RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 99 (19.4.2018)   (här på svenska)

MEIDÄN TEHTÄVÄMME TÄÄLLÄ

Keskustelua tehtävistä syntyy siellä täällä. Työntekijän tehtävä on itse arvioida, mistä hänelle maksetaan, ja sitten tehdä juuri sitä. Työnantajan tehtävä on katsoa, että työ kehittyy koko ajan niin, että sen tuotteista ollaan jatkuvasti valmiita maksamaan. Koulun tehtävä on kasvattaa lapsista hyviä veronmaksajia tulevaisuuden yhteiskuntaan.

Miten monenlaisia tehtäviä oikeastaan on olemassa? Onko yksityishenkilöllä tehtävä?

Milton H. Ericson, psykiatri ja ratkaisukeskeisten strategioiden kehittäjä, oli sitä mieltä, että ihmisen tehtävä on levittää iloa, sillä surkeutta syntyy ihan itsestään. Ja edesmennyt ruotsalainen koomikko ja näyttelijä Hasse Alfredson komppasi tätä: ”Kun elämä on kamalimmillaan, meidän tehtävämme on kuitenkin levittää iloa”.

Mikä sitten taas ei kuulu tehtäviimme täällä. Miten on esimerkiksi onnellisuuden laita? Asiaa filosofoineet ovat tulleet siihen tulokseen, että vaikka meidän tuleekin hoitaa päivittäiset velvoitteemme ja levittää parhaan kykymme mukaan iloa, toisten tekeminen onnelliseksi ei ole meidän tehtävämme, koska siihen me emme pysty.

Me sekoitamme helposti ilon ja onnen keskenään, mutta me voimme aivan hyvin olla onnellisia ilman, että olisimme erityisen iloisia – ja iloisia olematta onnellisia. Iloa voi levittää, mutta onnea ei.

Mikä niissä sitten on erona? Ehkä se, että ilo on tunneilmaus, kun taas onni on tila. Onnen kokeminen löydämme sisästämme, se on eräänlainen tehdasasetus (default), johon me emme välttämättä menetä yhteyttä, tapahtuipa meille mitä tahansa. Se ei tietenkään estä sitä, että on helpompi pitää yhteyttä sisäiseen onneensa Rolls Roycessa kuin Greyhound-bussissa, kuten eräs näyttelijä kerran asian ilmaisi. Kuitenkin, jos olet onnellinen siksi, että sinulla on siihen syy, olet heikoilla jäillä, koska se syy voidaan ottaa sinulta pois.

Mutta ei nyt tehdä tästä liian monimutkaista (ks. Spencer Tracy yllä), vaan pysytään tehtävässämme levittää iloa. Miten teemme sen? Esimerkiksi?

  •  olemalla kiltti?

  •  nauramalla paljon toisten kanssa (ei toisille)?

  •  auttamalla toista?

  • sanomalla toiselle mukavia asioita?

  • ohittamalla ilkeydet provosoitumatta?

  • antamalla tilaa toisen ansioille

  • tunnistamalla omat heikot hetket ja pitämällä silloin matalaa profiilia?

  • olemalla… tekemällä…

-        Miten sinä teet?

-        
Kuukauden sitaatit:

” Tuhlaamme elämämme yksityiskohtiin. Yksinkertaista, yksinkertaista!” – Henry David Thoreau

” Muista repliikkisi äläkä kaatuile.” – Spencer Tracyn vastaus kysymykseen, miten tullaan suureksi näyttelijäksi.

 

Kuukauden kirjavinkki:

Tal Ben-Shahar: Onnellisemmaksi (2007)

Kay Pollak: Att välja glädje (2001)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi