RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 109 (23.9.2019)                   (tässä suomeksi)

STRESSHANTERING ÄR LIKA MED KVALITATIV ÅTERHÄMTNING

Vi vet vid det här laget, att vi behöver en hel del stress för att inte stagnera. Det är inte stressen som är skadlig, tvärtom utsöndrar vi under stress kemikalier, som effektiverar inlärning och hantering av utmanade situationer. Det är när stressen hotar att bli kronisk som det inte längre är bra för hälsan. För att förhindra detta behöver vi kvalitativ återhämtning.

Det handlar alltså om energi ut och energi in – och i denna ordning! Det går inte att ta in energi, om det inte först gått ut någon energi. Och att ta in energi eller att återhämta sig är inte helt detsamma som att vila, det beror på hur du vilar och hur länge du vilar. Alla som haft armen eller foten gipsad i vila några veckor vet, att den inte är särskilt stark och energisk, när gipset tas bort…

Återhämtning är inte heller detsamma som att sova. Sömn sköter bara om 50 procent av återhämtningen, vilket gläder den som inte lyckas sova enligt rekommendationerna. Allt basunerande om sömnens vikt leder ju inte till bättre sömn, snarare tvärtom.

Hur skall vi då återhämta oss? Clas Malmström ger oss i sin nyaste bok ’Ett bra liv är inte bekvämt’ några råd. Att bli sjukskriven, säger han, löser inte återhämtningsproblemet. Det är inte så, att mindre arbete automatiskt ger mindre trötthet, utan det är växlingen från ansträngning till återhämtning som genererar ny energi, vilket i sin tur råder bot på tröttheten.

För att återställa ’energi ut – energi in’ -balansen måste vi lära oss att aktivt använda mental och kroppslig avslappning, vilket Malmström kallar vårt medfödda vilosystem. Vi behöver kunna ta en avslappningspaus när som helst och var som helst. Då klarar vi av också tuffa belastningar och svåra situationer.

Även om aktivering av vilosystemet är en baskomponent i återhämtningen, finns det givetvis också mycket annat som hör till verktygslådan för batteriladdning. Till exempel är känslan av samhörighet viktig, vilket betyder att vi skall sätta värde på våra vänner. Vi behöver också kunna koncentrera oss, för att få perspektiv på tillvaron och hålla uppmärksamheten riktad på livets och jobbets centrala innehåll. Kroppen behöver även den hållas i skick, vilket betyder att ordentlig motion måste tas med på listan. Och så är det ju också så viktigt att helt enkelt skratta och ha trevligt. Därför ingår väl i alla kurser om stresshantering och välbefinnande en lite programpunkt om dagens eller livet guldkanter: ju flera små guldkorn per dag, desto stresståligare är vi.

Har vi alltså slut på batterierna, skall vi inte vila alltför länge, utan börja ladda upp dem lite i taget. Olika former av ansträngning, lite mer än vi tycker att vi orkar med (energi ut) och så varvar vi ansträngningarna med små doser av återhämtning (energi in): avslappning, trevligheter, motion mm. På så vis ökar vi ’energi ut’ -faserna, tills vi är vid god vigör igen.

Vad skulle dina egna personliga ’energi in’ -komponenter bestå av? Och hur skulle du sätta in dem i ditt dagliga program?


Månadens citat:

”Livet – det är inte de dagar som har gått utan de dagar som man minns.” – Pjotr Andrejevitj Pavlenko

”Det viktigaste är inte hur man har det, utan hur man tar det.” – Hans Selye

”Man kan inte kämpa ihjäl en skugga, den dödar man med ljus.” – Sigfrid Siwertz

Inspirationskälla:

Clas Malmström: Ett bra liv är inte bekvämt – en bok om mental styrketräning. (2018)