RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 15 (27.5.2009) (tässä suomeksi)


KONSTEN ATT FÖLJA MED OSTEN

Det enda beständiga i livet är förändring, heter det, vilket ju i och för sig är skönt, speciellt när man hoppas på något bättre bakom nästa krök. Alla förändringar är dock inte välkomna och då gäller det att ha strategier att parera dem.

Jag läste just på nytt Dr Spencer Johnsons lilla bok ”Vem snodde osten?” och upptäckte, att en sällsynt dålig strategi är att bara sitta och vänta på att osten skall komma tillbaka och allt skall bli som förr. Osten kommer inte tillbaka, utan den har flyttats till ett annat ställe, som det gäller att söka upp.

 Här kan vi använda försök & misstag –strategin och rusa av och an åt olika håll i hopp om att snubbla över ost, vilket vi sannolikt också gör förr eller senare. Vi kan också göra upp mera sofistikerade planer för vår ostjakt och när vi sedan finner osten, är vi nöjda och slår oss till ro på vårt nya ostställe. Så flyttas osten igen och vi suckar och börjar motvilligt göra upp nya planer. Båda strategierna har sina fördelar: ett planlöst sökande efter ost gör oss inte så bekväma, utan vi har lättare att sätta oss i rörelse, när osten flyttas, medan ett planerat sökande sannolikt sparar tid och krafter. Enligt Dr. Spencer finns också alternativet att ofta snusa på osten, så vi märker, när den håller på att bli gammal. Då kan vi snabb vädra varifrån doften av ny ost kommer och småningom allt skickligare följa med vart osten förflyttas.

Ibland krävs dock något handgripligt, som hjälper oss att göra uppbrott från den gamla ostgruvan. En gammal metod är att först sätta ordentlig sprätt på våra nervbanor i hjärnan, så att vi glömmer allt annat (jfr. elchock) och sedan utsätta oss för något roligt, som får oss att gapskratta och låter vårt inre bada i hälso- och energibringande substander (jfr. positiv psykologi). Det kan förefalla ytligt, men nu gäller det ju också att hålla sig på ytan! Och då måste metoderna vara så enkla som möjligt. Sprätt på hjärnkontoret kan vi få till exempel genom skräckfilmer, gastkramande böcker, datorspel, ett benji-hopp eller en dag i Borgbackens mest hisnande visplar. I spänningens lättade eftertillstånd är det lätt att skratta: en film, en bok, en vits, gamla klavertramp, roliga minnen osv. Sedan är du färdig att vädra morgonluft och nya ostar.

Richard Bandler påstår, att de flesta människor inte vet, att det är bättre att må bra än att må dåligt och att det beror på att människor inte är bra på att vara lyckliga och må bra. Kanske det ligger något i vad han säger. Eventuellt utgår vi ifrån, att livet skall vara hårt och en sådan trosföreställning kan förvisso hindra oss från att automatiskt se livet ljusa sidor och söka osten där den faktiskt är - för tillfället. Men vi som vill bli bra på att må bra kan öva oss på följande strategier:

  1. Acceptera att osten flyttas.
  2. Se det som ett äventyr att hänga med i flyttningen.
  3. Ta dig igenom äventyrens motgångar med hjälp av skräck och skratt.
  4. Samla på trevliga händelser och vardagliga nöjen.

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Månadens boktips:

Dr Spencer Johnson: Vem snodde osten? (Who moved my Cheese? 1998).

------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------

Månadens citat:

”Genom att notera små förändringar i ett tidigt skede,  kan vi lättare anpassa oss till de stora förändringarna, som förr eller senare kommer.”   Dr Spencer Johnson

 ”Framgång är att gå från ett misslyckande till ett annat med oförminskad entusiasm.” Winston Churchill

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi