RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 132 (23.3.2022) (här på svenska)

TEHOKKUUS JA AJANKÄYTTÖ

Miten paljon tahansa puhummekin stressistä, niin se näyttää käyvän yhä pahemmaksi. Se johtuu siitä, että teetpä mitä tahansa työtä, TYÖTEHTÄVÄSI EIVÄT VÄHENE. Et tule koskaan saamaan vähemmän tekemistä! Päinvastoin, maailma on nyt hitaimmillaan ja vauhti tulee vain kiihtymään. Tekemisen määrä tulee vain kasvamaan. Näin väittää hyvinvointivalmentaja Anders Haglund ”Mental hälsa” -nettikurssillaan.

Kuitenkaan emme pysty suorittamaan enempää kuin 5-7 asiaa päivässä, joten on paras valita, MITÄ haluaa tehdä, koska muuten stressaannumme takuuvarmasti.

Muistan, miten luennoin monta vuotta sitten puhdistuspalvelujen henkilökunnalle, miten he eivät voi enää laskea ehtivänsä siivota kaikkea kunnolla, vaan heidän täytyy ottaa kantaa likakategorioihin. Eli onko lika vaarallista, haitallista, häiritsevää vai hyväksyttävää ja poistaa sitä sen mukaan.

”Pitääkö meidän sitten fuskata?” ”Mistä löytyy työn ilo, jos emme saa nähdä puhdasta jälkeä?” he kysyivät.

”Esimerkiksi siitä, että näette, miten hyvin pysytte mitoituksen puitteissa”, vastasin. Asiaa mietittyään he päätyivät siihen, että se todellakin voisi toimia positiivisena kannustimena.

Vaikka tällainen onkin mahdollista puhdistuspalvelujen puitteissa, miten asia on lasten ja oppilaiden ja vanhusten ja sairaiden kanssa? Heidän tarpeitaan ei ole yhtä helppoa mitoittaa eri kategorioihin.

Etsin tähän kysymykseen vastausta Leo Straniuksen kirjasta ´Tehokkuuden taika´, mutta päädyin sen perusteella lopputulokseen, että henkilökunnalta täytyy löytyä omia ratkaisuehdotuksia. Miten se sitten tapahtuu? Asiantuntijat ovat tässä hyvin yksimielisiä: paras tapa saada ihmiset toimimaan yhdessä uutta luovalla tavalla on järjestää heille lyhyitä toistuvia tilaisuuksia puhua toistensa kanssa erilaisilla kokoonpanoilla arjestaan ja itsestään. Adam Grant (Think again, 2021) esittää näyttöä, että tämän tapaisella kommunikaatiolla ennakkoluulot vähenevät 94 % ja se avaa kaikessa yllättävässä yksinkertaisuudessaan ovia uudelle tavalle tehdä työtä.

Leo Stranius ei ota kantaa mitoitukseen, vaan kuvailee, miten voisimme käyttää omaa yksityistä aikaamme niin, että saisimme enemmän irti elämästä. Tässä muutamia hänen vihjeitään:

  • Opi sanomaan ei. Se, että sanot jollekin asialle (ehkä vastahakoisesti) kyllä, tarkoittaa usein että joudut (ehkä huomaamatta) luopumaan jostakin sinulle tärkeämmästä.

  • Laita asiat liikkeelle. Älä odota, että tulet ensin paremmaksi. Jos haluat oppia jotakin, ala opettaa sitä muille. Taitosi ei kehity sillä, että hankit yhä lisää tietoa, vaikka usein luulemme niin.

  • Hyväksy epäonnistuminen. Ainoa, joka ei koskaan epäonnistu, on se, joka ei koskaan yritä (Henry Ford). Mieti, miten usein lapsi kaatuu ennen kuin hän oppii kävelemään — ilman, että sitä kutsutaan epäonnistumiseksi.

  • Kun alamme tehdä jotakin, kiinnostumme ja motivoidumme ja teemme vielä vähän enemmän, ja tulemme vähitellen yhä paremmiksi, mikä saa meidät vielä motivoidummiksi ja tekemään vielä enemmän ja tulemaan vielä paremmiksi. Onnistumiseen tarvitaan 15 % tietoa, taitoa ja osaamista, 35 % motivaatiota ja 50 % häpeämätöntä toimintaa ja tekemistä.

Tämä ajankäyttöjuttu on todellakin melko tärkeä asia. Leo Stranius viittaa Nobel-palkinnon saaneeseen taloustieteilijään Daniel Kahnemaniin, joka sanoo, että se, miten käyttää aikaansa, todennäköisesti on se onnellisuustekijä, johon pystyy kaikkein eniten vaikuttamaan. Jos käytämme aikaa huonosti oravanpyörässä juoksemiseen tai suunnittelemattomaan nautiskeluun, köyhdytämme elämää. Aika oikein käytettynä on todellinen hyvän ja mielekkään elämän lähde.

 

Kuukauden sitaatti: Voimme puhua ja toimia vapaasti, mutta emme ole vapaita sanomistemme ja tekemistemme seurauksista. – Lisa Feldman Barrett


Kuukauden lukuvinkki: Leo Stranius: Tehokkuuden Taika, näin voit elää enemmän, 2022 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi