RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 127 (11.2021)    (tässä suomeksi)

SKALL VI LEVA I NUET?

Ibland undrar man om det där med att leva i nuet är överskattat? Nuet kan ju vara ganska otrevligt. Då bör man förstås ta till vara de korta stunder man inte behöver tänka på eländet utan kan koncentrera sig på frånvaron av obehag, men är det tillräckligt för vad vi vill ha ut av livet? Vi har trots allt ett grundbehov att utvecklas och uträtta allt mer krävande uppgifter. Tänk på hur vi redan i fritidsaktiviteter som spel, Sudoku och korsord mm. vill höja svårighetsgraden. Der får inte vara för lätt, då tappar vi intresset.

Kunde vi alltså se det som en stor fördel att i dystra stunder kunna gå bakåt i tiden och återuppleva sånt som gjort oss glada, nöjda eller stolta? ”Räkna de lyckliga stunderna blott”, som det så vackert heter. Och så har vi ju vår stora möjlighet att se fram emot något i framtiden och härav hämta kraft till de åtgärder som behövs för att komma igenom en svår period. Det finns förstås människor som verkligen lever bara i nuet och inte tar lärdom av gårdagen eller bryr sig om att planera för morgondagen. Somliga av dem kallas för drogmissbrukare eller samhällets fripassagerare.

Att leva i nuet betyder visserligen också att man inte behöver belasta sig med negativa upplevelser från det förflutna. Likaså behöver man inte oroa sig för vad som kan hända i framtiden. Det som varit, nuet och framtiden, allt handlar om hur hjärnan bearbetar dessa.

Att leva i nuet handlar egentligen mera om att vi finner en inre styrka och vågar lita på att vi klarar oss. Att vårt värde hålls intakt också då vi misslyckas och livet visar sig från sin sämre sida. Det betyder att vi blir immuna mot andra människors negativa omdömen och kommentarer. Det är ju bara som de säger och det handlar mera om dem än om oss.

Sammanfattningsvis lönar det sig att vara nogsam med vad vi tar med oss från det förflutna, att utnyttja vår förmåga att planera för framtiden och att ta vara på nuet i goda stunder, både längre och kortare sådana.


Månadens citat:

Tricket ligger i vad man lägger vikt vid. Vi gör oss antingen olyckliga eller lyckliga. Mängden arbete är ungefär det samma. - Carlos Castaneda


Månadens ‘läs’tips:

Eckhart Tolle & Robert S. Friedman: Miton’s Secret, 2008, (Miltonin salaisuus, 2014) Ej översatt till svenska.

Eckhart Tolle: Lev livet fullt ut, 2015.

Shawn Achor: The happy secret to better work Transcript of "The happy secret to better work" - Bing video