RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 112 (1.2.2020)       (tässä suomeksi)

MANAGEMENT – HUR GÖR MAN?

För ett tag sen inhandlade jag Richard Templars bok ’The Rules of Management’. Han undrar hur många som hört ordväxlingar i stil med

-        Vad skulle du vilja syssla med efter skolan?

-        Jag vill bli en manager.

Knappast någon av oss har hört detta, inte ens en studiehandledare. Varför inte det, då? De flesta vet inte vad en ’manager’ riktigt gör, och de som har något begrepp om det vet, att det förväntas mycket av en manager.  Hen skall vara ett exempel i styrka och innovationer, en axel att gråta ut mot, en expert på finanser, en dynamisk motivator, en domare, en diplomat, en fixare, en räddare, ett helgon och lite till. En trollkarl, med andra ord.

Som ’manager’ är man ansvarig för grupper och personer, man sannolikt inte valt själv och som man kanske inte alls gillar. Dem skall man inspirera till fantastiska arbetsresultat och se till att de mår bra fysiskt, emotionellt och mentalt.

Undra på om väldigt få säger, att de vill bli en ’manager’.

Ändå är vi alla, var och en av oss, en ’manager’. För att klara oss här i livet måste vi kunna ’managera’ eller hantera både människor i vår omgivning och oss själva. Det handlar om att planera, att hålla sig uppdaterad, att göra saker mindre komplicerade, att leva ett så bra liv som möjligt. Enligt någon definition är en bra ’manager’ helt enkelt en som får till stånd resultat genom att använda resurser rätt.

Richard Templar ger flera goda tips.

När vår roll är att handleda en grupp, tror vi ofta att vi skall ’managera’ personerna i gruppen. Detta är en myt och ett misstag. Folk kan ’managera’ sig själva alldeles bra, bara vi låter dem göra det. Vår uppgift är att koncentrera oss på strategin och processen. Vi skall vara tydliga med målsättningen och med resurserna och låta dem veta, att de har vårt stöd – och sedan släppa iväg dem att gå lös på det som skall skötas.

Och hur får vi dem motiverade till det? Genom att få dem att se det meningsfulla med det de gör. Upplever de, att det de gör har verklig betydelse (vilket det givetvis också måste ha), tar de själva ansvaret för uppgifterna, för det är så otroligt belönande att uppleva värdet och se resultaten av sitt kunnande.

Hur ’managerar’ vi oss själva då?

För det första genom att acceptera, att framtiden kommer att vara annorlunda än nutiden. Våra verktyg kommer att ändra, det vi skall ha fokus på kommer att ändra, personerna i vår omgivning kommer att ändra och vi själva kommer att ändra. Det är bara att hänga med och i god tid skaffa oss nya strategier, som hjälper oss att få fotfäste i de ideliga förändringarna. Det är bättre att vara som ett litet grässtrå, som böjer sig tills stormen dragit förbi än som en stor ek, som kanske knäcks av stormen eller åtminstone förlorar grenar. Efter stormen kan grässtrået titta upp börja orientera sig på nytt i omgivningen.

För det andra är det viktigt att kunna släppa taget om förlegade saker, sånt vi egentligen inte behöver göra och sånt som inte lönar sig. Vi skall bara vandra vidare. På engelska finns det en term som Escalating Commitment, som beskriver hur vi har svårt att lämna något vi satsat en massa pengar och energi på. Men här lönar det sig bara inte att satsa ännu mera i hopp om att det skall ge utdelning senare. Bäst att bara klippa av och börja på nytt med något annat!

Månadens bokvink:

Richard Templar: The Rules of Management (2015)