RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 9 (5.11.2008)

SELVIYDY PIMEÄSTÄ  (här på svenska)

Marraskuu ei ole tunnettu lämpimästä auringonpaisteestaan tai ihmisten mielialaa nostattavasta vaikutuksestaan. Päin vastoin yksi ja toinen mutisee jotain pimeydestä ja synkkyydestä. Vaikka on toki niitäkin, jotka toivottavat marraskuun avaimin sylin tervetulleeksi ja pitävät sitä kaikkein parhaana kuukautena. Heidän mielestään marraskuu ei esitä vaatimuksia. Se on ainoa kuukausi jolloin ei tarvitse tehdä mitään erityistä Ei tarvitse vielä kaivaa esiin suksia tai muuta talvivarustusta, ei tarvitse istuttaa mitään puutarhaan, ei tarvitse yrittää nauttia hyvästä säästä tai mennä uimaan tai ottaa aurinkoa. Ei tarvitse myöskään poimia marjoja eikä mehustaa mitään. Tarvitsee tuskin edes siivota, koska lika ja pöly eivät näy. Tämän lempeän kuukauden ajan saa todellakin olla ihan rauhassa. Tietysti hiihtäminen ja istuttaminen ja marjanpoiminta ja monet muut askareet ovat myöskin hauskoja. On vain niin, että ihminen tarvitsee edes yhden rauhallisen kuukauden vuodessa ihan itselleen. Tässä tulee joitakin ehdotuksia miten pimeästä ajasta pystyy nauttimaan tai miten sen läpi pääsee.

Mielikuvamenetelmä. Vaivu unelmoimaan lämpimistä, aurinkoisista maisemista ja nauti mielikuvituksessasi kaikesta siellä tekemästäsi. Sellainen matka on hyvin kustannustehokas, koska se on ilmainen ja nopea, samalla kun väliaivosi luulevat, että olet todella oikeasti lomalla ja lähettää hermostoosi ja sisäeritysjärjestelmääsi terveyttä edistäviä ärsykkeitä.

Toistomenetelmä. Toista silloin tällöin itseksesi jotakin sellaista kuin että ”Marraskuu on ihana kuukausi ja aion nauttia jokaisesta päivästä”. Sanotaanhan, että valhe muuttuu todeksi, kun sitä toistaa riittävän usein. Siis, miksi emme käyttäisi sitä joskus myönteisellä tavalla?

Kirjallisuusmenetelmä. Lue niin mukavia, hauskoja tai jänniä kirjoja kuin mahdollista ja hyödynnä niiden suomaa mahdollisuutta paeta pimeyttä. Monet lehdet ajavat saman asian. Lue sellaista, mikä herättää kiinnostuksesi asioihin tai saa sinut hyvälle tuulelle.

Seurustelumenetelmä. Tapaa ihmisiä ! Menkää yhdessä teatteriin, konsertteihin, näyttelyihin. Tai kutsu ihmisiä käymään kotonasi. Ääneen lukeminen on erinomainen seurustelumuoto, jos ei halua puhua.

Tunnelmointimenetelmä. Kynttilän valoa tai takkatulta, musiikkia, lämpimiä juomia, kulinaarisia seikkailuja ja hyvää seuraa. Sinusta alkaa tuntua että marraskuu saisi jatkua ikuisesti. Lomakuvien katselu tai vanhojen valokuva-albumeiden selailu voi palauttaa mieleen mukavia muistoja, joita kannattaa kokea vielä kerran uudelleen.

Hyötymenetelmä. Mitä kaikkea hyödyllistä, mihin et halua tuhlata kallista aikaasi muina aikoina vuodesta, voit tehdä marraskuussa? Siivota autotallin ja komerot? Korjata huonekaluja ja laitteita? Järjestellä uudelleen kirjahyllyn tai kodin säilytystilat?

Fysiologinen menetelmä. Jos kärsit ihan fyysisesti valon puutteesta, varaa marraskuulle etelänmatka. Tai ota valoterapiaa. On hyvä että edessä päin on jotakin mukavaa odottamassa.

Sanotaan, että millään täällä elämässä ei ole muuta merkitystä kuin se minkä me itse sille annamme. Voimme siis itse päättää, minkä merkityksen annamme marraskuulle. Joku ehkä nauttii pimeyteen kääriytymisestä ja kiroaa sen, voidakseen sitten nauttia sitäkin enemmän valosta. Joku toinen pakenee pimeyttä kirjojen ja elokuvien pariin tai matkustaa pois. Kolmas käpertyy itseensä ja nauttii pimeyden tuomasta rauhasta. Mitä valitsemmekin, voi olla hyvä että teemme sen tietoisesti ja että säilytämme tämän niin tärkeän hallinnan tunteen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjat:

Sanna (Susanna) Ehdin: Sisäinen menestys (tai jokin muu kirjailijan teoksista)

Jerome K. Jerome: Kolme miestä veneessä (Hervottoman hauskoja episodeja, sopii erinomaisesti ääneen luettavaksi)

Stieg Larsson: Millenium-trilogia journalisti Mikael Blomkvistista ja hakkeri Lisbeth Salanderista (jännittävä ja mielenkiintoinen)

Jan Guillou: Erityisesti kirjat Arn, tempeliritarista ja supersankari Carl Hamiltonista.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Silmänräpäyksessä sen välissä, mitä meille tapahtuu ja meidän reaktiossamme siihen, on ainutlaatuinen inhimillinen oikeutemme valita.
Viktor E. Frankl

Olet se minkä ajattelemiseen käytät koko päiväsi.
Dr. Robert Schuller
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi