RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 56 (2.8.2013) (här på svenska)

HYVINVOINNIN LÄHDE

Elämme kuvitellen itsemme asteikolle, jonka ääripäinä ovat surkeus ja onni. Sitten mietimme, miten voisimme viettää enemmän aikaa onni-päässä ja vähemmän surkeus-päässä. Tähän meille on tarjolla useita eri teitä.

Yksi tie edellyttää, että meillä on oikeat välineet: riittävästi rahaa, tietty auto, oikea vaatemerkki, huvimaja, grilli, suhde, perhe jne. Valitettavasti kuitenkin tunnemme paljon ihmisiä, joilla on kaikki tämä ja he ovat silti onnettomia. Niinpä tutkimme asiaa syvällisemmin ja päädymme siihen, että...

Oikeiden tekojen tie vie meidät asteikkomme onnelliseen päähän. Tekemällä oikein olemme tyytyväisiä itseemme ja huonot teot tuovat meille huonon omantunnon. Tämän varjopuolena on se, että joudumme usein huomaamaan, että ’good things happen to bad people’ ja ’bad things happen to good people’, toisin sanoen ilkeillä ihmisillä menee usein vaikka kuinka hyvin ja hyvillä ihmisillä huonosti. Tosin hyvät teot ovat, ainakin teoriassa, sinänsä palkitsevia, mutta joka tapauksessa... Epistä mikä epistä.

Tässä meille aukeaa oikean ajattelun tie. Kun hallitsemme ajatusta, meillä on avain onneen: se mitä tapahtuu ei ole oleellista, vaan mitä ajattelemme tapahtuneesta. Sinänsä oikein, kunhan emme kuvittele voivamme hallita, mitä ajatuksia päähämme ilmaantuu. Voimme tosin päättää, mistä ajatuksista pidämme kiinni ja mitkä haluamme hätistää pois, mutta jokin aluksi hyvin pieni ja viaton ajatus voi kasvaa vasta myöhemmin hirviöksi, jota emme enää pysty ajamaan niin helposti tiehensä. Koska oikea ajattelu ei siis ilmeisesti olekaan mikään yksiselitteinen tie onneen, päädymme ehkä siihen, että se juttu onkin lopettaa kokonaan ajattelemasta, jolloin keksimme...

Oikean mietiskelyn tien. Erilaiset meditaatioharjoitukset pystyvät ainakin hetkellisesti pysäyttämään ajatusten kulun, tuoden miellyttävänä seurauksena vapauden ja hyvinvoinnin tunteen. Tässä on kuitenkin se ongelma, että vain harva on valmis jatkuvasti uhraamaan näihin harjoituksiin tarvittavat 20 minuuttia päivässä (tai jopa kahdesti päivässä).

Kaikki yllä mainitut tiet onnellisuuteen, viimeinenkin mukaanluettuna, perustuvat ajatukseen siitä, että onni ja hyvinvointi on jotenkin meidän ulkopuolellamme, josta meidän pitää se noutaa tietyillä toiminnoilla. Michael Neill ehdottaa, että lähtisimmekin siitä, että onnen lähde on jo valmiiksi meissä, että se on meidän syvin olemuksemme. Silloin voimme luopua ylenpalttisesta itsemme työstämisestä ja voimme sen sijaan, kuten sanotaan, pyrkiä tekemään maailmasta paremman paikan asua, mikä on tarvetutkijoiden mukaan keskeistä jokaiselle inhimilliselle olennolle, kunhan hän näkee siihen mahdollisuuden. Emme siksi, että se toisi meille onnen, sillä sehän on jo meissä. No, miksi sitten? Niin, miksi lintu laulaa?

Tämän perustarpeemme tyydyttäminen edellyttää puolestaan usein, että pyrimme tulemaan hyviksi jossakin, ja siihen toki tarvitaan niin tarkennettua ajattelua kuin tietynlaista toimintaa ja rentoutuskykyäkin. Lauri Järvilehto antaa yksinkertaisia esimerkkejä, miten uskomattoman paljon mentaalinen valmennus ja mielikuvaharjoittelu helpottavat suoritusta. Onnistuneen suorituksen kuvitteleminen vahvistaa aivojen hermoratojen oikeita kytkentöjä. Jos tyytyy pelkästään harjoittelemaan harjoittelemasta päästyäänkin, joutuu vääjäämättä kokemaan myös erinäisiä epäonnistumisia, jotka nekin vahvistuvat hermoradoissa ja muuttuvat vähitellen kehityksen jarruiksi. Tässä kannattaa painottaa, että itse suorittaminen pitää visualisoida, ei maalia. Suorittaminen on se, joka vie maaliin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:
 

”Mitään ei ole vielä menetetty, jos olet rakentanut pilvilinnoja. Siellä niiden pitää ollakin. Nyt vain teet niille perustukset.”     

                                                                                   – Henry David Thoreau

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Michael Neill: Supercoach (2009)
Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija (2012)  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi