Kuukauden Rita 15
(27.5.2009)
(tässä ruotsiksi)
JUUSTON SEURAAMISEN TAITO
Muutos on ainoa pysyvä olotila,
sanotaan, mikä on sinänsä hienoa, varsinkin kun voi aina
toivoa, että kulman takana odottaa jotakin parempaa. Kaikki
muutokset eivät kuitenkaan ole tervetulleita ja siksi olisi
hyvä olla olemassa erityinen suunnitelma niitä kohdattaessa.
Luin juuri uudelleen Spencer Johnsonin pikku kirjan ”Kuka
vei juuston” ja havaitsin, että on erityisen huono strategia
vain odottaa että juusto tulisi takaisin ja kaikki kääntyisi
taas itsestään ennalleen. Juusto ei tule takaisin, vaan se
on viety toiseen paikkaan, joka täytyy etsiä.
Tässä voimme käyttää yritys & erehdys
–strategiaa ja ryntäillä sinne tänne toivoen että
törmäisimme uuteen juustoon, minkä me myös luultavasti ennen
pitkää teemme. Voimme myös tehdä hienostuneempia
suunnitelmia juustojahtia varten, ja kun sitten löydämme
juuston, voimme olla tyytyväisiä itseemme ja asettua
aloillemme uuteen juustopaikkaan. Ja sitten juusto muuttaa
taas ja alamme tehdä syvään huokaisten ja vastahakoisesti
uusia suunnitelmia. Molemmilla toimintatavoilla on omat
hyvät puolensa. Epäjärjestelmällinen etsiminen ei tee meistä
liian mukavuudenhaluisia, vaan meidän on helpompi laittautua
liikkeelle, kun juusto taas siirtyy, kun taas
suunnitelmallinen etsiminen luultavasti säästää aikaa ja
vaivaa. Tohtori Spencerin mukaan on olemassa myös se
vaihtoehto, että haistelee juustoa riittävän usein, niin
että huomaa milloin se on tulossa vanhaksi. Silloin voimme
alkaa yhä nopeammin vainuta mistä päin uuden juuston tuoksu
tulee ja tulla vähitellen yhä taitavammiksi seuraamaan,
minne päin juusto milloinkin siirtyy.
Joskus saatamme myös tarvita jotakin,
mikä auttaa meitä pääsemään irti vanhasta juustokaivoksesta.
Vanha koettu menetelmä on, että ensin laitetaan vauhtia
aivojen hermoratoihin, jolloin unohdetaan kaikki muu (vertaa
sähkösokit), ja sitten koetaan jotakin hauskaa, joka saa
meidät hekottamaan ja saa sisimpämme suorastaan kylpemään
terveyttä ja energiaa tuovissa hermovälitysaineissa (vertaa
positiivinen psykologia). Se saattaa vaikuttaa
pinnalliselta, mutta nythän onkin kyse juuri siitä, että
pysyy pinnalla! Ja menetelmien tulee silloin olla
mahdollisimman yksinkertaisia. Vauhtia rattaisiin saamme
esimerkiksi kauhuelokuvista, jännittävistä kirjoista,
tietokonepeleistä, benji-hypystä tai viettämällä päivän
Linnanmäen kaikkein kauheimmissa härveleissä. Jännityksen
huojentuneessa jälkitilassa on helppo nauraa elokuvalle,
kirjalle, vitsille, vanhoille kömmähdyksille, hauskoille
muistoille jne. Sen jälkeen olet jo valmis haistelemaan
aamuilmaa ja uusia juustoja.
Richard Bandler väittää, että useimmat
meistä eivät tiedä, että on parempi voida hyvin kuin
huonosti, ja että se johtuu siitä, että emme ole kovin hyviä
olemaan onnellisia ja voimaan hyvin. Ehkä hänen väitteessään
piilee totuuden siemen. Ehkä onkin niin, että oletamme, että
elämän tuleekin olla kovaa, ja sellainen uskomus todellakin
estää meitä näkemästä automaattisesti elämän valoisia
puolia. Ja etsimään juustoa sieltä missä se todella on –
sillä hetkellä. Mutta kaikki me, jotka haluamme tulla
hyviksi voimaan hyvin, voimme harjoitella seuraavia
strategioita:
1.
Hyväksy, että juusto siirtyy
2.
Näe juuston vauhdissa pysyminen seikkailuna
3.
Selviydy seikkailun takaiskuista kauhun/jännityksen
ja naurun avulla
4.
Kerää hauskoja muistoja ja arkipäivän iloja
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:
”Havaitsemalla pienet muutokset
aikaisessa vaiheessa sopeudumme helpommin suuriin
muutoksiin, jotka tulevat ennemmin tai myöhemmin.” Dr Spencer
Johnson
”Menestys on sitä, että kulkee
epäonnistumisesta toiseen kyltymättömällä innolla.”
WinstonChurchill
----------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:
Spencer
Johnson: Kuka vei juuston? (Who moved my
cheese? 1998).
----------------------------------------------------------------------------------------------
|