RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 155 (14.8.2024) (här på svenska)

ONKO MOTIVAATIO SILTIKIN OLEMASSA?

Tutkittuani vuosikausia motivaatiota eri näkökulmista olen päätynyt siihen, että koko käsite voitaisiin hylätä ja korvata sanalla tarve. Kunnes luin Amy Skogbergin tarkkanäköisen kirjan ”Hemligheten bakom motivation”. Hän onnistuu liittämään siinä kaiken tarpeisiin ja biologisiin taustatekijöihin liittyvän selittämään käyttäytymistämme ja pitämään kuitenkin samalla kiinni motivaation käsitteestä.

Hän kuvaa kirjassaan helppotajuisesti, miten Maslowin tarvehierarkia liittyy Daniel Pinkin työelämän kolmeen motivaattoriin: autonomiaan, yhteisöllisyyteen (Purpose Framework) ja pätevyyteen. Itse olen pitäytynyt Alderferin ERG-tarveteoriaan (Existence, Relatedness, Growth), mikä sisältää sekä Maslowin että joukon muita tarveteorioita. Kolme pointtia, tehän tiedätte…

Skogberg kertaa historiaa kauaksi taaksepäin ja kertoo miten elämä otti ensi askeleen vedestä maalle matelijoiden muodossa. Niiden aivojen ainoana ohjenuorana oli hengissä pysyminen (Existence). Vielä tänä päivänäkin puhutaan meidän ihmisten ’liskoaivoista’ vaistojemme ja viettiemme sijaintipaikkana.

Seuraavassa kehitysvaiheessa alkoi ilmestyä nisäkkäitä. Esimerkiksi apinat tarvitsivat laumaa selviytyäkseen hengissä. Edelleen viitataan eri yhteyksissä primitiivisten käyttäytymistapojemme syyksi ’apina-aivojamme’ (Relatedness eli tarve kuulua joukkoon).

Seuraavaksi ihminen jätti viidakon taakseen eikä enää tyytynyt vain hengissä pysymiseen ja laumaan kuulumiseen. Ei, hän halusi myös keksiä uusia asioita ja oppia uutta. Hänen aivoihinsa kehittyi vähitellen osa, jota kutsumme isoaivoiksi. (’Growth’ eli kehittymisen tarve)

Miten tämä kaikki sitten liittyy työntekijän itsenäisyyden, yhteisöllisyyden ja pätemisen tarpeisiin?

Nykyihmisen aivoihin sisältyvät kaikki edellä mainitut kolme osaa: liskoaivot, apina-aivot ja isoaivot. Autonomian, itsenäisyyden tarve on peräisin liskoaivoista. Lisko ei voi elää vankeudessa tai kontrollin alla, ja saman ominaisuuden voi tunnistaa myös ihmisaivojen toiminnassa.

Apina-aivot puolestaan pelkäävät jäämistä lauman ulkopuolelle, koska yksinään joutuu hyökkäyksen kohteeksi tai tulee syödyksi. Sen lisäksi apinoilla on hauskaa keskenään ja ne saavat apua toisiltaan. Meillä ihmisillä on samanlainen biologinen yhteisöllisyyden tarve.

Isoaivot vaativat koko ajan, että tapahtuisi jotakin uutta, ja kaipaavat dopamiinisuihkuja, joita ne saavat näkyvistä työn tuloksista, loppuun viedyistä töistä ja koetusta pätevyydestä. Jos aivot eivät näe tuloksia työstään, ne alkavat etsiä korvaavaa tarpeidentyydytystä jollakin muulla tavoin.

Amy Skogberg päätyy käsittelemään myös arvoja ja arvoristiriitoja. Arvoristiriitaahan voi pitää myös tarveristiriitana, koska arvon voi katsoa olevan se tapa, jonka valitsemme tyydyttämään tarpeemme. Amy viittaa Marshall Rosenbergiin, joka kirjassaan NonViolent Communication, NVC, esittää, että kaiken käyttäytymisen taustalla on aina joku, usein tiedostamaton, tarve. Kun olemme eri mieltä jostakin jonkun toisen kanssa, ristiriita ratkeaa parhaiten siten, että pyrimme löytämään taustalla olevat perustarpeet, toisin sanoen alkuperäisen syyn sille, mitä sanomme ja teemme, sen sijaan että kohdistamme huomion vain tekemiseen ja reaktioihin.

Amy käsittelee kirjassaan myös palkitsemisia ja rankaisemisia, ja korostaa sen tärkeyttä, että palkka ja palkinto pidetään erillään toisistaan. Toinen haaste on tapojen ja motivaation suhde, toisin sanoen se, miten liskoaivojen ja apina-aivojen tarve säästää energiaa on biologisesti voimakkaampi kuin isoaivojen tarve kokea menestystä. Tämän aivojen sisäisen ristiriidan ylittäminen edellyttää, että askelmien uuden tavan omaksumiseen tulee olla selkeät ja rima seuraavan tuloksen saavuttamiseksi riittävän matalalla.

Kirja käsittelee tietenkin vielä valtavan paljon muutakin, niin että motivaatiopalapelin palaset asettuvat lopulta nätisti paikalleen.


Kuukauden lukuvinkki:
Amy Skogberg: Hemligheten bakom motivation. (2024)
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi