RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 127 (11.10.2021) (här på svenska)

PITÄISIKÖ MEIDÄN ELÄÄ HETKESSÄ?

Joskus sitä ihmettelee, eikö hetkessä eläminen ole vähän yliarvostettua. Nykyhetki voi olla usein aika epämiellyttävä. Pitäisi tietysti silloin ottaa talteen ne pienet hetket, kun ei tarvitse ajatella omaa kurjuuttaan, vaan saa keskittyä epämiellyttävän poissaoloon, mutta riittääkö se kuinka pitkälle siihen, mitä haluat elämältä? Meissä on kuitenkin kehittymisen ja yhä vaativampien juttujen suorittamisen perustarve. Ajattele vaikkapa sitä, miten me jo vapaa-ajan harrastuksissa kuten erilaisissa peleissä, Sudokujen ja sanaristikkojen täytössä jne. haluamme lisätä vaikeusastetta. Se ei saa olla liian helppoa, muuten menetämme kiinnostuksemme.

Voisimmeko siis nähdä sen suurena etuna, että kykenemme synkkinä hetkinä palaamaan ajassa taaksepäin ja kokemaan uudelleen jotakin, mikä on tehnyt meidät iloiseksi, tyytyväiseksi tai ylpeäksi? ”Laske vain onnelliset hetket”, kuten niin kaunis sanonta kuuluu. Tai sitten meidän on mahdollista suunnata myös tulevaisuuteen ja noutaa sieltä voimia niihin tekemisiin, joilla pääsemme vaikean vaiheen läpi.

On tietysti olemassa ihmisiä, jotka todellakin elävät vain nykyhetkeä eivätkä ota oppia menneestä tai välitä yhtään tulevasta. Osaa heistä kutsutaan huumausaineiden väärinkäyttäjiksi tai yhteiskunnan vapaamatkustajiksi.

Hetkessä eläminen tarkoittaa tietysti toisaalta myös sitä, että ei tarvitse kantaa menneisyyden huonojen kokemusten taakkaa eikä turhaa huolta siitä, mitä, mitä pahaa voi olla edessä. Mennyt, nykyisyys ja tuleva – kyse on loppujen lopuksi siitä miten aivot osaavat käsitellä tätä.

Hetkessä elämisessä on oikeastaan eniten kyse siitä, että löydät jonkinlaisen sisäisen voiman, jolla uskallat luottaa siihen, että selviydyt. Että säilytät omanarvontuntosi myös epäonnistumisissa ja kun elämä näyttää nurjan puolensa. Silloin olet immuuni kanssaihmisten negatiivisille arvioille ja kommenteille. Nehän ovat vain sitä, mitä he sanovat, ja se kertoo enemmän heistä itsestään kuin sinusta.

Yhteenvetona, kannattaa olla tarkkana sen suhteen mitä otat mukaan menneestä, hyödyntää kykyäsi suunnitella tulevaa ja nauttia hetkestä, aina kun voi.

Kuukauden sitaatti:

Niksi on siinä, mitä me painotamme. Olemme joko onnellisia tai onnettomia. Molempiin kuluu suunnilleen sama määrä energiaa. – Carlos Castaneda

 

Kuukauden lukuvinkit:

Eckhart Tolle & Robert S. Friedman: Miltonin salaisuus, 2014. (Miton’s Secret, 2008)

Eckhart Tolle: Läsnäolon voima 2016. (The Power of now, 1999)

Shawn Achor: The happy secret to better work Transcript of "The happy secret to better work" - Bing vide

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi