RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 124 (31.5.2021)    (tässä suomeksi)

VARFÖR VI GÖR DET VI GÖR

 Orsakerna till att vi gör eller inte gör något kan vara många. Nu skall vi dock inte gå in på några djupare funderingar om motivation, behov, värderingar och FOMO (fear of missing out). Det lämnar vi till seminarierna. Här nöjer vi oss med en praktisk synvinkel.

Varje gång du gör något, kan du fråga dig ”Varför gör jag det här, vad är det bra till?” eller ”Vad skulle hända om jag inte gjorde det här?”

Låt oss ta några exempel.

Du städar. Städar du för att få rent, för att det är roligt, för att ha något att göra eller för att det hör till att städa på fredag (eller en annan dag)? Eller städar du för att tillfredsställa någon annans behov, vilket i sig också kan vara belönande för dig? Eller för att du tror, att någon annan vill att du städar? Enligt neurologen Lisa Feldman Barrett (se tidigare brev) har din hjärna i förväg kommit fram till att du skall städa, men det baserar sig på gamla data, som det kan vara skäl att uppdatera. Kanske det är dags att betala för städhjälp? Kanske du kunde förenkla? Kanske du inte behöver städa så ofta? Eller kanske du i själva verket behöver mera städning?

Du fyller frysen med all världens matvaror. Behöver du innehållet för att underlätta kommande perioder? För att under vintern kunna äta produkter ur växtriket? Eller gör du det för att du tycker, att du borde? Eller av gammal vana, dvs. hjärnans föråldrade beräkningar?

Du tillbringar ett par semesterveckor på släktstugan. Njuter du av att koppla av där? Eller är det en plikt? Vad skulle hända om du inte gjorde det? Din hjärna styr automatiskt in dig i gamla banor, för det kräver energi att ändra riktning. Men det kan vara väl använd energi, som i längden ger dig och din omgivning ett bättre liv. En uppdatering här kan leda till att du egentligen vill vara på stugan mycket mera – eller inte alls – eller något där emellan.

Vi gör faktiskt en hel del fullkomligt onödiga saker, vilket är bort från något nödvändigare. Som yngre hade jag till exempel fått för mig, att man måste tvätta fönstren till sommaren, annars skulle det inte kännas som sommar. Så kom en sommar, då det var det omöjligt för mig att göra det, och jag blev av med denna trosföreställning, för den sommaren blev en av de bästa.

När vi fyller tiden med mindre viktiga saker, så vi inte hinner med de betydelsefulla. En gång tyckte jag mig inte ha tid att sätta mig in i ett it-system, som verkade jobbigt. Som tur var blev jag tillrättalagd med kommentaren: ”Egentligen har du inte tid att INTE sätta dig in i det här systemet!” Och så var det. En kraftansträngning här sparade in en massa onödig möda för mig i fortsättningen.

Det gäller alltså att minnas frågorna: ”Vad ger det här mig?” och ”Varför är det viktigt?” och ”Vad skulle hända om jag inte gjorde det här?” Eller helt enkelt: ”Är jag villig att byta ut min tid mot det här?”

På så vis uppdaterar vi hjärnans styrmekanism till den tid vi lever i.

Månadens boktips:

Välj en bok. Varför vill du läsa just den här boken? Vad ger den dig?

Månadens citat:

”Sikta på paradiset och koncentrera dig på idag.” – Talesätt