RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 157 (6.11.2024) (här på svenska)

LIIKAA STRESSAAVAA PSEUDOTYÖTÄ?

”Jokin on perusteellisesti pielessä työelämässämme”, sanoo tutkija Nikolaj Kure Århusin yliopistosta Hufvudstadsbladetissa 22.9.2024. Työelämä tarvitsee rakenteellista ja poliittista uusajattelua.

Ryntäilemme sinne tänne stressaten ja pseudotyötä suorittaen, joka ei tuota mitään todellista arvoa yhteiskunnalle. Moderni työelämä on epärationaalista ja tehotonta ja siinä on koko ajan meneillään konsulttien ideoimia muutosprosesseja, vaikka tutkimukset selvästi osoittavat niiden hyödyttömyyden. Usein ei ole edes selvillä, mitä ongelmaa ollaan ratkaisemassa.

Otetaan esimerkkinä vaikkapa jatkuva kokoustaminen, johon monien työaikaa hukkaantuu, kokouksiin jotka eivät paranna enempää tuottavuutta kuin kenenkään hyvinvointiakaan. Lääkärit pakenevat yksityiselle sektorille, kun he eivät ehdi hoitaa potilaitaan kaikelta kokoustamiselta ja dokumentoinnilta. Opettajat pettyvät työhönsä tai vaihtavat ammattia, kun dokumentointi vie kaiken ajan opetukselta. Tutkijat eivät näe työtään mielekkääksi, kun hallintoon liittyvät asiat vievät niin paljon aikaa, joka on pois tutkimukselta ja opetukselta.

Yhä useammat jäävät sairauslomalle loppuunpalamisen vuoksi. Samaan aikaan poliitikot kehottavat ihmisiä tekemään enemmän työtä.

Robert M. Sapolsky, muiden muassa, esittää, että yritämme löytää ratkaisuja ongelmiin, joita ei edes ole olemassa. Kirjassaan ”Määrätty” hän selittää, miten monimutkaiset aivomme saavat meidät toimimaan historiallisista, kulttuurisista, sosiaalisista ja neurologisista syistä irrationaalisesti, ja miten käyttäytymisemme sitten muuttuu tavaksi, jota emme osaa asettaa kyseenalaiseksi. Hän ei anna kovin paljoa arvoa vapaalle tahdolle. Tekemisiämme ohjaa hänen mukaansa tarve tulla sosiaalisesti hyväksytyksi ja viiteryhmämme mukaan toimiminen, amygdalan ja aivojen etulohkon välinen suhde yhtenä taustatekijänä.

Niin kutsuttu pseudotyömme jatkuvine muutosprosesseineen edellyttää jatkuvaa päätöksentekoa monista asioista, jotka eivät lopulta johda mihinkään. Tätä tehdessä stressivasteet aktivoituvat jatkuvasti kuvitellessamme, että emme oikein ehdi mukaan. Emme kykene suhteuttamaan työnkuvaamme annettuihin resursseihin tai kyseenalaistamaan sen kaiken hyödyllisyyttä, mitä meille annetaan tehtäväksi.

Sapolsky puhuu kognitiivisesta rasitteesta, joka syntyy kaikesta päätösten tekemiseen kuluvasta energiasta. Kun kognitiivinen rasite kasvaa liian isoksi tai muuttuu krooniseksi, dopamiinin tuotanto lakkaa, minkä seurauksena kyky tuntea iloa lakkaa.

Eipä sitten mikään ihme, että työn tekeminen ei tuota iloa!

Sairaaksi kirjoittautuminen on luonnollinen seuraus siitä stressistä, mitä monien mielestä vinoutunut työnkuva kaikkine kokoustamisineen, hallintotehtävineen ja dokumentointeineen aiheuttaa. Immuunijärjestelmämme, jota hetkelliset stressireaktiot vahvistavat, heikkenee nyt kroonisen kognitiivisen rasituksen seurauksena, mikä lisää erilaisten infektiosairauksien riskiä.

Muuten, olemattomista ongelmista puheenollen, meillä on taipumus medikalisoida täysin normaaleja olotiloja. Se, että voimme silloin tällöin huonosti, on ihan normaalia. Syklisyys kuuluu elämään. Jatkuva hyvinvoiminen ei ole ihmiselle luonnollista. Kuten psykiatri Anders Hansen kertoo kirjassaan ”Aivoblues” (ks. kuukausikirje 144):  On ihan ok voida välistä huonosti.

Voisimme siis ehkä kyseenalaistaa vähän useammin, miksi teemme niin kuin teemme. Ja olla antamatta liikaa merkitystä tilapäiselle alakulolle.
 

Kuukauden lähdeviittaus: Robert M. Sapolsky: Määrätty 2024

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi