RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 134 (15.7.2022) (här på svenska)

MITEN SAADA SYKSY HALLINTAAN?

Loman jälkeen on aina sama juttu: NYT työasiat pysyvät kurissa, NYT aion priorisoida, NYT aion sanoa tarvittaessa ’ei’ ja NYT aion pitää tekemiseni järjestyksessä. Ja sitten jo parin päivän päästä olemme samoilla vanhoilla raiteilla, hukkumassa tekemättömiin töihin eikä hetkeäkään aikaa miettiä prioriteetteja. Sillä tekemättä jättäminen ei ole helppoa. Mikä on seurauksena, jos jätämme jonkin asian tekemättä verrattuna johonkin toiseen? Minkä asiakkaan jätän kärsimään ja kuka tarvitsee enemmän tukea kuin joku muu. Jne.

Meille tarjotaan kyllä runsaasti hyviä neuvoja siitä, miten meidän pitäisi huolehtia itsestämme, mutta niitä ei ole usein kovinkaan helppo noudattaa. Jos on ennestään univaikeuksia, tilanne vain pahenee, kun sinua neuvotaan, että ”pidä nyt huolta siitä, että nukut hyvin ja riittävän paljon”. Jos on keskellä kasvavien lasten ja vanhenevien vanhempiensa aiheuttamaa rumbaa, tuhahtaa luultavasti katkerasti kehoitukselle löytää ’omaa aikaa’. Jos ei ole oikein aikaa edes käydä kaupassa puhumattakaan että ehtisi laittaa kunnon ruokaa, ei vain tule syötyä terveellisesti. Ja väsyneenä ja kroonisen ajanpuutteen stressaamana ei jaksa edes miettiä omaa fyysistä kuntoaan.

Tilanne on suunnilleen sama henkilöllä, joka siirtyy ison organisaation johtoon. Aikeet ovat aina valtavan hyvät: pitää hoitaa kuntoon työntekijöiden hyvinvointi, työtehtävät ja asiakaspalvelun laatu ja saada kokoukset ja työnteon arki toimimaan.

Kun olen kysynyt kuukauden päästä, miten uudelleenjärjestelyt sujuvat, vähän turhautunut vastaus kuuluu, että sille ei ole vielä ollut oikein aikaa, kun on niin paljon muuta, mikä vaatii huomiota.

Kun kysyn uusista järjestelyistä uudelleen kolmen kuukauden kuluttua, uusi päällikkö luo minuun tyhjän katseen ja tiuskaisee: ”Mitkä uudelleenjärjestelyt? Ei tässä ole aikaa millekään uudistuksille, saa olla iloinen, jos ehtii tehdä edes puolet siitä, mitä pitäisi”.

Tässä eivät mitkään hyvät aikomukset tai looginen ajattelu auta. Elämä on tällaista ja sille ei voi mitään. Emme saa mistään lisää aikaa, vaan se, mitä teemme on aina pois jostakin muusta. Jos haluamme ’hidastaa elämän nopeudelle’ kuten sanonta hienosti kuuluu, tarvitsemme niiden kanssa, joita asia koskee, perusteellisia keskusteluja siitä, miten se tehdään. Emme selviä siitä yksin. Meidän täytyy käydä yhdessä läpi, mitä täytyy tehdä, mitä voidaan jättää pois, mikä voidaan hoitaa vähän ohimennen ja miten tehtävät voitaisiin jakaa uudelleen ja yksinkertaistaa. Työelämässä koutsista tai työnohjaajasta — puhumattakaan mentaalimanagerista — olisi tässä paljon apua. Mentaalimanageri osaa seuloa esiin kaikkein kiireellisimmät päivitystarpeet ja kertoa, miten päivitykset tehtäisiin, ja koutsi tai työnohjaaja puolestaan huolehtivat, että valitulla polulla pysytään, kunnes uudesta toimintatavasta on tullut automaattinen. Yksi ja sama henkilö voi tietenkin toimia näissä kaikissa tukirooleissa.

Vapaa-ajan tekemiset voi puolestaan yrittää laittaa kalenteriin, jolloin näkee selvästi, että aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Jos haluat enemmän aikaa perheelle tai terveellisempää elämää, se täytyy aikatauluttaa kalenteriin ja päättää tietoisesti, minkä muun kustannuksella se tapahtuu. Voisiko esimerkiksi siivouksen ulkoistaa? Voisiko silittämisestä luopua? Mitkä tavarat voisit viedä pois? Jokainen esinehän vie aikaa, kuten tiedämme. Jostain luin, että emme voi ehkä muuttaa työelämää, mutta voimme poistaa omasta elämästämme erilaisia kuormitustekijöitä.

Erityisen fiksua on pitää 5-15 minuutin rentoutumistuokio tai ottaa powernap esimerkiksi ruokatauolla tai illallisen jälkeen — tai milloin tahansa päivän aikana. Sellainen ajankäyttö antaa uusia voimia, joiden avulla suoriudut tehtävistäsi nopeammin.

Youtubesta löytyy iso valikoima rentoutusvideoita, esimerkiksi

Relaxing Music for Stress Relief, Healing Therapy, Meditation, Sleep, Spa - Bing video

 

Kuukauden mietelause

Usein luullaan, että rauhoittumaan pystyy vasta, kun kaikki asiat ovat kunnossa. Mietipä, olisiko se sittenkin päinvastoin? Että vasta kun mielessä on rauha, kaikki loksahtaa kohdalleen ja voi saavuttaa todellisen tuottavuuden.  - Tomas Lydahl

 

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi