RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 112 (1.2.2020)    (här på svenska)

MANAGEROINTI – MITEN SITÄ TEHDÄÄN?

Jokin aika sitten hankin Richard Templarin kirjan ’The Rules of Management’. Hän kysyy siinä, kuinka moni on kuullut seuraavanlaisen ajatustenvaihdon:

-        Mitä haluaisit alkaa tehdä koulun jälkeen?

-        Haluan manageriksi.

Tuskin kukaan meistä on kuullut tällaista keskustelua, eivät edes opinto-ohjaajat. Miksi sitten ei? Siksi, että harva tietää, mitä ’manageri’ edes tekee, ja ne, joilla on jokin käsitys asiasta, tietävät, että managerilta odotetaan paljon. Hän on esimerkki voimasta ja innovaatioista, olkapää, jota vasten itkeä, talousasiantuntija, dynaaminen motivoija, tuomari, diplomaatti, asioiden järjestelijä, pelastaja, pyhimys, ja vielä vähän lisää. Toisin sanoen taikuri.

’Managerina’ on vastuussa yksilöistä ja ryhmistä, joita ei luultavasti ole itse valinnut ja joista ei ehkä edes pidä. Ne hänen pitäisi kuitenkin pystyä inspiroimaan fantastisiin työsaavutuksiin ja pitää huolta, että ne voivat fyysisesti ja henkisesti hyvin.

Ei ihme, että hyvin harva sanoo, että haluaa ’manageriksi’.

Olemme kuitenkin kaikki, jokainen meistä, ’managereita’. Selviytyäksemme täällä elämässä meidän pitää pystyä ’manageroimaan’, käsittelemään sekä ympärillämme olevia ihmisiä että itseämme. Meidän täytyy suunnitella, pysyä päivitettynä, tehdä asioista vähemmän monimutkaisia, koska haluamme elää mahdollisimman hyvää elämää. Yhden määritelmän mukaan hyvä ’manageri’ on yksinkertaisesti henkilö, joka saa aikaan tuloksia käyttämällä resursseja oikein.

Richard Templar antaa hyviä vinkkejä.

Kun meidän tehtävänämme on ryhmän ohjaaminen, luulemme usein, että meidän täytyy ’manageroida’ yksittäisiä ryhmän jäseniä. Se on hyvin yleinen harhaluulo ja virhe. Ihmiset osaavat ihan hyvin ’manageroida’ itse itseään, kunhan vain annamme heidän tehdä sen. Meidän pitää olla selkeitä päämäärän ja käytettävissä olevien resurssien suhteen ja tehdä selväksi, että heillä on meidän tukemme – ja päästää heidät sitten irti tekemään sitä, minkä pitää hoitaa.

Ja miten sitten motivoimme heidät siihen? Siten, että saamme heidät näkemään mielekkyyden siinä, mitä he tekevät. Kun he kokevat, että tekemisellä on todellista merkitystä (mitä sillä luonnollisesti täytyy myös olla), he ottavat itse vastuun tehtävistä, koska on uskomattoman palkitsevaa kokea osaamisensa arvokkaaksi ja nähdä sen tuloksia.

Miten me sitten ’manageroimme’ itseämme?

Ensinnäkin hyväksymällä, että tulevaisuus tulee olemaan erilainen kuin nykyhetki. Työvälineemme tulevat muuttumaan, se, mihin kiinnitämme huomion tulee muuttumaan, ihmiset ympärillämme tulevat muuttumaan ja me itse tulemme muuttumaan. On vain yritettävä pysyä mukana ja hankkia hyvissä ajoin uusia strategioita, jotka auttavat meitä saamaan otetta jatkuviin muutoksiin. On parempi olla ruoho, joka taipuu, kunnes myrsky on laantunut, kuin tammi, jonka myrsky kaataa. Myrskyn jälkeen ruoho oikenee ja orientoituu uudelleen ympäristöönsä.

Toiseksi, on tärkeää, että pystymme päästämään otteemme vanhentuneista asioista, kaikesta sellaisesta, mitä meidän ei oikeastaan enää tarvitsisi tehdä tai mikä ei enää kannata. Meidän tulee vain vaeltaa eteenpäin. Englanniksi on olemassa käsite Escalating Commitment, joka kuvaa, miten vaikeaa meidän on irtautua jostakin, mihin olemme satsanneet paljon aikaa ja energiaa. Ei ole kuitenkaan kannattavaa satsata vielä lisää, siinä toivossa, että se alkaisi joskus tuottaa. Parasta on vain kylmästi katkaista ja ruveta tekemään jotakin muuta.

Kuukauden kirjavihje

Richard Templar: The Rules of Management (2015)

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi