RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 136 (28.9.2022) (här på svenska)

RESILIENTTI AJATTELU

Resilienssiä käytetään tänä päivänä usein kuvaamaan kykyä selviytyä vaikeista tilanteista, vastustaa erilaisia häiriötekijöitä ja palautua nopeasti normaaliin katastrofeista. Se ei poikkea merkitykseltään kovin paljoa stressinhallinnasta, mutta alamme kai olla vähän väsyneitä siihen termiin, joten vaihtelun vuoksi puhutaan resilienssistä.

Miten sitten tulemme resilienteiksi? Itse asiassa ihan samalla tavalla kuin opimme hallitsemaan stressiä, eli  antamalla asioille ja tapahtumille uusia merkityksiä, pysymällä hyvässä fyysisessä kunnossa ja vuorottelemalla energian käyttöä ja palautumista. Stressin hallinnassa emme aina onnistuneet kovin hyvin. Auttaisiko, jos puhuisimme sen sijaan resilienssistä? Aika näyttää… 

Olemme oppineet, että ei ole hyvä elää koko ajan tasaisesti ja stressittömästi ilman mitään koettelemuksia ja vaikeuksia. Se on itse asiassa ihan yhtä vahingollista kuin olla kokonaan rasittamatta lihaksiaan tai immuunipuolustustaan tai aivojaan. Elimistömme täytyy laittaa aina välistä alttiiksi haasteille ja kunnon paineeseen, jotta se pysyy valppaana ja käynnissä. Muutoin se surkastuu eikä pysty palautumaan, vaikka se saisi kuinka paljon lepoa.

Käydäänpä sitten tarkemmin läpi yllä mainitut kolme resilienssin apukeinoa.

1. Miten muutamme ajatusmallejamme ja annamme asioille uusia merkityksiä? Richard Templarin mukaan voimme alkaa harjoittelun pikkuasioilla, kuten että emme menetä malttia vaikka bussi jättää meidät tai poltamme puuron pohjaan tai unohdamme avaimet. Pikkuasioilla harjoittelemalla opimme vähitellen pitämään pään joten kuten kylmänä myös isommissa katastrofeissa. Lisäksi meidän pitäisi uskaltautua säännöllisesti mukavuusalueemme ulkopuolelle tekemään jotakin ihan uutta, joka saa tuntemaan olomme hyvin epämukavaksi.

Joni Martikainen puolestaan muistuttaa meitä siitä, että käsitys todellisuuden luonteesta on aivojen luoma simulaatio, ei itse todellisuus. Tämä simulaatio pyrkii jatkuvasti ennustamaan tulevaisuutta menneisyyden pohjalta, mikä tarkoittaa, että reagoimme aina vanhan mallin mukaan. Kun oivallamme, että kokemuksemme on lähinnä muokattavissa oleva simulaatio, meidän on helpompi antaa tapahtumille uusia merkityksi.

2. Miten sitten pidämme itsemme hyvässä fyysisessä kunnossa? Kaikki toki tietävät, että se tapahtuu liikkumalla, mutta miten saamme itsemme liikkeelle, jos emme pidä liikunnasta tai meillä ei ole mielestämme siihen aikaa? Yksinkertainen neuvo on: varaa sille aika kalenterissa ja pidä siitä kynsin hampain kiinni, kunnes siitä tulee pinttynyt tapa. Tämän neuvon seuraaminen on kuitenkin yllättävän vaikeaa, joten neuvo numero kaksi sen tueksi kuuluu: ota yhteys mentaalivalmentajaan,(MT), jolla on keinoja puskea sinut kynnyksen yli.

3. Miten sitten tasapainoilla energian käytön ja palautumisen välillä. Clas Malmström kertoo kirjassaan ”Ett bra liv är inte bevämt”, että päiväämme voisi katsoa vähän kuin pyöräretkenä. Jos laskettelemme pelkkää alamäkeä, meille ei kehity resilienssiä ja otamme lukua pienimmästäkin vastoinkäymisestä. Ja jos jo otamme lukua, lepo ei ole oikea tapa nousta taas mäkeä ylös. Sen sijaan meidän tulee silloin rasittaa itseämme vähän ja sitten vähän levätä ja rasittaa vähän lisää ja levätä taas ja niin edelleen, kunnes olemme tulleet takaisin.

Jos haluaa levätä tehokkaasti, voi käyttää rentoutusmenetelmiä (ks. kirje 135), jotka palauttavat meidät nopeasti tasapainoon, niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin.

Rentoutus (niin tylsältä kuin sana kuulostaakin), on yksinkertainen ja tehokas avain resilienssin lisäämiseksi, olipa kyse ajattelumalleista, uusista tavoista tai palautumisesta. Sisällämme on valtava määrä voimavaroja, onnesta itseluottamukseen ja motivaatioon. Sellaiset asiat eivät tule ulkoa päin. Vaikeus on vain päästä yhteyteen kaiken tämän itsessämme olevan tavoittelemisen arvoisen kanssa.  Kontaktin saaminen helpottuu merkittävästi rentoutuneessa tilassa, jossa uudet simulaatiot pystyvät helpommin syrjäyttämään vanhentuneisiin uskomuksiin perustuvan rajoittuneen logiikkamme.
 

Kuukauden sitaatti:

Mitä resilientimpi olet, sitä nopeammin palaudut vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista. – Richard Templar

Kuukauden lukuvinkit:

Joni Martikainen: Älä usko kaikkea mitä ajattelet (2012)

Clas Malmström: Ett bra liv är inte bekvämt: en bok om mental styrketräning (2018)

Richard Templar: The Rules of Thinking (2019)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi