RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 153 (18.4.2024) (här på svenska)

VÄHÄN MERKITYSTÄ ELÄMÄÄN

Ei elämästä päämääriä puutu, vaan merkitystä, sanoo Tommy Lundberg kirjassaan ’Motivationskoden’. Hänen mukaansa merkityksen puute on syynä ikäviin tuloksiin vuosina 2011-2012 tehdyssä Gallup-tutkimuksessa, johon osallistui 230000 työntekijää 142 maasta:

13% on kiinnostunut työstään
63 % ei ole kiinnostunut tai suhtautuu välinpitämättömästi
24 % suhtautuu työhön suorastaan negatiivisesti

Ei kuulosta hyvältä, mutta mitä tehdä?

Itse asiassa ihmiset ovat kyllä jo valmiiksi motivoituneita ja kiinnostuneita, sanoo Jacob Morgan, futuristi ja johtamisen asiantuntija. Enemmänkin on kyse siitä, miten heidät saisi estettyä muuttumasta välinpitämättömiksi, näyttämällä, että heidän tekemisellään on merkitystä. Vaikka kuinka paljon pitäisi työstään, kotona tai työpaikalla, kiinnostus hiipuu, jos ei näe työn merkitystä.

Miten siihen sitten pääsisi? Jokin joka on merkityksellistä A:lle ei ole sitä automaattisesti B:lle. Sille emme voi mitään. Kuitenkin eroistamme huolimatta inhimilliset perustarpeet (pysyä elossa, kuulua joukkoon ja kehittyä) ovat yhteistä meille kaikille, riippumatta maailman ja ympäristön muutoksista. Kysymys kuuluukin, miten pystymme yhdistämään työtehtävämme perustarpeisiin, niin että työnteko tuntuisi sen kautta mielekkäältä. Yksi tehokas tapa on huomioida ihmisten tekemän työn tulokset.

Vahvistusta tälle saamme eräästä Dan Arielyn suorittamasta tutkimuksesta.

Koehenkilöitä pyydettiin tekemään eräs tehtävä ja jättämään paperi sitten tutkimusta suorittavalle henkilölle. Tämä toistettiin useita kertoja. Koehenkilöt saivat vaivanpalkaksi rahakorvauksen, joka pieneni jokaisella tehtäväkerralla. Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään:

1) Kokeen johtaja pyysi osallistujaa kirjoittamaan nimensä paperiin, otti sen vastaan, katsoi sitä ja sanoi ”aha” ja laittoi sen sitten kirjoituspöydälle kasaan.
2) Osallistuja palautti tehtävän nimettömänä. Tutkija otti sen vastaan katsomatta sitä ja laittoi sen työpöydälle kasaan.
3) Osallistuja palautti tehtävän nimettömänä. Tutkija otti paperin vastaan katsomatta sitä ja laittoi sen suoraan paperisilppuriin.

Minkälainen tulos tuli? Ryhmä 1 suoritti tuplasti enemmän tehtäviä kuin muut ryhmät. Kahden muun ryhmän kesken ei ollut eroa.

Tutkijat toistivat kokeen useaan kertaan samalla tuloksella ja vetivät johtopäätöksen, että suorituksen väheksyminen tappaa motivaation. Toisaalta motivaation sytyttäminen ja ylläpito tuntuu olevan varsin helppoa: riittää, että katsoo sitä, mitä toinen on tehnyt ja sanoo ”aha”.

Meidän täytyy voida tuntea, että merkitsemme jotakin toisille ihmisille. Kun työmme tulokset huomioidaan, aivomme saavat huuhtelun serotoniinilla, joka on vahvistushuume.

Palkitsemisjärjestelmän dopamiini pitää meidät liikkeessä ja päämäärähakuisina, kun oksitosiinin taas sanotaan olevan sosiaalihuume. Sitä virtaa, kun saamme halauksen tai olemme yhdessä sellaisten ihmisten kanssa, joihin tunnemme kuuluvaisuuden tunnetta.

Ei se sen vaikeampaa ole: yhteenkuuluvuuden tunnetta, merkittävyyden kokemusta ja palautetta pieninä annoksina siitä, mitä teemme.

Kuukauden sitaatti:
”Jokaisen velvollisuus on pitää ilo hengissä. Se voi olla raskasta, mutta pitää yrittää. Jos luovuttaa, maailman kurjuus kasvaa.” - Tage Danielsson

Kuukauden vinkit:
Tommy Lundberg: Motivationskoden (2019) (kuten kirjeessä 150)
Jacob Morgan: Leadership, Future of Work, & Employee Experience Keynote Speaker & Futurist (youtube.com)
Dan Ariely: What makes us feel good about our work? | TED Talk

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi