RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 150 (5.2.2024) (tässä suomeksi)

ÄR JÄRNAN FAKTISKT LAT?

Vår hjärnas uppgift är att säkerställa vår överlevnad så energieffektivt som möjligt. Det ger lätt en bild av att hjärnan är lat. För att spara energi söker den de bekvämaste vägarna och tänker helst samma tankar som senast. Det betyder, att vår hjärna tittar bakåt, när vi ska framåt. Den letar efter tidigare liknande erfarenheter för att orientera sig i nya situationer och får oss att se det vi förväntar oss att se.

Vi måste leva i en värld, som hjärnan inte känner till.

För att hålla oss vid liv måste hjärnan skydda oss och därför lagrars sånt vi upplever som hotfullt, till exempel krävande förändringar, i amygdala. När en eventuell farosituation uppstår aktiveras amygdala omedelbart och utsöndrar stresshormoner för att hjälpa oss att fly eller strida. Ibland räcker det med att vi lyssnar på andras hotfulla upplevelser eller föreställer oss sådana för att sätta igång processen.

Hjärnan sparar alltså energi, som vi kan använda oss av när vi behöver försvara oss. Överlopps energi kan också behövas till jakt och införskaffande av förnödenheter, vad det nu sedan kan betyda för gemene man i vår moderna värld.

Dessutom behöver hjärnan ett lager av energi till kreativitet. Här kommer konflikten in i form av människans grundläggande drift att söka nytt och experimentera. Å ena sidan strävar hjärnan att upprätthålla balans och ett statiskt tillstånd, och å andra sidan måste den ge näring åt upptäcktsivern. I senare tider har man börjat kalla denna drift för behovet av dopaminduschar.

Vi söker automatiskt hela tiden efter aktiviteter som håller dopaminsystemet vaket. Vi är i grunden jägare och jagar alltid något nytt. Men det nya måste ha någon mening för oss. Ifall arbetslivet eller skolarbetet inte verkar erbjuda meningsfulla tillfällen till dopaminduschar, söker vi dem på annat håll i till exempel spel och sociala media.

I tider av förändring förmår hjärnan inte alltid gestalta sammanhanget och meningsfullheten med det man gör. Helheten går lätt förlorad och känns meningslös, när allt fler förväntas göra alltmer på allt kortare tid samtidigt som man ironiskt nog talar om hållbarhet.

Människan kan omöjligt hantera stora helheter utan tydliga och ofta återkommande små målstolpar. Därför tar vi gärna till oss förenklade erbjudanden i stil med ”5 sätt att lyckas som chef”, när det i själva verket handlar om 55.000 sätt.

Hjärnan har ingen erfarenhetsbas att utgå från i nya situationer och då försöker vi helt enkelt leta efter genvägar, som dessvärre inte finns. Hjärnans energisparande handlar mera om överlevnad än om lättja och när vi förstår och accepterar detta, kan vi lättare utveckla strategier för en tillfredsställande tillvaro.

Månadens citat:

Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges. – Sören Kirkegaard

Månadens lästips:

Tommy Lundberg: Motivationskoden (2019)
Tommy Lundberg & Ola Berggren: Apinajohtajan käsikirja (Äänikirja 2022)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi