RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 124 (31.5.2021) (här på svenska)

MIKSI TEEMME SEN MITÄ TEEMME

Sille, mitä teemme tai emme tee, voi olla monia syitä. Nyt emme kuitenkaan mene syvällisiin tulkintoihin taustalla olevista seikoista, kuten motivaatio, tarpeet, arvot tai FOMO (fear of missing out). Sen jätämme tuleviin seminaareihin. Tällä kertaa tyydymme käytännön näkökulmiin.

Joka kerta kun teet jotakin, voisit kysyä itseltäsi ”Miksi teen tätä, mitä hyvää tässä on?” tai ”Mitä tapahtuisi jos en tekisi tätä?”

Otetaanpa muutama esimerkki.

Siivoat. Siivoatko, jotta paikat tulisivat puhtaiksi, siksi että se on hauskaa, jotta olisi jotakin tekemistä, vai siksi, että perjantaisin (tai jonakin muuna päivänä) kuuluu siivota? Vai siivoatko tyydyttääksesi jonkun toisen ihmisen tarpeen, mikä voi tietenkin myös olla palkitsevaa? Vai siivoatko, koska luulet, että joku toinen haluaa, että teet niin? Neurologi Lisa Feldman Barrettin mukaan (katso aikaisempi kirje) aivosi ovat päätyneet jo ennakolta siihen, että sinun pitää siivota. Se perustuu kuitenkin vanhaan dataan, joka sinun saattaa olla syytä päivittää. Ehkä olisikin parasta maksaa siivousavusta? Ehkä voisit yksinkertaistaa siivousta? Ehkä ei tarvitsisi siivota niin usein? Tai ehkä sinun pitäisi siivota useammin?

Täytät pakastimen kaikella mahdollisella ruoalla. Tarvitsetko kaiken sen helpottaaksesi tulevia vaiheita elämässäsi? Jotta voit syödä kasvikunnan tuotteita talvellakin? Vai teetkö sen siksi, että sinusta tuntuu, että sinun täytyy? Tai vanhasta tottumuksesta, aivojen vanhentuneiden laskelmien tuloksena?

Vietät pari lomaviikkoa suvun yhteisellä kesämökillä. Nautitko siellä rentoutumisesta? Vai tunnetko sen velvollisuudeksi? Mitä tapahtuisi, jos et tekisikään niin? Aivosi suuntaavat sinut automaattisesti kulkemaan vanhaa rataa, koska suunnan muuttaminen vaatii energiaa. Mutta se voi olla pitkällä tähtäimellä hyvin käytettyä energiaa, joka antaa sinulle ja läheisillesi paremman elämän. Päivitys saattaa johtaa siihen, että haluatkin olla mökillä paljon enemmän — tai ei ollenkaan — tai jotakin siitä väliltä.

Me tosiaankin teemme melkoisen määrän täysin turhia asioita, mikä on pois jostakin hyödyllisemmästä. Nuorempana olin esimerkiksi saanut päähäni, että ikkunat pitää pestä kesäksi, muuten kesä ei tuntuisi kesältä. Sitten tuli kesä, jolloin minun oli mahdotonta pestä ikkunoita, ja niin pääsin eroon yhdestä uskomuksesta, koska siitä kesästä tuli yksi parhaista.

Kun täytämme ajan vähemmän tärkeällä, emme ehdi tehdä kaikkea sitä, mikä olisi tärkeää. Kerran en mielestäni millään olisi ehtinyt paneutua johonkin työlääseen tietotekniikkajuttuun. Onneksi minua valistettiin, että oikeastaan minulla ei ole aikaa OLLA PANEUTUMATTA siihen. Ja niin todella oli. Voimainponnistus juuri nyt säästi paljon turhaa vaivaa jatkossa.

On siis syytä muistaa kysyä: ”Mitä tämä antaa minulle?” ja ”Miksi tämä on tärkeää?” ja ”Mitä tapahtuisi, jos en tekisi tätä?”. Tai yksinkertaisesti: ”Olenko valmis vaihtamaan aikaani tähän?”

Sillä tavoin päivitämme aivojen ohjausmekanismin siihen hetkeen, mitä elämme.

Kuukauden kirjavihje:

Valitse kirja. Miksi haluat lukea juuri tämän kirjan? Mitä se antaa sinulle

Kuukauden sitaatti:

”Tähtää paratiisiin ja keskity tähän päivään.” - Sanonta

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi