RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 8

POSITIIVINEN AJATTELU - MITÄ SE ON? (här på svenska)

Olen törmännyt tähän mennessä jo niin moneen erilaiseen positiivisen ajattelun määritelmään, että käsitteen tyhjentävä selvitys veisi varmaan kokonaisen tietosanakirjan. Oman lukunsa muodostaisi jo pelkästään sen kuvaaminen, mitä positiivinen ajattelu luultavasti ei tarkoita.

Positiiviselta ajattelulta puuttuu monien muiden samantapaisten käsitteiden tavoin, kuten kannustus, itseluottamus, rakentava kritiikki, rakkaus, motivaatio jne., konkreettinen määritelmä, ja siksi se useimmiten merkitseekin eri ihmisille eri asiaa. Sitähän ei voi ottaa esiin tarkasteltavaksi ja määriteltäväksi kuin jotakin pöytää tai kenkää. Koska positiivinen ajattelu usein liitetään NLP:hen ja ratkaisukeskeisiin suuntauksiin, on pieni puheenvuoro varmaan paikallaan tässä määritelmien kirjossa.

Jo vanhat filosofit miettivät, millä tavalla oikein kannattaisi ajatella. Esimerkiksi Spinoza puhuu ’aktiivisesta ajattelusta’ elämänilon ja mielenrauhan perimmäisenä lähteenä. Myönteiset mielikuvat parantavat hänen mukaansa toimintakykyämme, kun taas kielteiset heikentävät sitä. Norman Vincent Peale, joka toi 1970-luvulla positiivisen ajattelun käsitteen yleiseen tietoisuuteen, nosti esiin filosofi-psykologi William Jamesiin oivalluksen, että ihminen voi muuttaa elämänsä suunnan korjaamalla asennoitumistaan siihen. Pealen mukaan positiivinen ajattelu merkitsee sitä, että lopettaa itsensä aliarvioimisen ja kääntää selän epäonnistumisille, samalla kun luottaa siihen, että useimpiin ongelmiin on olemassa ratkaisu. Sillä tavoin saavuttaa, Spinozaa lainaten, luovuuden ja toimintatarmon.

1970-luvulta eteenpäin on positiivista ajattelua käsittelevää kirjallisuutta suorastaan tulvinut markkinoille. Wayne W. Dyer, yhden klassikon mainitakseni, esittää muun muassa positiivisen visualisoinnin yhdeksi tavaksi toteuttaa toiveitaan. Lynn Grabhorn, yksi tämän lajin uudemmista edustajista, puolestaan esittää, että ei riitä pelkästään ajatella ja visualisoida positiivisesti, vaan täytyisi mobilisoida itsensä myös positiiviseen tuntemiseen.

Siihen käsitykseen, että positiivinen ajattelu tarkoittaisi samaa kuin ainainen iloisuus ja myönteisyys, en ole koskaan törmännyt kirjallisuudessa, mutta kylläkin sosiaalisissa yhteyksissä. Ehkä on niin, että termi tuo herkästi mieleen kuvan jostakin Pollyanna-tyypistä, joka ärsyttää ympäristöään rallattelullaan ja iloisuudellaan ja jatkuvilla kehoituksillaan ajatella positiivisesti. Ei Pollyannassa sinänsä mitään vikaa ole, päinvastoin on taito pystyä näkemään aina asioiden positiiviset puolet. Mutta positiivinen ajattelu on vielä paljon muutakin, ja myös ihan eri tasolla.

Toinen harhakuvitelma on, että positiivinen ajattelu olisi sama asia kuin että kerta toisensa jälkeen toistaa toiveensa. Tämä virhekäsitys saattaa olla peräisin ranskalaiselta Emile Couélta, joka sai ihmiset voimaan paremmin panemalla heidät toistamaan parikymmentä kertaa itsesuggestion ”voin päivä päivältä ja joka suhteessa paremmin ja paremmin”. Suggestiossa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta se ei ole se, mistä positiivisessa ajattelussa on kyse.

Useimmat kirjoittajat tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että positiivisessa ajattelussa on kyse ajatusten kohdistamisesta siihen, mitä haluaa tehdä, mitä haluaa saada ja mikä palvelee itseä parhaiten. Sitä voi verrata karttaan, joka helpottaa elämäämme ja marssiamme eteenpäin. Jos yrität löytää Turussa perille Oulun kartan avulla, joudut luultavasti vaikeuksiin. Kun pyydät apua, törmäät johonkin Pollyanna-tyyppiin, joka kehoittaa sinua näkemään Turun positiiviset puolet ja viis veisaamaan kartasta. Niin voit tietenkin tehdäkin, mutta jos todella haluat johonkin tiettyyn osoitteeseen, joudut ehkä turvautumaan seuraavan vastaantulijan apuun. Tällä kertaa kohtaat Emile Coué –tyypin, joka pyytää sinua toistamaan ”lähestyn minuutti minuutilta osoitettani”. Voit ehkä tehdä niin, mutta menetelmä on hieman umpimähkäinen ja hidas. Seuraava avulias vastaantulija ehkä väittää, että sinulla on väärä asenne ja että positiivisemmalla suhtautumisella kyllä löytäisit perille.

Positiivinen ajattelu tarkoittaa sitä, että heität kokonaan menemään väärän kartan ja hankit uuden, josta on sinulle todella jotakin hyötyä. Uusi kartta voisi näyttää esimerkiksi tällaiselta:

  • Selvitä itsellesi, mihin haluat päästä. Onko se todellakin kaikkein tärkeintä juuri nyt ja onko sen hinta vaivan arvoinen?

  • Valitse paras mahdollinen reitti. Miten kannattaa aloittaa? Mitä asioita valitset ja mitä jätät pois?

  • Tarkista aina väliin, että olet oikealla tiellä. Varmista, että se mitä teet johtaa sen luo mitä haluat.

  • Varaudu siihen, että tunnet sisäistä vastustusta ja halua matkata takaisin, kun tulet ulos niin kutsutulta mukavuusvyöhykkeeltä ja joudut tekemään uusia asioita uudella tavalla.

  • Perille pääsy edellyttää sinulta itsepäisyyttä ja kestävyyttä.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjat:

Norman Wincent Peale: Myönteinen ajattelu
Keith Ellis
: The Magic Lamp. Goalsetting for people who hate setting goals
Paul Arden: Whatever you think, think the opposite

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Älä koskaan luovuta. Älä koskaan ikinä luovuta. Ei mikään maailmassa, ei kyvykkyys, nerous eikä koulutus, pärjää  sitkeydelle. Sinnikkyys ja määrätietoisuus ovat ehdottomasti ratkaisevia.Winston Churchill 

Tee joka päivä jotakin, joka vie sinut lähemmäksi parempaa huomispäivää.”  Doug Firebaugh
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi