RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 150 (5.2.2024) (här på svenska)

OVATKO AIVOT TOSIAANKIN LAISKAT?

Aivojemme tehtävä on varmistaa hengissä pysymisemme niin energiatehokkaasti kuin mahdollista. Siitä syntyy helposti mielikuva, että aivot ovat laiskat. Säästääkseen energiaa ne valitsevat aina helpoimman tien ja ajattelevat mieluimmin samoja ajatuksia kuin viimeksi. Se tarkoittaa, että aivomme katsovat taaksepäin, kun meidän pitäisi mennä eteenpäin. Aivot etsivät aikaisempia samanlaisia kokemuksia suunnistaessaan uusissa tilanteissa ja saa meidät näkemään sellaista, mitä odotamme näkevämme.

Joudumme siis elämään maailmassa, jota aivomme eivät tunne.

Pitääkseen meidät hengissä aivomme joutuvat suojelemaan meitä, ja siksi muisto sellaisesta, minkä koemme uhkaavaksi, esimerkiksi vaativat muutokset, varastoituu tulevaisuuden varalle aivojen amygdalaan. Kun mahdollinen vaaratilanne syntyy, amygdala aktivoituu välittömästi ja erittää stressihormoneja auttaakseen meitä pakenemaan tai taistelemaan. Jopa se riittää prosessin käynnistämiseen, että kuuntelemme toisten uhkaavia tilanteita tai kuvittelemme sellaisia.

Aivot siis säästävät energiaa, jota voimme sitten käyttää, kun jokin uhkaa meitä. Energiaylimäärää tarvitaan myös metsästykseen ja tarvikkeiden hankintaan, mitä se sitten modernissa maailmassa kullekin yksilölle tarkoittaakin.

Sen lisäksi aivot tarvitsevat energiavarastoa luovuutta varten. Tässä konflikti syntyy ihmisen luontaisesta vietistä etsiä uutta ja kokeilla. Aivot pyrkivät toisaalta säilyttämään tasapainon, staattisen tilan ja toisaalta niiden täytyy ravita tutkimisintoamme. Viime aikoina tätä viettiä on alettu kutsua dopamiinisuihkun tarpeeksi.

Etsimme koko ajan automaattisesti aktiviteettejä, jotka pitävät dopamiinijärjestelmän toiminnassa. Olemme pohjimmiltamme metsästäjiä ja jahtaamme koko ajan jotakin uutta. Mutta sen uuden täytyy olla jotakin meille merkityksellistä. Siinä tapauksessa että työelämä tai koulutyö eivät näytä tarjoavan mielekkäitä tilaisuuksia dopamiinisuihkuihin, haemme niitä muualta esimerkiksi peleiltä tai somelta.

Muutosten aikoina aivot eivät aina pysty hahmottamaan asiayhteyksiä ja tekemisen mielekkyyttä. Kadotamme helposti kokonaisuuden hallinnan ja mielekkyyden kokemisen, kun jokaisen odotetaan suorittavan yhä enemmän yhä lyhyemmässä ajassa. Samaan aikaan kun, ironista kyllä, puhutaan kestävyydestä.

Ihmiselle on täysin mahdotonta käsitellä isoja kokonaisuuksia ilman selkeitä ja usein toistuvia virstanpylväitä eli pikkumaaleja. Siitä syystä omaksumme mielellämme yksinkertaistettuja tarjouksia tyyliin ”5 tapaa miten onnistua johtajana”, kun oikeastaan kyse on 55.000 tavasta.

Aivoilla ei ole uusissa tilanteissa mitään kokemuspohjaa mihin nojata, minkä vuoksi yritämme yksinkertaisesti etsiä oikoteitä, joita ei kuitenkaan valitettavasti ole. Aivojen energiansäästämisessä on pikemminkin kysymys henkiinjäämisestä kuin laiskuudesta, ja kun ymmärrämme ja hyväksymme sen, pystymme helpommin kehittämään strategioita tyydyttävään elämään.

 

Kuukauden sitaatti:

Elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä joutuu elämään eteenpäin. – Sören Kirkegaard

Kuukauden lukuvinkki:

Tommy Lundberg & Ola Berggren: Apinajohtajan käsikirja (Äänikirja 2022)
Tommy Lundberg: Motivationskoden (2019)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi