RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 4

MILLAISEN KUVAN MAAILMASTA OLET LUONUT ITSELLESI? (här på svenska)

Onko kuvasi maailmasta mukava, uhkaava, synkkä, rasittava, aurinkoinen, tylsä, lupaava ...? Millainen on maailmankuvaasi sisältyvä kuva itsestäsi? Sallitko hienon ytimesi (katso kirje 3) tulla esiin, vai ajatteletko vieläkin, että sinun pitäisi kiilloittaa pintaa? Se kuva, mikä sinulla on maailmasta ja itsestäsi määrää, miten otat maailman vastaan ja mitä se antaa sinulle. 

Anthony de Mello kertoo kirjassaan Havahtuminen, sivulla 35, Borgesista, joka palaa kostamaan vanhan loukkauksen sillä haavaa sängyssä halvaantuneena makaavalle Ramirezille. ”Nyt et pääse karkuun”, sanoo Borges. ”Toki pääsen”, vastaa Ramirez. ”Miten niin?”, kysyy Borges. ”Voin aina herätä unesta”, vastaa Borges – ja niin hän tekee sen.

Hengellisen elämän filosofi de Mello tarkoittaa, että elämme jatkuvasti erilaisissa unissa, joista voimme herätä halutessamme – tai myös siirtyä toiseen uneen. Samoin voimme ajatella vaihtavamme huonosti toimivan maailankuvan parempaan. Oikeastaan mikään ei estä meitä siitä. Uni  jossa olemme on kuin kartta, jonka teemme maailmasta ja elämästä. Ja kartan voi aina päivittää tai uusia kokonaan. 

Neurotiede on aivotutkimuksen melko uusi haara. Aivotutkija Patricia Churchland sanoo kirjassaan Neurofilosofia (Terre Cognita 2004) sivulla 365, että ei ole olemassa vain yhtä objektiivista esitystä maailmasta, vaan hajautunut, moniaistimuksellinen esitys, joka perustasolla yhdistää aistimuksen ja toiminnan, itsen ja maailman. Identifioidumme sitten tähän esitykseen. 

Samaistutko masennuksesi, epäonnesi, yleisen kyvyttömyyden tunteesi kanssa (katso de Mello, s. 59-60)? Vai samaistutko iloosi, toivoosi, mahdollisuuksiisi? Tuttu sanonta ”energia virtaa huomion suuntaan” viittaa juuri tähän valintaan. Saamme aina enemmän siitä, mihin kiinnitämme huomiomme. Ajattelemme, että alamme voida paremmin sitten joskus, kun meille alkaa mennä paremmin. Voi olla, että sillä tavoin saamme odottaa kauan, sillä niin kauan kuin kiinnitämme päähuomiomme masennukseen, väsymykseen, turhautumisen tunteeseen tai muuhun sellaiseen, määräydymme niiden mukaan. Sen sijaan voisimme välittömästi vaihtaa karttaa ja avautua paremmille elämän aineksille. Ikävät ainekset menettävät silloin vähitellen voimansa ja surkastuvat pois, kun ne työnnetään taustalle. Apua kartan tai unen vaihtamiseksi saatamme saada siitä, että siirrymme tarkastelemaan itseämme avaruusperspektiivissä. Silloin saamme kunnon etäisyyttä asioihin ja oivallamme helpommin vaihtoehtoja. 

Siis, miksi odottaa? Kuten eräs Silicon Valleyn huipuista sanoi: ”En pyri koskaan ratkaisemaan äärimmäisen vaikeita ongelmia. Jos ongelma vaikuttaa ylivoimaiselta, tiedän, että määrittelen sen väärin”. Michael Neill 2006, s. 95). 

Millainen hyvän kartan resepti voisi sitten olla? Ehkä tällainen:

Tule tietoiseksi siitä, millainen kartta sinulla on itsestäsi ja elämästäsi, jotta voit tarvittaessa  vaihtaa sen.
Tarkastele itseäsi välistä ulkoavaruusperspektiivissä saadaksesi perspektiiviä.
Kohdista huomiosi sellaisiin asioihin, jotka toimivat ja ovat kunnossa, niin saat ne kasautumaan, jolloin kaikki vähemmän hyvä joutuu taka-alalle ja kuihtuu pois ravinnon puutteessa.
Uudelleenmäärittele ongelmasi, niin että voit ratkaista ne.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjat:

Patricia S. Churchland: Neurofilosofia.
Terra Cognita 2004
Michael Neill: You Can Have What You Want. Hay House 2006
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Tulevaisuus kiinnostaa minua. Joudun elämään siinä koko loppuelämäni.  (
Mark Twain)
On aina olemassa parempikin tapa toimia. Löydä se.
(Thomas Edison)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi