RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 37 (10.9.2011) (här på svenska)

HOIDA ELÄMÄSI KUNTOON

NLP:n kanssa tuttavuutta tehneet tietävät, että hyvässä NLP:ssä kyse on sen tietämisestä, miten joku tapahtuu (ei miksi), ja mitä sille voi tehdä. Richard Bandler tekee uudehkossa kirjassaan ’Make Your Life Great’ mainioita yhteenvetoja hyvästä NLP:stä, maustettuna uusilla, yksinkertaisilla harjoituksilla.

Todellisuuskokemuksemme ei ole sama asia kuin todellisuus sinänsä. Me kaikki muodostamme enemmän tai vähemmän automaattisesti oman mallimme siitä ja elämme sen mukaan. Kuitenkin aina välistä tapahtuu, että elämä menee solmuun. Elämä tuntuu toivottoman synkältä emmekä näe mitään ulospääsyä. Tällöin ei kuitenkaan välttämättä ympäröivä maailma sinänsä ole rajoittunut, vaan meidän mallimme siitä on vino ja se saa meidät voimaan huonosti. Onneksi malliamme todellisuudesta pystyy muuttamaan! Alla kuvaan, miten mallit syntyvät ja miten niitä voi muuttaa.

Kun valmistamme mallimme, aistimme karsivat välttämättä pois suuren osan ympärillämme olevasta. Se, mitä otamme vastaan ja miten tulkitsemme sen, määräytyy suureksi osaksi jo lapsuus- ja nuoruusaikanamme. Sosiaalinen todellisuutemme vaikuttaa siihen, mille vaikutteille avaudumme, sekä lapsuudessamme että myöhemmin elämässä. Luomme oman henkilökohtaisen mallimme sulkemalla pois, yleistämällä ja tulkitsemalla informaatiota.

Yksinkertainen esimerkki informaation pois sulkemisesta olkoon vaikkapa se, kuinka työmatkallamme emme ehkä huomaa lainkaan kanssamatkustajia tai mitä tien varrella on. (Itse en huomannut, että kokonainen bensa-asema oli hävinnyt työmatkani varrelta, ennen kuin aioin tankata siellä seuraavan kerran...). Toinen esimerkki voitaisiin poimia sienimetsästä, jossa henkilö A helposti huomaa suppilovahveroita, kun henkilö B ei onnistu näkemään niitä lainkaan. Tämä on tietysti hyvin käytännöllistä. Hukkuisimme aistihavaintoihin, jos tiedostaisimme ne kaikki, emmekä pystyisi keskittymään mihinkään. Niksi on sen päivittäminen, mitä meidän tarvitsee oppia ja nähdä.

Se, että sosiaalinen ympäristömme yhdessä lapsuudesta saatujen valmiuksien kanssa antaa meille valmiita tulkkauksia ympärillä tapahtuvasta, muun muassa helpottaa oppimista. Mitä enemmän voimme yleistää, sitä yksinkertaisempaa on elää ja oppia. Jos osaat ajaa yhtä autoa, osaat ajaa periaatteessa kaikkia. Jos olet oppinut luomaan helposti kontaktin joihinkin ihmisiin, sinulle on ehkä muodostunut käsitys, että on helppo luoda yhteys periaatteessa kaikkiin ihmisiin.

Joskus ylitulkitsemme tai vääristämme saamaamme informaatiota ja lisäämme siihen merkityksiä, joita siinä ei oikeastaan ole. Esimerkiksi tapaat kadulla tutun, joka ei tervehdi. Sen sijaan, että tulkitsisit, että hän kulkee ilmeisesti ajatuksissaan, vedät ehkä johtopäätöksen, että hän on vihainen sinulle. Informaation vääristämisen kyky on sekin kuitenkin usein tarpeen. Pystyäksemme tekemään uusia löytöjä täytyy meillä olla myös kyky tulkita uudelleen eri tavalla sen mitä näemme.

Nämä mekanismit (pois sulkeminen, yleistäminen, tulkitseminen) eivät kuitenkaan aina palvele meitä parhaalla mahdollisella tavalla. Päin vastoin, ne voivat tehdä kokemuksemme maailmasta kapeaksi ja vaihtoehdottomaksi. Niinpä, jos et ole tyytyväinen elämääsi, vaan haluaisit muuttaa jotakin, kannattaa aloittaa muuttamalla malliasi todellisuudesta. Voit laajentaa mallia pyrkimällä näkemään, kuulemaan, haistamaan ja maistamaan uusin tavoin. Voit kyseenalaistaa yleistyksiäsi (esimerkiksi, ehkä kaikki miehet, naiset, kiinalaiset, nuoret, vanhat jne. eivät olekaan loppujen lopuksi samanlaisia). Voit kehittää tapahtumista ja tilanteista vaihtoehtoisia tulkintoja.

Bandler sanoo, että vapauden ja hyvinvoinnin edellytyksenä on, että päivität kuvasi ympärillä olevasta vahvuutta antavaksi malliksi, joka antaa sinulle voimaa elää sitä elämää mitä haluat sellaisessa maailmassa, missä haluat elää. Hyvä tapa korjata elämäsi ja kuvasi todellisuudesta kuntoon on tajuta, että et voi olla ’vain onnellinen’, mutta voit oppia toimimaan onnellisesti. Se tarkoittaa, että tarkkaavaisuutesi on siinä, mitä teet ja pidät prosessista, minkä se tuo mukanaan. Voit oppia pitämään lähes kaikesta: nukkumaanmenosta, heräämisestä, aamiaisesta, töihin menosta, asioiden loppuun viemistä jne. Asioista on vain tehtävä toimivia ja voimaannuttavia malleja: valitse oikeat aistihavainnot, tee uusia energisoivia tulkintoja ja valitse hedelmällisimmät yleistykset.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

Opimme toistamalla. Se mitä teemme tai ajattelemme riittävän monta kertaa muodostaa omat hermoratansa aivoissamme.     Richard Bandler
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Richard Bandler’s Guide to Trance-formation: Make Your Life Great (2008)
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi