RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 146 (20.8.2023) (tässä suomeksi)

NÄR SKALL VI FÖLJA REGLER OCH NÄR SKALL VI IFÅGASÄTTA DEM

Man hittar många funderingar runt regler i olika publikationer. Forskarna verkar vara överens om att vi å ena sidan behöver respekt för traditionella regler och å andra sidan inser nödvändigheten av kreativ och genomgripande förändring, som inte fås till stånd genom bekväm och automatisk regellydnad.

I till exempel Harry Potter -böckerna gör huvudpersonerna upprepade regelbrott och blir till slut hyllade för den saken. De bryter emellertid mot reglerna först efter att de accepterat dem och förstått deras principiella nödvändighet. Det är när reglerna hotar det gemensamma goda, som Potter-gänget tar avstånd från att blint och mekaniskt underkasta sig dem

Vi gör alla upp personliga modeller av vår verklighet, eftersom den är så komplex, att vi behöver förenkla den till egna modeller eller kartor för att kunna hantera den. En dylik karta saknar helt klart många delar, som inte verkar viktiga eller som inte passar in i vår bild av världen. Men delar, som inte ingår i vår karta, dyker upp, när världen förändrar sig, och då står vi där helt handfallna och försöker tillämpa gamla regler på den nya verkligheten.

David Epstein beskriver i sin bok Bredd olika katastrofer (t.ex. Challenger 1986) som kunde ha undvikits om man inte bara följt alla regler till punkt och pricka utan också lyssnat på sådana, som kom med invändningar utanför regelverket och inte hade stöd i siffror för sina synpunkter. Där fattades vissa bitar av kartan, men man ignorerade dem.

Regler och fastställda arbetssätt underlättar absolut vardagen, men morgondagens vardag kan se annorlunda ut och kräva justerade regler och ibland helt nya arbetssätt. Hur skall vi nu kunna bibehålla förenklingens fördelar och samtidigt vara beredda på att tänka och handla ’outside the box’. Även här är forskningen samstämmig: genom en kontinuerlig dialog med genuint olika personer. Det finns ett otal exempel på företag som gått under med alltför homogen personal, medan andra rönt framgång tack vare olikheter i ledningsgruppens kultur och synsätt. Till exempel visade en forskningsrapport överraskande, att graden av publikframgång på Broadway inte hade så mycket med stora namn att göra som med en heterogen blandning av samarbetspartners i olika konstellationer.

För att kunna tillämpa våra färdigheter i nya situationer krävs dialog mellan människor med olika kartor eller modeller av verkligheten. Effektiv problemlösning handlar om att balansera upp standardförfarandet med precis motsatt riktning.

Vi är beroende av kommunikation med andra också för att kunna hålla ordning i våra egna huvuden. Genom att prata ger vi struktur åt våra planer för framtiden, vart vi är på väg och varför vi ska dit. Vi behöver lyssna på oss själva när vi pratar och ta del av andras reaktioner på det vi säger.

Det är mycket bättre att bli vän med det vi inte vet än med det vi vet, eftersom det finns ett oändligt utbud av det förra och ett begränsat utbud av det senare. Vi måste våga riskera att göra nya saker. Gårdagens lösningar fungerar inte nödvändigtvis på morgondagens utmaningar, och det är alltid bra att vara medveten om det och inte i onödan ödsla energi på att sparka bakut, när det nya läget infinner sig.

I alla lägen har man stor hjälp av ett brett fält av erfarenhet. Det säger Arturo Casadevall, professor vid världsberömda John Hopkins sjukhus. Han inledde sin bana på McDonld’s och var alltid mån om att nämna det i sin meritförteckning som en väldigt viktig erfarenhet.

Sammanfattningsvis: Acceptera att det fattas bitar i din modell av verkligheten, utbyt tankar med personer som har en helt annan världsbild och prata dig fram till en struktur av din morgondag, trots att du inte kan veta exakt vart du är på väg.

Månadens citat:
”Dumbommar använder regler för att ha något att lyda, medan de visa ser reglerna som vägledning. ” – Douglas Bader

Månadens lästips:
David Epstein: Bredd – därför lyckas generalister i en specialiserad värld (2020)
Jordan B. Peterson: Bortom ordning , 12 nya livsregler (2021)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi