RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 53 (5.3.2013)     (här på svenska)

TYÖSKENTELE VÄHEMMÄN  – SAAT ENEMMÄN AIKAAN

Tony Schwartzilla, jota olen siteerannut aikaisemminkin, oli mielenkiintoinen artikkeli New York Timesissa 9.2.2013. Hän painottaa siinä taukojen pitämisen tärkeyttä työssä, jos haluaa olla tuottavampi. ”More, bigger, faster” on iskulause, joka lanseerattiin teollisen vallankumouksen aikana – ja joka perustuu virheelliseen oletukseen, että meillä on rajattomat resurssit. ”More, better, quicker” kirjoitti Richard Bandler omistuskirjoitukseksi minulle kirjaansa ’Freedom is everything – and love is all the rest’. Ero näiden iskulauseiden välillä on keskimmäisessä sanassa, ja sen voi katsoa tukevan Tony Schwartzin esiin tuomia ajatuksia.

Tiedämme hyvin, että aikaa, sen jälkeen kun sen mittaaminen alkoi, on vain 24 tuntia vuorokaudessa. Ja lisää tuskin tulee (ks. Arnold Bennettin vanha kirja alla). Useimmat työtä tekevät ja opiskelijat yrittävät sisällyttää niin paljon kuin mahdollista toimintaa näihin tunteihin ollakseen mahdollisimman tuottavia. Aikaa säästetään käyttämällä kaikki pienetkin tauot tehokkaasti, esimerkiksi hoitamalla sähköposteja ja erinäisiä juoksevia asioita kahvi- ja ruokatauoilla.

Monilla työpaikoilla ne palkitaan, jotka tekevät eniten työtä, vaikka se ei merkitsekään, että he olisivat kaikkein tuottavimpia. Tony Schwartzin mukaan on luultavasti päinvastoin: jatkuva työnteko käy yöunien ja yleisen hyvinvoinnin päälle, muisti pätkii ja luovuus kärsii. Sitä keksii harvoin uusia loistavia ideoita väsyneenä ja kiireisenä. Kun sen sijaan pitää säännöllisesti luovia taukoja, aivot tuntuvat piristyvän ja tulevan yhteistyöhaluisemmiksi. Yövuorossa oleville lennonjohtajille suoritettu testi esimerkiksi osoitti, että 40 minuutin tauko, jonka aikana tyntekijät nukkuivat keskimäärin 19 minuuttia, paransi huomattavasti tarkkaavaisuutta ja reaktionopeutta.

Tunnumme toimivan niin, että liikumme jatkuvasti 90 minuutin jaksoissa pirteästä tilasta väsyneeseen. Kun kehomme ilmoittaa 90 minuutin kuluttua, että olisi aika levätä, me sen sijaan teemme päinvastoin, nautimme kahvia tai sokeria tai muuta, joka lisää stressihormonien, kuten adrenaliinin, noradrenaliinin ja kortisolin eritystä – ja painamme lisää töitä.  

Professori K. Anders Ericsson Florida State Universitystä on sitä mieltä, että jos haluaa tehdä tehokasta luovaa ajattelutyötä, pitää mieluimmin työskennellä heti aamusta kolme 90 minuutin jaksoa. Iltapäivällä voi sitten tehdä vähemmän vaativia rutiinitöitä Työskentelyjaksojen välillä pitää palautua. Aktiivinen palautuminen voi sisältää rentoutumista, rauhoittavaa musiikkia, meditointia, sosiaalista yhdessäoloa, terveellisiä välipaloja, tai vaikka kävelylenkin. Professori Ericssonin mielestä työnantajia hyödyttäisi järjestää henkilökunnalle ’uudistumishuoneita’ (renewall rooms), joissa voi latautua uudelleen. Sen jälkeen työn tekeminen on tehokkaampaa ja nopeampaa samalla kun työntekijöiden hyvinvointi paranee ja sairauspoissaolot vähenevät.

Kannattaa myös pitää mielessä, että nämä 90 minuutin jaksot pyörivät vuorokauden ympäri. Voimme siis ajoittaa nukkumaan menomme niin, että se sattuu juuri väsymysvaiheeseen. Niille, jotka saavat unen päästä kiinni heti kun vain painavat päänsä tyynyyn, ei tietenkään ole niin väliä, milloin menee nukkumaan. Mutta jos ei satu kuulumaan heihin, parantaa yöunta huomattavasti, jos ei tarvitse valvoa sängyssä kovin kauaa odottamassa seuraavaa väsymisjaksoa. 

Tony Schwartzin artikkeli sai netissä paljon kommentteja, ja kaikki eivät olleet pelkästään positiivisia. Häntä syytettiin utopistisuudesta ja kyvyttömyydestä ymmärtää vähääkään tavallisen työntekijän tiukkaa arkea. Hänen sanomansa olikin varmaan suunnattu ennen muuta ajatustyötä tekeville, jotka voivat itse päättää, miten työaikaansa käyttävät, ja osittain työnantajille (jotka tekevät ymmärtämättömyydessään elämän ankeaksi juuri niille katkerille kommentoijille).
 

Kuukauden kirjavihjeet:
Tony Schwartz: Be excellent at anything (2010)
Arnold Bennett: How to live on 24 hours a day (1910)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi