RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 134 (15.7.2022) (tässä suomeksi)

HUR FÅR MAN FASON PÅ HÖSTEN?

Det är alltid samma sak efter en ledighet: man tänker att NU skall jobbet hållas under kontroll, NU ska jag prioritera, NU ska jag vid behov säga ’nej’ och NU ska jag hålla ordning på mina göromål. Och redan efter de första dagarna är vi tillbaka i de gamla spåren, överbelupna av arbetsuppgifter och ingen tid över att fundera över prioritering. För att välja bort är inte enkelt. Vad blir följden av att lämna en sak ogjord i jämförelse med en annan? Vilken kund skall vi låta bli lidande och vilken kund kan anses ha större behov än en annan? Osv.

Vi får en massa tips om hur vi  ska ta hand om oss själva, men dessa förslag är inte alltid lätta att följa. Har man sömnsvårigheter från tidigare, blir de bara värre av rådet ”se till att du sover gott och tillräckligt mycket”. Är man mitt upp i rumban mellan växande barn och åldrande föräldrar, fnyser man antagligen bittert åt uppmaningen att värna om sin ’egen tid’. Har man knappt tid att gå till butiken och än mindre att laga ordentlig mat, blir det bara inte av att äta hälsosamt. Och trött och jäktad av kronisk tidsbrist orkar man inte ens tänka på sin  fysiska kondition.

Situationen är i stort sett samma för en person, som tar över ledningen i en stor organisation. Föresatserna är i allmänhet väldigt goda: man skall se över både välmående och arbetsuppgifter och kundbetjäning och möten och arbetsvardagen skall bli verkligt fungerande.

När jag efter en månad frågat hen hur det går med omställningarna, säger hen lite frustrerat, att det ännu inte blivit tid över för dem, då det är så mycket annat som kräver uppmärksamhet.

När jag efter tre månader på nytt frågat efter omställningarna, ser den nya bossen på mig med tom blick och fräser: ”Vilka omställningar? Här finns absolut inte tid för några omställningar, man får vara glad om man hinner med ens hälften av det man borde hinna med.”

Här hjälper inga goda föresatser och inget logiskt tänkande. Livet är så här och det ändrar vi inte på. Vi får inte mera tid, utan vad vi än gör är det bort från något annat. Skall vi ’sakta ner till livets hastighet’ som det så fint heter, behöver vi genomgripande diskussioner med de närmast berörda om hur det skall gå till. Vi klarar det inte ensamma. Tillsammans kan vi gå igenom vad som måste göras, vad som kan lämnas bort, vad som kan skötas lite i förbifarten och hur uppgifterna kunde omfördelas och förenklas. På jobbet har man för det mesta mycket hjälp av en coach eller arbetshandledare – för att inte tala om en mental manager 😊. En mental manager vaskar fram de mest angelägna uppdateringsbehoven och hur uppdateringarna skall genomföras, medan en coach eller arbetshandledare sedan ser till man hålls på spåret, tills de nya arbetssätten blivit automatiska. De olika rollerna kan förstås innehas av en och samma person.

Göromålen utanför jobbet kan man försöka sätta in i sin kalender. Då ser man klart, att det helt enkelt inte finns tid för allt. Vill du ha tid över för familjen och ett hälsosammare liv, måste du sätta av tid för det i kalendern och medvetet besluta på bekostnad av vad. Kan t.ex. städningen utlokaliseras? Går det att lämna bort strykningen? Vilka föremål kan föras bort? Varje föremål tar tid, som vi vet. Jag läste nånstans, att vi kanske inte kan förändra arbetslivet, men vi kan avlägsna olika belastningar  från vårt eget liv.

Speciellt smart är det att ta en avslappning eller powernap 5-15 minuter till exempel i samband med matpausen eller efter kvällsmaten – eller när som helst under dagen. En dylik tidsanvändning ger dig nya krafter, så du jobbar snabbare med dina uppgifter.

 

På Youtube hittar man ett stort urval avslappningsvideor, till exempel

Relaxing Music for Stress Relief, Healing Therapy, Meditation, Sleep, Spa - Bing video


Månadens citat

 

Ofta tror man att det är först när allt fallit på plats som man kan få lugn och ro. Tänk om det är tvärtom? Att det är när man har lugn och ro i sinnet, som allt faller på plats och man kan nå verklig produktivitet. - Tomas Lydahl

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi