RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 3

 KYKY PÄÄSTÄÄ IRTI (här på svenska)

Tavallisesti puhutaan siitä, miten tärkeää on hallita elämäänsä, että on itse ratissa. Siksi ajattelin vaihtelun vuoksi tässä kuukausikirjeessä painottaa sen tärkeyttä, että uskaltaa löysätä kontrollia.
Kuten kaikki tiedämme, on lukemattomia asioita, jotka ovat hallintamme ulkopuolella: lomasää, onnettomuudet, työtovereiden ja perheenjäsenten käyttäytyminen jne. Auto, kodinkone tai jokin tekninen apuväline lakkaa äkkiä toimimasta, myöhästymme lennolta tai tärkeästä tapaamisesta odottamattoman liikenneruuhkan vuoksi, vakavaraisen yrityksen täytyy äkkiä irtisanoa väkeä... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkästi. Myös arkemme on täynnä hallitsemattomia pikkuasioita, ja jos yritämme pitää aina kaiken kontrollissa, käy se todella työlääksi.

Kyky löysätä otetta on suuri avu ja siihen voi harjaantua. Kun olemme vain ensin oivaltaneet, miten turhaa on yrittää pitää kaikkea koko ajan kontrollissa ja huomanneet, millaisen turhautumisen tunteen se meissä aiheuttaa, voimme alkaa hajoitella otteen löysäämisen jaloa taitoa. Sen sijaan, että tuhlaamme voimia ympäröivän maailman epätoivoiseen hallintaan, voimme käyttää energiamme sellaiseen, mihin voimme todella vaikuttaa, toisin sanoen omiin reaktioihimme, ajatuksiimme ja käyttäytymiseemme.

Voimme esimerkiksi ilmaista harmimme tavalla, joka ei kiukuta ympäristöämme ja aiheuta siinä vastareaktiota, joka kohdistuu joko meihin itseemme kumuloituneena tai ketjureaktiona edelleen muihin ihmisiin.
Voimme antaa ajatustemme viipyä sellaisessa, mikä tuntuu hauskalta tai mukavalta. Positiivisen Psykologian melko uusi suuntaus kehoittaa masentuneita ihmisiä laittamaan eri puolille asuntoa lappusia, joissa muistutetaan mukavista tapahtumista ja kerrotaan hauskoja tarinoita, jotta hyvinvoinnin synapsit aivoissa vahvistuisivat.
Voimme ottaa talteen kaiken sellaisen, mikä tuo meille iloa ja herättää innostustamme tai mikä vie niskuroivan ja vaikeasti hallittavan ympäristön edes hetkellisesti tietoisuudestamme. Ja siinä ei kannata olla liian turhantarkkaa! Jokainen pikkuasiakin on arvokas periaatteella, ’purosista kasvaa joki...’. Kuppi kahvia, hyvä ohjelma TV:ssä tai radiossa, päivän vitsi, piristävä musiikkikappale, hetki päivän lehden kanssa, halaus, kannustava taputus olkapäälle, ristisanatehtävä tai sudoku, hauska elokuva, jännä elokuva... jatka listaa! Pääasia on, että tekee jotakin sellaista, mikä siirtää huomion energiaa kuluttavasta antoisaan, toisin sanoen siitä, mitä et halua, siihen mitä haluat. Kun sitten olet saanut energiasi virtaamaan haluamaasi suuntaan, voit alkaa haluta myös suuria asioita ja energiasi vie sinua eteenpäin niitä kohti (Lynn Grabhorn: Excuse me, your life is waiting, 2000)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjat:
Marshall B. Rosenberg: Myötäelämisen taito (NonViolent Communication), 2001
Anthony de Mello: Havahtuminen, 2007
Lynn Grabhorn: Excuse me, your life is waiting, the astonishing power of positive feelings, 2000
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:
Elämän kirjava kudelma on sama kulutatpa sinä sitä nauraen tai itkien.
(Japanskt ordspråk)
Et ole vastuussa siitä “kädestä” mikä sinulle on jaettu, mutta riippuu sinusta, miten pelaat sen. (Tuntematon)
Opi muiden erehdyksistä. Et elä riittävän pitkään tehdäksesi ne kaikki itse. (Anders Haglund)
------------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi