RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 39 (1.11.2011) (här på svenska)

ONGELMANHALLINTA

Ongelma määritellään usein joksikin, josta haluaisimme selvitä ilman, että meillä on vielä kaikkea siihen tarvittavaa osaamista. Ongelmat kuuluvat siis elämään. Muuten olisimme edelleen luolaihmisiä. Kehittymisen tarpeemme vaikuttaa todellakin olevan niin voimakas, että emme siedä elämää ilman ongelmia; jos arki ei tuo niitä meille riittävästi, keksimme niitä itse. Kuitenkin valitamme usein ongelmiemme määrää ja meistä tuntuu, että juutumme niihin. Tässä tulee muutamia tapoja lähestyä ongelmia ja helpottaa niiden ratkaisemista.


Päämääränä voisi katsoa olevan kyky lähestyä ongelmaa sellaisella tavalla, että löydämme siihen useita eri ratkaisumalleja. Se tarkoittaa, että ratkaisemattomalta vaikuttava ongelma täytyy muotoilla uudelleen. Menestyvä liikemies sanoi sen näin: ”En joudu koskaan ratkaisemattomien ongelmien eteen. Jos siltä tuntuu, tiedän, että olen määritellyt ongelman huonosti ja minun täytyy antaa sille uudet puitteet”. Tässä täytyy tehdä ero tosiasian ja ongelman välillä. Esimerkiksi se on tosiasia, että nuha voi kaataa sinut. Ongelman muodostaa se, miten hoidat työt ja kaiken muun sairastaessasi.

Jos esimerkiksi olet lihonut rutkasti, voit Keith Ellisin mukaan määritellä ongelmasi seuraavasti: a) olen liian iso, b) vaatteeni ovat liian pieniä, c) minulla ei ole mitään päällepantavaa. Sitten päätät minkä ongelman haluat ratkaista.

Ongelmanratkaisua voisi helpottaa menetelmä, jossa esitetään itselle seuraavanlaisia kysymyksiä:
- mikä ei ole vielä niin kuin haluaisin?
- mitä olen halukas tekemään?
- minkä tekemisen olisin halukas lopettamaan?
- mitä voisin tehdä tänään?
- miten nauttisin prosessista?

On syytä mahdollisimman nopeasti siirtää huomio ongelmasta siihen, mitä haluamme sen tilalle, ts. lopettaa kysyminen ’miksi’ ja sen sijaan kysyä ’mitä’. Meissä on syvään juurtunut uskomus, että kunhan löydämme ongelman syyn, ratkaisukin ilmaantuu kuin itsestään. Tämä koskee kuitenkin lähes pelkästään koneita ja laitteita. Ihmisten suhteen se ei mene näin, vaan voi olla jopa päinvastoin. Ongelmien penkominen tuo usein pintaan suuren määrän syyllisyyden tunnetta, joka ei ehkä kuulu lainkaan asiaan, mutta lamauttaa meidät tai tekee vihaiseksi. Ja vaikka siellä saattaisi ollakin jokin yhteys, ratkaisun löytymistä ei auta, jos kyseiset ihmiset työpaikalla tai kotona ovat loukkaantuneita ja kieltäytyvät yhteistyöstä.

Ja sitten meillä on tietenkin myös ne niin kutsutut ajatusongelmat, jotka lähinnä ovat olemassa vain ajatuksissamme, kuten esimerkiksi harmi sellaisesta, mikä on jo tapahtunut ja jota ei siksi pysty enää muuttamaan. Kyse voi olla muistoista kohdatuista epäoikeudenmukaisuuksista tai epäonnistumisista. Ja erinäisissä tilanteissa, nyt kun meillä on tosiasiat käytettävissä, olisi pitänyt toimia toisin. ”Älä ajattele sitä, mikä aiheutti tuskasi, vaan keskity suoraan tunteeseen”, sanoo Eckhart Tolle. Silloin se häviää, koska sillä ei ole enää kasvualustaa. Oman tarinansa voi myös kirjoittaa uusiksi. Kun teet menneisyydestäsi paremman version, sanoo mm. Paul McKenna, niin parannat myös tulevaisuuttasi.

Ajatusongelmia syntyy myös silloin, kun teemme jostakin tilanteesta ongelman vertaamalla sitä toiveunelmaamme. Siitä ongelmasta pääsee yksinkertaisesti eroon vertaamalla tilannetta sen sijaan johonkin paljon pahempaan.

Ja lisäksi on tärkeää selvittää, kenen ongelmasta oikeastaan on kyse. Jos ensisijaisesti sinä kärsit siitä (myöhästyit junasta), on kyse sinun ongelmastasi ja sinun tehtäväsi on selvittää se. Jos kärsit siitä siksi että joku muu kärsii siitä (ystäväsi myöhästyi junasta), on kyse hänen ongelmastaan etkä voi ratkaista sitä, mutta voit helpottaa hänen oloaan aktiivisella tai heijastavalla kuuntelemisella (ks. esim. Thomas Gordon & co).
--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

Pidä ero elämäsi ja elämäntilanteesi välillä. - Eckhart Tolle

Mikään ongelma ei kestä ikuisesti. Mikään ongelma ei vaikuta koko elämääsi! - Anthony Robbins

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Keith Ellis: The Magic LAMP
Paul McKenna: Control Stress, I Can mend Your Broken Heart (sekä kirjailijan muut kirjat)
Anthony Robbins: Notes from a Friend (sekä kirjailijan muut kirjat)
Eckhart Tolle: The Power of Now
-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi