RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 59                      (här på svenska)

AJATUSTEN OHJAAMINEN


Itsekuri on pelkkä myytti. Vaikka sitä voidaankin kehittää erilaisilla harjoituksilla, se ei riitä pitämään ajatuksiamme kurissa. Ja vaikka kaikki ajatukset eivät johdakaan toimintaan, jokaisen teon takana on ajatus. Jos siis haluamme olla ajatustemme ja tekemistemme herra, kannattaa, Lauri Järvilehdon mukaan, rakentaa eräänlainen ajatusten komentosarja tai skripti. Niin kauan kuin meillä on huonosti toimiva skripti, takerrumme helposti lannistaviin ajatuskulkuihin ja saatamme toimia vastoin omia etujamme. Siten esimerkiksi erilaiset riippuvuudet eivät johdu heikosta tahdonvoimasta vaan huonosti toimivasta ajatusprosessin komentosarjasta.

 Tahdonlujuus on tutkimusten mukaan hyvin rajallinen luonnonvara ja vaatii melkoisen määrän keskittymistä. Kaikenlainen stressi, väsymys ja rasitus kuluttaa tahdonlujuutta ja meillä on entistä vähemmän energiaa jäljellä keskittyä siihen. Tässä tulee myös negatiivinen ajattelu kuvaan mukaan. Kielteinen, ongelmakeskeinen ajattelu vaatii nimittäin huomattavasti vähemmän paukkuja, jolloin tiukassa paikassa sorrumme automaattisesti siihen. Negatiivinen ajattelu ei kuitenkaan ole harmi kyllä kovin tuottavaa. Vaikka se toimiikin melko hyvin henkisenä laastarina, se ei tarjoa mitään varsinaisia ratkaisuja. Vain positiivinen ja päämäärähakuinen ajattelu rakentaa jotakin uutta. 

Ajatusskripti vaikuttaa ratkaisevalla tavalla elämänlaatuumme. Siinä missä kielteiset ajatukset heikentävät kykyämme ja terveyttämme, positiiviset ajatukset parantavat immuunisuojaa ja vähentävät stressintunnetta. Positiivinen, ratkaisukeskeinen ajattelu vaatii kuitenkin enemmän energiaa ja viitseliäisyyttä kuin negatiivinen ajattelu. Siksi on syytä nauttia kaikista arjen pienistä kultareunuksista, koska se täyttää energiavarastojamme. Sillä tavoin saamme voimia ylläpitää eteenpäin vieviä ajatusskriptejä. Ajatusskripti, joka aina vastoinkäymisen kohdatessamme saa meidät asettamaan kysymyksiä, kuten ”Miten tämä auttaa minut eteenpäin?”, tai ”Mitä hyötyä minulle on tästä?”, tekee epäonnistumisen periaatteessa mahdottomaksi.

Voimme myös häiritsevän ajatuksen syntyessä arvioida sen suhteessa yleiseen tilaamme ja joudumme ehkä toteamaan, että tämä nyt oli vain yksi tällainen väsynyt ajatus lisää, joita syntyy tietynlaisessa henkisessä tilassa ja jota meidän ei siksi tarvitse sen enempää ylläpitää. Jos häiritsevä ajatus sen sijaan putkahtaa esiin, kun olemme huippuvireessä, sille kannattaa ehkä uhrata vähän enemmän huomiota.

Eräs ajatusskripti on kuvitella ajatukset juniksi, joita tulee ja menee. Heti, kun tunnistat huonon ajatuksen, vältät astumasta siihen junaan, tai nouset siitä niin nopeasti kuin mahdollista. Eräs niksi on myös keskittyä vain syntyneeseen tunteeseen ja sulkea pois ajatus. Tunne ilman siihen liittyvää ajatusta haihtuu yleensä pois melko pian.

Lauri Järvilehto ottaa myös esiin ajatusskriptin järki ja intuitio. Järki on loogista, suoraviivaista ajattelua, joka vaatii muistikapasiteettia ja on parhaimmillaan analyyttisissä yhteyksissä ja silloin, kun päätämme polusta. Intuitio puolestaan sisältää paljon sellaista muistiainesta, jolla ei ole sijaa tietoisessa ajattelussamme ja jota ei pysty järjestämään lineaarisesti. Mitä pitempään olemme toimineet tietyllä alalla ja mitä enemmän olemme siitä oppineet, sitä suurempi osa tiedosta on siirtynyt automaattiselle, intuitiiviselle tasolle, jossa se muotoutuu informaatiokokonaisuuksiksi. Hyvä nyrkkisääntö olisi ehkä perustaa järkeen, kun liikkuu sellaisilla alueilla, joita ei kovin hyvin tunne, ja luottaa intuitioon, kun on kyse sellaisesta, minkä tuntee hyvin.


Kuukauden sitaatti:
Jos pelkästään kitket rikkaruohoja istuttamatta kukkia tilalle, rikat tulevat takaisin.
- Sananlasku

Kuukauden kirjavihje:
Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija (2012).


 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi