RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 36 (1.8.2011) (här på svenska)

MITEN LÖYTÄÄ SISÄISEN VOIMANSA?

Kysyttäessä ihmisiltä, mitä asioita he liittävät sisäiseen voimaan, vastaukseksi tulee useimmiten, että harmoniaa, tyytyväisyyttä, luottamusta ja iloa. Usein mainitaan myös henkilökohtaisia ominaisuuksia, kuten kunnioitus, kärsivällisyys, nöyryys ja päättäväisyys. Omalla sisäisellä vahvuudella on paljon tekemistä sen kanssa, miten katsomme itseämme ja muita. Sanna Ehdinin, immunologin ja nyttemmin vapaan tutkijan mukaan suhtautumisessamme ulkomaailmaan on kolme astetta: uhri, selviytyjä ja eläjä.

Uhrina katse on keskitetty omaan itseen. Uhri välttää ottamasta itse vastuuta hyvinvoinnistaan. Sen sijaan hän analysoi, miten elämä on kohdellut kaltoin häntä eikä pyri muuttamaan hankalaa tilannettaan.

Selviytyjä käy käsiksi ongelmaan ja etsii aktiivisesti ratkaisuja. Hänen päämääränään on muuttaa epäsuotuisa tilanne paremmaksi, ja hän on usein kiinnostunut myös yhteiskunnallisista kysymyksistä. Selviytyjä pohtii omaa rooliaan tapahtumissa eikä epäröi hakea ulkopuolista apua oman ja muiden hyvinvointiin.

Eläjä on jo suureksi osaksi vapautunut vanhoista negatiivisista malleista ja leimoista. Hän on tajunnut, että asianosaisilta ihmisiltä ei voi saada korjausta asioihin, joten se täytyy tehdä itse. Eläjä harjoittelee valitsemaan ilon ja positiivisia suhtautumistapoja, niin että hän on paremmin varustautunut kohdatessaan vaikeuksia ja hänellä on voimia jäljellä niin itselleen kuin muillekin.

Selviytyjän ja eläjän välinen ero on ehkä lähinnä siinä, että siinä missä selviytyjä on aktiivinen, eläjä on proaktiivinen ja valmis seuraamaan juuston kanssa, joka vääjäämättä tullaan siirtämään (ks. Dr Spencer Johnsonin ’Kuka vei juuston?’; ks. myös Kuukauden Rita 15: Juuston seuraamisen taito). Käy sangen helposti niin, että yritämme uusissakin tilanteissa toimia samalla tavalla kuin tähän saakka. Emme suostu hyväksymään sitä, että juusto on siirretty ja pyrimme yritämme toivottomasti orientoituaa uudessa tilanteessa vanhentuneella kartalla. Ja sitten tunteemme vievät meidät mukanaan.

Jos haluamme valita proaktiivisemman reaktion, meillä sanotaan olevan vain sekunnin murto-osa aikaa. Viktor E. Frankl puhuu minimaalisesta tilasta syyn (tapahtuma) ja seurauksen (reaktio) välissä. Jos emme toimi tässä salamannopeasti, kokonainen tunteiden virta lähtee liikkeelle ja voi kestää hyvän aikaa ennen kuin pystymme taas katsomaan tilannetta tasapainoisesti.

Parantaaksemme mahdollisuuksiamme ehtiä hyödyntämäänä tätä silmänräpäystä, mitä myöskin voisi kutsua sisäisen voiman harjoittelemiseksi, pitäisi Ehdinin mukaan kerätä talteen iso varasto sellaista, mikä tuottaa iloa ja hyvää oloa. Suunnilleen niin kuin Mia Törnblom neuvoo meitä varastoimaan tilille mahdollisimman paljon itsetuntoa. Tilin pitäisi olla niin iso, että sinne jäisi ainakin vähän jäljelle kun elämä antaa meille iskuja, jolloin tili liiankin helposti tyhjenee.

Tällaisen ilon ja hyvän olon tilin voi rakentaa esimerkiksi tiedostamalla ja valitsemalla

- missä ympäristössä haluaa olla
- millaisesta musiikista voi hyvin tai tulee iloiseksi
- mitkä ihmiset saavat voimaan hyvin ja antavat elämään sisältöä
- mitä lukee lehdistä tai kuuntelee radiosta
- millaisia elokuvia haluaa katsoa ja miten ne vaikuttavat itseen
- vapaa-ajan toimintoja, joilla on mieltä nostattava vaikutus
- aikaa hauskojen asioiden tekemiseen, joista tulee hyvälle mielelle
- työtapoja, joista tuntee tyydytystä ja joista jää voimia yli

Tuhansia vuosia vanhat metaforat kuvaavat tietoisuutemme pelloksi, johon kylvämme erilaisia siemeniä: terveydelle, hyvinvoinnille, ilolle, toivolle, vihaisuudelle, vihalle, pelolle jne. Voimme itse valita, millaisille siemenille haluamme antaa eniten tilaa ja antaa juuri niille vettä ja ravintoa.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Jos on rikas sisäinen elämä, ei tarvitse välittää niin paljon siitä, mitä toiset sanovat ja tekevät tai mitä mieltä he ovat.”    Sanna Ehdin
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Sanna Ehdin: Sisäinen menestys (2008)
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi