RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 47 (2012) (här på svenska)


MITEN HOITAA ENERGIAANSA?

Meillä kaikilla on tarve kehitykseen, ainakin niin kauan kuin siihen on mielestämme jonkinlainen mahdollisuus. Vanhan tarvetutkijan C. P. Alderferin mukaan haluamme tehdä ensi sijassa sellaista, mikä muuttaa maailmaa – edes jossain määrin. Jos se mahdollisuus on mielestämme suljettu meiltä, keskitymme sen sijaan kehittämään suhteita. Ja jos sekin tie on poissa laskuista, alamme kehittää ympärillämme olevaa materiaalista. Viktor E. Frankl meni askelta pitemmälle väittämällä, että meidän täytyy ottaa itse vastuu tarkoituksen löytämisestä ja rakentaa aktiivisesti henkisen kapasiteettimme. Henkinen terveys perustuu hänen mukaansa jännitteeseen sen välillä mitä olemme ja millaiseksi meidän pitäisi tulla.

Kaikki kehitys vaatii energiaa ja sen puute voi olla eräs syy siihen, että laskemme tasoa tarvehierarkiassamme. Jim Loehr ja Tony Schwartz, kaksi rutinoitua urheiluvalmentajaa, tulevat avuksi muutaman käytännön vihjeen kanssa siitä, miten voi hallita energiaansa tehokkaammin, olipa kyse urheilusta, työstä tai muusta kehityksestä. Energia, eikä aika, on heidän mukaansa hyvän suorituksen tärkein edellytys.

Rakennamme tunneperäisen, kognitiivisen ja henkisen kapasiteetin täysin samalla tavalla kuin fyysisenkin. Kasvamme kaikilla tasoilla käyttämällä ensin normaalia enemmän energiaa ja sitten palautumalla. Lihas ei kasva, jos sitä rasitetaan tavanomaisella tavalla. Se jopa menettää voimaansa vuosien saatossa. Kaikenlainen stressi, kuinka epämiellyttävältä se tuntuukin, kasvattaa kapasiteettiamme – fyysistä, kognitiivista ja tunneperäistä – kunhan sitä seuraa riittävä palautuminen. Pointti on juuri tässä: meidän täytyy kehittää itsellemme käytäntöjä jotka antavat meille positiivista energiaa, toisin sanoen automaattisia energiarituaaleja.

Energia on yhtä kuin kyky suorittaa työ ja meillä on perustarve hankkia ja käyttää energiaa. Tarvitsemme energiaa voidaksemme suorittaa. Palautuminen puolestaan on muutakin kuin vain työn puuttumista. Liika palautuminen ilman riittävää stressiä johtaa surkastumiseen. Kipsattu käsi on hyvä esimerkki tästä. Saadaksemme energiaa kapasiteettimme kehittämiseen tarvitsemme rasituksen ja palautumisen rytmistä vaihtelua, mikä on osoittautunut käytännössä varsin vaikeaksi toteuttaa. Emme yksinkertaisesti halua käyttää riittävästi aikaa palautumiseen ollessamme kiireisiä. Vaikka tutkimusten mukaan suoritamme paljon paremmin pitämällä välillä pieniä taukoja! Noin puolentoista tunnin työvaiheen jälkeen kehomme tarvitsee lepoa. Aivomme tarvitsevat intensiivisessä ajattelutyössä tauon kahdenkymmenen minuutin välein. Hyvä vertaus taas kerran on auto, jota emme ehdi tankata, koska meillä on niin kiire perille…

Säännöllisen palautumisen aloittamisen vaikeus piilee suureksi osaksi rajoittuneessa kyvyssämme itsekontrolliin. Vaivumme stressitilanteessa, hyvistä aikomuksistamme huolimatta, automaatiotasolle ja vanhat tapamme saavat meissä vallan. Siksi on Loehrin ja Schwartzin mukaan erittäin tärkeää luoda itselleen positiivisia rituaaleja, jotka helpottavat muutosta. Sellaiset rituaalit tai rutiinit

-        säästävät energiaa

-        syrjäyttävät vanhoja automaatioita

-        muuttavat hyvät aikomukset toiminnaksi

-        antavat olemassaololle rakennetta

-        luovat rajoja (kun työnteon juoksumatto ei koskaan pysähdy)

Paras tapa hallita energiaamme on siis se, että 1) asetamme itsemme alttiiksi paineelle, vähän enemmän kuin mistä tunnemme selviytyvämme, 2) sitten palaudumme aktiivisesti, 3) käyttämällä palautumisessa tarkkoja aikarajoitteisia rituaaleja.

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Oppiminen on ajattelutavan muuttamista. – Michael Merzenich (1992)
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Jim Loehr & Tony Schwartz: Att leva till 100 %. (The Power of Full Engagement, 2008).
-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi