RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 132 (23.3.2022) (tässä suomeksi)

EFFEKTIVITET OCH TIDSANVÄNDNING

Hur mycket vi än talar om stress. så verkar det bara bli värre och värre. Det beror på att vilket jobb du än har, så kommer dina uppgifter INTE att minska. Du kommer aldrig att få mindre att göra! Tvärtom är det här det långsammaste världen kommer att gå. Det kommer bara att gå fortare och fortare och det kommer att finnas mera och mera att göra. Så säger framgångscoachen Anders Haglund i sin web-kurs ”Mental hälsa”.

Ändå kan vi inte göra mera än 5-7 saker om dagen, så det är bäst at välja VAD vi vill göra, annars drabbas vi garanterat av stress.

Jag minns hur jag för många år sen föreläste för lokalvårdspersonal om hur de inte längre kan räkna med att hinna med allt, utan måste ta ställning till smuts-kategorierna. Dvs. huruvida smutsen är farlig, skadlig, störande eller acceptabel, och så rengöra i enlighet därmed.

”Skall vi alltså bara fuska? Hur hittar vi då någon glädje i arbetet, om vi inte får se det rena resultatet?” undrade de.

”Till exempel genom att se hur bra ni kan hålla er inom dimensioneringen”, svarade jag. De begrundade detta och kom fram till att det faktiskt kunde kännas som en positiv utmaning.

Det här är något som är möjligt i städbranschen, men hur är det med barn och elever och gamla och sjuka? Dem är det inte lika lätt att dimensionera i olika kategorier

Jag sökte efter svar på dylika problem i Leo Stranius bok ’Tehokkuuden Taika’, men kom fram till att personalen tydligen måste komma upp med egna lösningar. Hur skall då det gå till? Sakkunskapen är mycket samstämmig här: det effektivaste sättet att få folk att samarbeta på ett kreativt och nydanande sätt är att bereda dem korta och upprepade tillfällen att prata med varandra om sin vardag och sig själva i olika grupperingar. Adam Grant (Think Again, 2021) för fram evidens på att dylik kommunikation minskar fördomar med hela 94 % och i all sin överraskande enkelhet öppnar upp för nya sätt att jobba.

Leo Stranius tar inte ställning till dimensioneringen utan beskriver närmast hur vi kan använda vår privata tid till att få ut mera av livet. Här är några av hans tips:

  • Lär dig säga nej. Det du (kanske motvilligt) säger ja till betyder ofta, att du säger nej till något som skulle vara viktigare för dig,

  • Sätt igång och gör saker. Vänta inte på att du skall bli bättre. Ifall du vill lära dig något, börja lära ut det åt andra! Det att bli bättre på något handlar inte om att skaffa mera kunskap om saken, vilket vi ofta tror.

  • Acceptera misslyckanden. De enda som aldrig misslyckas, är de som aldrig försöker (Henry Ford). Tänk på hur många gånger ett barn faller, innan det lär sig gå – utan att någon kallar detta för misslyckanden…

  • När vi börjar göra något, blir vi intresserade och motiverade och gör lite mera av det och blir småningom bättre på det vi gör, vilket får oss att oss att bli mera motiverade och göra ännu mera och bli ännu bättre. Till att lyckas krävs 15% kunskap, skicklighet och kunnande, 35% motivation och 50% oförskämd verksamhet.

Det här med tid är faktiskt ganska viktigt. Leo Stranius hänvisar till Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman, som säger, att hur man använder tiden torde vara den lyckofaktor som mest går att påverka till det bättre. Använder vi tiden dåligt, t.ex. till att springa i ekorrhjul eller ägna oss åt planlös hedonism, utarmar vi livet. Tiden som rätt använd blir den verkliga källan till ett gott och meningsfullt liv.
 

Månadens citat: Vi är fria att tala och handla, men vi är inte fria från konsekvenserna av det vi säger och gör. – Lisa Feldman Barrett

Månadens lästips: Leo Stranius: Tehokkuuden Taika, näin voit elää enemmän, 2022

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi