RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 123 (19.4.2021)    (tässä suomeksi)

VILA OCH ÅTERHÄMTNING: ATT GÖRA INGENTING

Om du tänker irriterande tankar om andra, fyller du dig själv med irriterande känslor. Om du tänker goda tankar om andra, fyller du dig själv med goda känslor. Finn något gott hos andra och du finner något gott hos dis själv. - Tomas Gunnarsson

Vila och återhämtning: att göra ingenting Ovanstående citat fick jag av Anders Haglund och tyckte det var så bra, att jag vill föra det vidare. En annan väldigt bra reflexion jag stött på är den här av danske professorn i psykologi, Svend Brinkman:

 ”Om du tänker positivt varje dag, arbetar hårt, strävar efter att bli den bästa versionen av dig själv, omger dig med inspirerande människor och aldrig ger upp, så finns det inga gränser för hur utbränd du kan bli.”

I Linkedin News ser man numera rubriker som ”För din hjärnas skull – gör ingenting!” och ”Hur större produktivitet börjar med att man inte gör någonting.” Man hänvisar till neurovetenskaper enligt vilka ’timeout’ stödjer produktivitet, kreativitet, inlärning och resiliens.

Vad menas då med att inte göra någonting?

För det första att man tar danske professorns varning på allvar, och inte försöker så mycket hela tiden, att man, som Richard Carlson och Joseph Bailey uttrycker det, saktar ner till livets hastighet (se brev 43). De skiljer mellan det processande och fritt flödande sättet att tänka och fungera.

Processande handlar om att bearbeta information intellektuellt, något som lätt överbetonas, även om det inte fungerar i situationer av förändring. Det finns till exempel inga processbara data om hur man utför allt mera vidsträckta jobb på allt kortare tid med allt mindre personal. Man processar arbetsuppgifterna fram och tillbaka, utan att hitta någon lösning, då nya lösningar som bekant inte hittas utan förnyat tänkande.

Förnyat tänkande i sin tur uppstår ur det fritt flödande tänkandet när man ’gör ingenting’. Vikten av detta insåg redan Douglas Adams i Liftarens guide till galaxen: ”Vi tänkte just börja göra ingenting, men vi kan skjuta på det.” Man bör alltså aktivt gå in för att ’göra ingenting’, vilket känns ganska främmande för oss.

Att göra ingenting tycks dock inte betyda, att man bara är och stirrar ut i tomma intet. Då är det lätt hänt att hjärnan fortsätter att arbeta. För att stänga ner processandet kan vi ta promenader (utan att räkna steg), spela spel (utan behov att vinna), laga mat (utan tryck på att prestera), läsa böcker bara för nöjes skull, lägga pussel eller göra något annat avkopplande. Självfallet är det också bra med styrda avslappningsövningar, som håller tankarna borta från processandet och alla ’måsten’ eller ’borden’.

Det här med processande och fritt flöde, dvs. ’göra ingenting’ passar också bra med Clas Malmströms instruktioner om att återhämta sig från utbrändhet genom att inte enbart vila, vilket i längden försvagar, utan att man efter den första nödvändiga viloperioden varvar med någon form av ansträngning. Ifall det inte går någon energi ut, kan vi inte heller ta nån energi in. Och omvänt: ifall vi inte tar in energi (=gör ingenting) finns det ingen energi att ge ut.

Så vad är dina sätt att ’göra ingenting’?

Månadens lästips:

Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen. (Obs. boken – inte filmen)Richard Carlson & Joseph Bailey: Slowing down to the speed of life Lucinda Rileys böcker (berättelse, historia och geografi bara för nöjes skull