RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 57                      (här på svenska)

 ITSELUOTTAMUS JA SUORITTAMINEN

Usein väitetään, että voimakas itseluottamus parantaa suoritusta. Nyt kuitenkin tulee vastaan runsaasti tutkimustuloksia, joiden mukaan niin ei ollenkaan ole. Hyvän itseluottamuksen omaavat opiskelijat saavat usein huonompia tuloksia kuin vähemmän itsevarmat. Samoin itseensä lujasti luottavat urheilijat suorittavat usein heikommin kuin itseensä epävarmemmin suhtautuvat. Vain pari esimerkkiä mainitakseni. Mistä tässä on oikein kyse? Kuunnellaanpa superkoutsi Michael Neilliä ja mentaalifilosofi Lauri Järvilehtoa.

Tarvitsemme varmaan tietyn määrän itseluottamusta, jotta ylipäänsä innostuisimme jostakin ja ryhtyisimme tiettyyn toimintaan. Mutta kuinka paljon? Huonoon itsetuntoon haetaan usein apua siksi, että ajatellaan sen estävän meitä toimimasta ja onnistumasta. Miten tätä asiaa siis pitäisi oikein lähestyä? Ensimmäinen kysymys kuuluu luultavasti: ”Haluatko kauhean mielelläsi tulla tässä hyväksi?” (opettamisessa, ohjaamisessa, laulamisessa, pianonsoitossa, jalkapallossa, nikkaroinnissa...). Jos vastaus on myöntävä, voimme edetä kolmessa vaiheessa.

Taso 1. Itseluottamuksen parantaminen. Tässä voimme käyttää konkreettisia tekniikoita, kuten että oikaistaan selkää, nostetaan leukaa, katsotaan ihmisiä silmiin, ja toistetaan itselle jotakin sellaista kuin ’Uskon itseeni, uskon itseeni, uskon itseeni’. Se ei kuitenkaan luultavasti riitä, että onnistuisimme saavuttamaan haluamamme.

Taso 2. Minäkuvan muuttaminen. Tiedämme, että ihminen toimii minäkuvansa mukaisesti. Voimme siis ryhtyä muuttamaan minäkuvaamme sellaiseksi, että se sisältää menestymisen ja onnistuneen suorittamisen. Voimme käyttää hypnoosia tai rentoutusta sisältävää mentaalivalmennusta ja mielikuvaharjoittelua, kunnes näemme itsemme toivomallamme tavalla.

Näillä toimenpiteillä olemme kuitenkin saaneet aikaan vasta vahvalla itseluottamuksella varustetun yksilön, jolla on vahva usko siihen, että hän on hyvä. Mutta toistaiseksi hän vain luulee olevansa hyvä. Yllämainitut tutkimukset antavat ymmärtää, että itseensä tällä tavoin uskovat harjoittelevat selvästi vähemmän kuin heikommin itseensä luottavat, eli he, joilla on huonompi itseluottamus harjoittelevat enemmän ja nostavat siten suoritustasoaan. Siis vaikka me kylläkin tarvitsemme jossakin määrin tasoja 1 ja 2, ei kannata antaa niille liian isoa painoarvoa. Paitsi että ne voivat vähentää ponnistuksiamme, voimme myös saada päähämme, että emme kelpaa sellaisina kuin olemme, ilman tällaista super- suorittavaa minäkuvaa. Onneksi meille on tarjolla vielä yksi taso.

Taso 3. Tee työtä sen edestä mitä haluat saavuttaa! Tee harjoitusohjelma ja noudata sitä. Nytkin tulee mentaalivalmennus kuvaan mukaan, ja tässä kannattaa välttää yksi yleinen kompastuskivi. Lauri Järvilehto tuo esiin, miten monissa mentaalisen valmennuksen ohjelmissa kehotetaan kuvittelemaan, miten maali saavutetaan ihan tuosta noin vaan. Hän viittaa tutkimuksiin, jotka osoittavat kuinka vähän auttaa visualisoida pelkästään maali, ja kuinka paljon auttaa visualisoida itse suoritus kaikkine liikkeineen ja vaiheineen. Esimerkiksi oppilaat, jotka visualisoivat itse koetilanteen, saavat paljon parempia arvosanoja kuin ne, jotka visualisoivat koetulokset. Erityisen hyvin toimii mielikuva-harjoittelu juuri päivää ennen tärkeää tapahtumaa, ts. että sulkee silmät, rentoutuu ja kuvittelee intensiivisesti, kuinka toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Pidä myös samaan aikaan huolta sisäisestä hyvinvoinnistasi. Se edistää enemmän kuin mikään muu itsetuntoasi. Kyse ei ole siitä, mitä teet, vaan siitä, kuka olet. Mitä tahansa haluatkin täällä, älä investoi onneasi, omanarvon tuntoasi ja hyvinvointiasi siihen. On parempi voida hyvin ja haluta saavuttaa jotakin kuin haluta saavuttaa jotakin voidakseen hyvin.

 

Kuukauden sitaatti
Ongelman määritteleminen on olennaisinta. Ratkaiseminen on usein puhdasta matematiikkaa ja tutkimusmenetelmien hallintaa.

Einstein

Kuukauden kirjavihjeet:    
Michael Neill: Supercoach (2009)
Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija (2012)  

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi