RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 55                      (här på svenska)

EMME VOI MUUTTAA SELLAISTA, MITÄ EMME NÄE

Kun näkee enemmän, torjuu vähemmän. Meillä on taipumus valita puoli, nähdä asiat pelkästään joko oikeina tai väärinä, hyvinä tai huonoina, valkoisina tai mustina. Sen ansiosta tunnemme toki olomme turvallisemmaksi, mutta seurauksena on myös itsellemme yksinkertaistunut todellisuus, samalla kun maailma ympärillämme kuitenkin tuntuu muuttuvan yhä monimutkaisemmaksi. Jos haluamme elää rikkaampaa elämää, saattaisi kannattaa tarkastella myös sellaista, mitä meillä ei ole tapana nähdä, joka on ehkä päinvastaista sen kanssa, miten tavallisesti ajattelemme. Kumpaa puolta ao. ominaisuuspareissa esimerkiksi arvostat itse enemmän?

Päättäväinen      Vastaanottavainen uusille ideoille
Itsevarma           Nöyrä
Looginen            Intuitiivinen
Taktinen             Reflektiivinen
Rehellinen          Myötätuntoinen
Kovanaama        Empaattinen
Tiukka                Joustava
Rohkea               Varovainen

Luultavasti vastauksesi ovat siltä väliltä, toisaalta ja toisaalta, riippuen tilanteesta, jne. Antropologin ja kyberneetikon Gregory Batesonin mukaan asioilla on aina olemassa optimaalinen arvo, jonka ulkopuolella sama asia voi olla täyttä myrkkyä, otetaan esimerkiksi vaikkapa happi, uni, ruoka, työ tai filosofia. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi. Rehellisyys muuttuu ilman jonkinasteista myötämielisyyttä julmuudeksi, tiukka linja ilman joustavuutta kankeudeksi, rohkeus ilman varovaisuutta uhkarohkeudeksi. Ja niin edelleen.

Miten sitten on sisäisten vahvuuksiemme kanssa versus se, jota emme hallitse niin erityisen hyvin (lahjakkuudet – heikkoudet)? Meille on pitkään syötetty ajatusta, että onnistumme parhaiten sellaisessa, mihin meillä tuntuu olevan automaattisesti lahjoja. Nyt kuitenkin tutkimus toisensa jälkeen tulee siihen tulokseen, että mestarillisuus riippuu ennen muuta harjoittelusta ja huomattavasti vähemmän lahjoista. Oikealla harjoittelulla voimme kehittää itsellemme lähes minkä taidon tahansa, sanoo mm. Florida State Universityn psykologian professori Anders Ericsson.

Meillä on siis tässä kaksi allikkoa. Jos keskitymme ainoastaan vahvuuksiimme, teemme helposti hyvin yksipuolisia valintoja ja emme tule kehittäneeksi sellaista, josta saattaisimme pitää enemmän tai joka voisi täydentää kykyämme. Toisessa allikossa emme kiinnitä huomiota kykyihimme, vaan tässä painopiste on puutteissa ja vioissa, joita yritämme korjata, mikä taas vähentää huomattavasti oppimisinnokkuuttamme.

On kieltämättä helpompi ja mukavampi toimia sisäisten vahvuuksien varassa, ja huomattavasti vaativampaa kehittyä alueilla, joilla ei ole alun perin niin kovin hyvä. Mutta niin tekemällä rajoittaa Tony Schwartzin mukaan itseään aivan kamalasti eikä pääse käyttämään ja yhdistelemään kaikkia potentiaalejaan. Saatamme jättää huomiotta ratkaisevia lähestymistapoja, joiden avulla olisimme voineet saavuttaa ihan uusia ulottuvuuksia. Tässä tulee hakematta mieleen vastakohtapari miellyttävä ja epämiellyttävä. Pakottautuminen mukavuusalueensa ulkopuolelle on valtavan epämukavaa, mutta siitä huolimatta edellytys oppimiselle ja kehittymiselle, ja sille, että tulemme vähitellen yhä paremmiksi ja tunnemme yhä syvempää tyytyväisyyttä.

Meidän ei siis saa väheksyä enempää sisäisiä valmiuksiamme kuin heikkouksiammekaan, vaan huomioida ja hyväksyä ne molemmat. Tony Schwartz antaa seuraavanlaisia vihjeitä:

-        Mieti, mitkä ovat mielestäsi kolme parasta ominaisuuttasi. Keksi, miten useimmiten käyttäydyt, kun tukeudut niihin vähän liikaa. Nyt voit tehdä korjausliikkeen – jos tahdot.

-        Löydä jokin tietty käyttäytymisesi, joka on mielestäsi suorituskykysi tai yleisen tyytyväisyytesi tiellä. Apua tähän löydät osoitteesta www.theenergyproject.com

Kuukauden sitaatti:
”Jos haluat löytää totuuden, varo olemasta pelkästään puolesta tai vastaan. Puolesta tai vastaan -taistelu on ansa ja erityinen mielen sairaus.”
– Vanha sanonta

Kuukauden kirjavihje: Tony Schwartz: Be Excellent at Anything (2010). 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi