RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 156 (9.10.2024) (här på svenska)

PITÄISIKÖ MEIDÄN USKOA ITSEEMME VAI EI?

Kirjoitan hyvin harvoin kansantaloudesta, ja nytkin teen sen lähinnä esitelläkseni muutamia Erik Angnerin, kansantaloustieteilijän ja tieteenfilosofin, ajatuksia. Hän puhuu lämpimästi taloustieteen faktoihin perustuvista lähestymistavoista tietoon ja ongelmanratkaisun matemaattisista menetelmistä ja valittelee sitä, miten vähän niitä käytetään hyväksi. Hän mainitsee esimerkkinä Covid-epidemian, johon etsittiin epätoivoisesti ratkaisuja ja vastauksia. Käännyttiin epidemiologien, virologien, fyysikoiden ja jopa insinöörien puoleen, mutta kukaan ei huomannut kysyä taloustieteilijöiltä. Niin olisi kannattanut tehdä.

Angner perustelee kantaansa huolellisesti ja sanoo, että taloustiede auttaa meitä ymmärtämään paremmin monia ongelmia, joiden eteen joudumme niin yksilöinä kuin yhteiskunnan tasollakin.

Meille yksilöinä, jotka usein harhailemme sinne tänne eri vaihtoehtojen viidakossa, taloustieteen teoria järkiperäisestä päätöksenteosta voisi olla monesti suureksi avuksi. Jos esimerkiksi joutuu valitsemaan kahden eri työtarjouksen välillä eri paikkakunnilla, olisi järkevää tehdä kummankin vaihtoehdon A ja B alle kaksi saraketta, johon kirjaisi niiden plussat ja miinukset. Sitten voisi antaa niille kullekin painotetut lukuarvot niiden merkityksen mukaan. Kun sitten ynnää yhteen kummankin vaihtoehdon plussat ja miinukset, hyvät ja huonot puolet, ja vähentää hyvien puolien lukemasta huonojen puolien lukeman, saa vaihtoehdoille A ja B selvän lukuarvon, joista ilmenisi, kumpi olisi järkevämpää valita.

Usein täytyy uhrata jotakin saavuttaakseen jotakin muuta!

Samanlaisesta puntaroinnista on kyse myös silloin, kun arvioimme, kuinka paljon voimme luottaa itseemme. Angner esittää tutkimustuloksia siitä, miten tavallista on, että yliarvioimme kykymme. Hän ei anna juurikaan arvoa keittiöpsykologian kehotuksille itseensä uskomisesta, joskin hän painottaa, että myös vastakohtaa, itseensä luottamisen puutetta tulee välttää.

Liika itseluottamus on kuitenkin tässä hänen agendansa, ja hän viittaa tutkimuksiin, joissa ihmiset, jotka olivat ehdottoman, täysin, sataprosenttisesti varmoja jostakin asiasta olivat oikeassa noin 70-80 prosentissa tapauksista.

Eräässä tutkimuksessa ansioituneet lääkärit sanoivat olevansa yli 80 prosentin varmuudella sitä mieltä, että potilaalla oli keuhkopussin tulehdus. Röntgenkuvat kuitenkin kertoivat, että diagnoosi oli oikea vain 20 prosentissa tapauksista. Harjoittelevien lääkärien diagnoosit eivät useinkaan eroa välttämättä eksperteistä, mutta he eivät ole yhtä usein varmoja asiastaan.

Itsetyytyväisyys on menestyksen vihollinen, painottaa Angner. Urheilija, jolla on valmiiksi korkea käsitys suoritustasostaan ei harjoittele tarpeeksi. Itsevarmat autoilijat ajavat helposti liian lujaa ja ovat onnettomuusherkkiä. Asianajajilla, jotka eivät välitä paneutua tapauksiinsa, on heikommat onnistumisen edellytykset kuin niillä, jotka tekevät niin.

Kehityspsykologit pelkäävät, että voimme vahingoittaa lapsiamme, jos yritämme pumpata heidät heikoin perustein liian täyteen itseluottamusta.

Nuorten liiallinen itsevarmuus voi johtaa riskialttiisiin tapoihin. Puuttuva usko itseensä voi johtaa toisaalta epäonnistumisen pelkoon, mikä estää meitä kokeilemasta ylipäänsä mitään. Meillä on siis suo siellä, vetelä täällä. Tie niiden välissä on ehkä päällystetty terveellä faktoihin perustuvalla itsetunnolla.


Kuukauden sitaatti:

Elämä on jatkuvaa hissiliikettä ylös ja alas, mutta voi kulkea kerrosten 15-20 väliä, sen sijaan kuin kerrosten 1-5. Elämä näyttää erilaiselta eri korkeuksista. Korkeammalta näemme kauemmas.
 

Kuukauden lukuvinkki:

Erik Angner: How Economics Can Save the World, Simple Ideas to Solve Our Biggest Problems (2023)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi