RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 48 (2012) (här på svenska)

VALMENNA ENERGIA-LIHASTASI

Edellinen kirje käsitteli perustarvettamme laajentaa kapasiteettiamme energiaa kuluttamalla ja lataamalla. Energialla tarkoitetaan tässä kykyä tehdä työtä, joka voi olla fyysistä, kognitiivista tai henkistä. Korkeamman kapasiteetin avain on siinä, että ylittää rajojaan ja pyrkii säännöllisesti palautumaan. Molemmat muodostavat haasteen: ponnistelu aiheuttaa epämukavuutta ja palautuminen aiheuttaa katkoksen normaaliin aikatauluun. Palautumisen laatu ei myöskään ole aina parasta mahdollista. Se jää usein kahvikupilliseen pahimman väsymyksen yli pääsemiseksi, leivoksen tai suklaapalan kera verensokerin kohottamiseksi, pariin rentouttavaan drinkkiin illalla tai laiskaan TV:n katseluun, kun muutakaan ei jaksa. Sen sijaan palautuminen, joka stressitutkijoiden mukaan todella antaisi ravintoa, voisi olla kävely luonnossa, aaltojen liplattelun kuuntelu, aktiivinen 15 minuutin lihasten rentoutus, musiikin kuuntelu, kuntoliikunta, stretsaus, puuhailu jonkun harrastuksen parissa, tms. Jos sitten haluaa sen lisäksi ottaa kupin kahvia tai viinilasillisensa, niin mikään ei luonnollisesti estä siitäkin nauttimasta. Toinen ei sulje pois toista.

Uusien tapojen tuominen omaan elämään edellyttää, että meidän pitäisi korvata automaattiset reaktiomme asioihin tahdolla ja itsekurilla, joista me tutkimustulosten mukaan kuitenkin hallitsemme vai viittä prosenttia (American Psychologist 54, July 1999, 462-479). Se olisi siis lähes yli-inhimillinen tehtävä. Herrat Loehr ja Schwartz ovat siksi kehittäneet tähän urheilijoiden käyttämien harjoitusmenetelmien pohjalta helpottavan järjestelmän.

Ensin täytyy päättää, mitä ”lihasta” haluaa kehittää, lihas kerrallaan. Tällaisia lihaksia on yllä mainittujen kirjailijoiden asiakkaiden mukaan esimerkiksi ilo, inspiraatio, joustavuus, merkitys, elämän päämäärä, suhde toisiin, talous, ajankäyttö, terveys, inspiraatio, tasapaino, rehellisyys ja luovuus. Seuraavaksi voi määrittää suorittamisen esteet, ts. asiat, jotka ovat tähän asti estäneet lihaksen harjoittamisen. Tällaisiksi asiakkaat ovat maininneet mm. sellaiset asiat kuin kärsimättömyys, ylimitoitettu kriittisyys, seurannan puuttuminen, tyytymättömyys, välinpitämättömyys, hajamielisyys ja kielteinen ajattelu. Sitten on aika täsmentää toivottu tulos, eli mitä konkreettisesti tapahtuu, kun lihasta treenataan, esimerkiksi toimiva yritys, positiiviset ihmissuhteet, tyytyväisyys, tasapaino, rauha, itsekontrolli, aikaa perheelle, parempi mieliala, parempi keskittyminen, itseluottamus, ratkaisukeskeinen ajattelu, oikea fokusointi ja luotettavuus.

Tehokkain tapa saada lihas treenatuksi on rakentaa rituaaleja, mikä edellyttää, että määrittelemme hyvin yksityiskohtaiset toimintatavat ja suoritamme niitä tarkoin määriteltyinä aikoina. Jollekin asiakkaalle rakennettu malli saattoi näyttää esimerkiksi tällaiselta:           (Miltä sinun ruutusi näyttäisi?)    

 

 

Harjoitettava lihas:        Inspiraatio

Suorittamisen esteet:     Tyytymättömyys, välinpitämättömyys

Toivottu tulos:               Innostus töissä ja kotona

RITUAALI:

Maanantai, keskiviikko, perjantai: klo 6.00 – 6.30: Reipas aamukävely

Tiistai klo 11.30 – 12.00: Lounas lähimpien työtovereiden kanssa

Torstai klo 19 – 20: Pöytätennistä autotallissa

Lauantai klo 9 – 10: Kaksinkeskinen keskustelu aviopuolison kanssa

TEHTÄVÄ:

- Osta pingispöytä

 
--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Jim Loehr & Tony Schwartz: The Power of Full Engagement, 2008 (Att leva till 100 %).

 Dr Spencer Johnson: Kuka vei juustoni? (Who stole my cheese? 2002 / 1998)

-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi