RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 118 (11.11.2020) (här på svenska)

PÄÄTÖSTEN TEOSSA KANNATTAA KARSIA

En voinut vastustaa kiusausta ostaa Marie Kondon uusinta kirjaa työn ilon löytämisestä. Kirjassa ilmeni, että työssä ja työtehtävissä voi ’siivota’ samalla tavoin kuin kotonakin. Avukseen hän ottaa organisaatio-käyttäytymisen professorin Scott Sonensheinin (ilmeisesi hänen oikea nimensä 😊).

Elämämme näyttää olevan valintojen jatkumo. Emme voi koskaan pysähtyä paikoillemme ja jättää valitsematta, kun siitäkin tulee valinta. Työmme ja elämämme ovat menneiden valintojemme kumulatiivinen tulos.

Teet yhden päivän aikana valtavan määrän erilaisia päätöksiä. Mitä teet seuraavaksi? Millä jatkat? Mitä laitat päällesi? Onko jossakin tietyssä takissa liian kylmä tai kuuma? Mitä kirjoittaisit sähköpostiin? Miten allekirjoitat sen? Mitä fonttia käytät raportissasi? Minkä muotoista kuviota käytät, pylväsdiagrammaa? Soitatko puhelun nyt vai myöhemmin? Mihin käytät aikaa enemmän, mihin vähemmän? Miten huolellisesti siivoat? Mitä luet? Mitä jätät väliin? Mitä katsoisit TV:stä? Toisaalta ja toisaalta…

Päätöksentekoväsymys on hyvin uuvuttava. Emme ole tietoisia, miten monta päätöstä me oikeastaan joudumme tekemään vain yhden päivän aikana, ja tämä jatkuva päätöksenteko vie valtavasti aikaa ja energiaa.

Yksi asia, mikä erityisesti avautui minulle kirjasta, oli se, miten voimme vaikuttaa päätöstemme laatuun siivoamalla niitä. Eräässä aikaisemmassa kirjeessäni olen käsitellyt sitä, miten päätöksentekoenergiamme vähenee iltaa kohti ja että se on yksi painava syy sille, että emme pääsekään illalla lenkille tai teatteriin, mikä vielä aamulla vaikutti itsestään selvältä.

Osan päätöksenteosta voimme delegoida. Osaan päätöksistä meidän ei tarvitse ottaa kantaa. Osa päätöksistä vaatii harkintaa. Säästääksemme aikaa ja energiaa tärkeille päätöksille, Mari kehottaa meitä esittämään itsellemme seuraavat kysymykset:

  • Mitkä päätökset ansaitsevat minun aikaani ja tarmoani?

  • Voinko luovuttaa päätöksen jonkun toisen tehtäväksi?

  • Kuinka usein tämä päätös on tehtävä?

  • Onko päätös mahdollista automatisoida?

Osan päätöksistä voimme kokonaan sivuuttaa, esimerkiksi jos päätöksen tuloksella ei ole isompaa väliä, tai delegoida jollekulle toiselle. Monet päätökset voimme taas automatisoida, esimerkiksi

  • luoda automaattinen allekirjoitus sähköposteihin,

  • automatisoida pukeutuminen kuten Steve Jobs, jolla oli samanlainen   poolokauluspaita joka päivä,

  • rutinoida ruokailut, esim. syödä joka aamu samanlainen aamiainen, tai tiettyjä aterioita tiettyinä päivinä.

  • Pitää kunnolla valikoida mihin käytämme aikaamme ja tarmoamme.


Kuukauden sitaatti:

Et voi koskaan astua kahta kertaa samaan virtaan, vesi johon astut on aina uusi. - Herakleitos

Kuukauden kirjavinkki:

Marie Kondo & Scott Sonenshein: KonMari – Työnilon löytämisen taika. 2020.

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi