RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 118 (11.11.2020)    (tässä suomeksi)

Gallra i beslutfattandet

Kunde inte motstå att köpa Marie Kondos senaste bok om att hitta arbetsglädje. Det visade sig, att man kan städa på jobbet och i arbetsuppgifter på samma sätt som hemma. Till hjälp har hon här Scott Sonenshein (verkar vara hans riktiga efternamn😊), som är professor i organisationsbeteende.

Våra liv tycks bestå av fortlöpande val. Vi kan aldrig stanna upp och låta blir att välja, då även det blir ett val. Vårt liv och vårt jobb är det kumulativa resultatet av tidigare val och beslut.

Du fattar en massa olika beslut under dagens lopp. Vad vill du göra härnäst? Vad avstår du från? Vad fortsätter du med?  Vad skall du sätta på dig? Blir det för varmt eller kallt med en viss jacka? Vad skall du äta? Och hur mycket? Vad skall du skriva i mailet? Vad skall du underteckna med? Vilken font skall du använda i din rapport? Skall du använda stapeldiagram eller något annat?  Skall du ringa det där samtalet nu eller senare? Vad skall du satsa mera tid på, vad mindre? Hur noggrant skall du städa? Vad skall du läsa? Vad kan du hoppa över? Vad skall du titta på i TV? Å ena sidan och å andra sidan…  

Vi blir utmattade av allt beslutsfattande. Vi är inte medvetna om hur många beslut vi faktiskt fattar under bara en dag och detta beslutsfattande tar enormt med tid och energi i anspråk.

Något jag fastnade för är hur man kan påverka kvaliteten i sina val genom att städa i besluten. I ett tidigare brev har jag varit inne på hur vår beslutfattarenergi avtar mot kvällen och att det är en förklaring till att vi inte kommer oss iväg på motionsslingan eller teaterbesöket som på morgonen tycktes helt självklart.

Marie Kondo delar upp besluten i tre grupper: stora beslut, medelstora beslut och små beslut. En del beslut kan vi delegera. En del beslut behöver vi inte befatta oss med. En del beslut kräver eftertanke. För att få tid och energi över, råder oss Mari, att ställa oss dessa frågor:

  • Vilka beslut förtjänar verkligen min tid och min energi?

  • Kan jag låta besluten bli någon annans uppgift?

  • Hur ofta måste jag fatta detta beslut?

  • Kan beslutet automatiseras

En del beslut kan vi skippa helt och hållet, t.ex. då utfallet av beslutet inte har någon större betydelse, eller delegera till någon annan. En del beslut kan vi automatisera, t.ex.

  • sätta en automatisk underskrift till e-mailen

  • automatisera klädseln som Steve Jobs, som alltid hade en likadan polotröja på sig

  • sätta måltider i rutin, t.ex. äta samma frukost varje morgon eller ha vissa maträtter vissa dagar.

  • Det gäller att välja med stor urskillnad till vad vi använder vår tid och våra krafter.

Månadens citat:

Du kan aldrig stiga ner två gånger i samma fors, vattnet du stiger ner i är alltid nytt. - Herakleitos:

Månadens boktips:

Marie Kondo & Scott Sonenshein: KonMari – Joy At Work (Työnilon löytämisen taika). 2020.