RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 136 (28.9.2022) (tässä suomeksi)

RESILIENT TÄNKANDE

Resiliens är i dag ett ofta använt begrepp för att beskriva förmåga att klara av en svår situation, motstå olika störningar och att återhämta sig efter en katastrof. Det skiljer sig inte särskilt mycket från stresshantering, men vi börjar väl vara lite trötta på det ordet, så för omväxlings skull talar vi om resiliens.

Hur blir vi då resilienta? Faktiskt på samma sätt som vi lärt oss hantera stress, dvs. genom att ge händelser nya betydelser, hålla oss i god fysisk form och varva energianvändning med återhämtning. Detta lyckades vi inte så bra med, när vi talade om stress. Hjälper det att i stället tala om resiliens? Det återstår att se…

Vi har fått lära oss, att det inte är bra att leva ett väldigt jämt och stressfritt liv utan påfrestningar och svårigheter. Det är faktiskt lika illa som att inte anstränga sina muskler eller sitt immunförsvar eller sin hjärna. Hela vår organism måste utsättas för utmaningar och ordentlig press, för att hållas alert och igång, annars skrumpnar den och klarar inte av att återhämta sig, hur mycket vila den än får.

Låt oss se på de tre ovannämnda hjälpmedlen i tur och ordning:

1. Hur ändrar vi på vårt tankemönster och ger situationer nya betydelser? Richard Templar säger, att vi kan träna med små saker, som att inte hetsa upp oss ifall vi missar bussen eller bränner vid maten eller glömmer nycklarna. Småningom håller vi huvudet någorlunda kallt också i mera katastrofala situationer. Dessutom bör vi regelbundet gå utanför vår komfort zon och göra något helt nytt, som får oss känna oss väldigt obekväma.

Joni Martikainen påminner oss om att vår uppfattning om verkligheten inte är verkligheten i sig, utan en simulering som hjärnan gör. Denna simulering strävar att förutspå framtiden mot bakgrunden av det som varit, vilket innebär att vi reagerar enligt gammalt mönster. När vi inser, att vår upplevelse närmast är en justerbar simulering, har vi lättare att ge händelser nya betydelser.

2. Hur håller vi oss i god fysisk kondition? Alla vet, att det gör vi genom att motionera, men hur får vi oss till det, om vi inte gillar att motionera eller har ont om tid? Det enkla rådet är: reservera tid för det i kalendern och håll fast vid det i ur och skur, tills det blivit en ingrodd vana. Detta enkla råd är oväntat krävande, så som stöd härtill lyder råd nummer två: ta kontakt med en mental tränare, en MT, som har metoder att få dig över tröskeln

3. Hur balansera upp energianvändning och återhämtning? Clas Malmström säger i sin bok ”Ett bra liv är inte bekvämt”, att vi kan se vår vardag lite som en cykeltur. Ränner vi bara nerför, utvecklar vi ingen resiliens och går ner för räkning vid minsta motgång. Och har vi redan gått ner för räkning, är vila inte det rätta sättet att ta sig uppför backen igen. Nej, vi måste då också anstränga oss lite och sedan vila lite, anstränga oss lite mera och så vila igen och så vidare tills vi kommit tillbaka.

Vill man vila effektivt, lönar det sig att använda avslappningsmetoder (se brev 135), som snabbt försätter oss i ett tillstånd av återhämtning och balans, både fysiskt och psykiskt.

Avslappning (hur trist själva ordet än låter) är en enkel och effektiv nyckel till ökad resiliens antingen det gäller tankemönster, nya vanor eller återhämtning. Inom oss har vi en hel del resurser, allt från lycka och självförtroende till motivation. Sådant kommer inte utifrån. Svårigheten är bara att få kontakt med allt detta eftersträvansvärda vi har inom oss. Denna kontakt underlättas avsevärt i ett avslappnat tillstånd, för då kan vår begränsande logik, som ofta baserar sig på föråldrade trosföreställningar, åsidosättas till förmån för nya simuleringar.
 

Månadens citat:

Ju mera resilient du är, desto snabbare återhämtar du dig från motgångar och bakslag. – Richard Templar
 

Månadens lästips:

Joni Martikainen: Älä usko kaikkea mitä ajattelet (2012)

Clas Malmström: Ett bra liv är inte bekvämt: en bok om mental styrketräning (2018)

Richard Templar: The Rules of Thinking (2019)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi