RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 140 (31.1.2023) (här på svenska)

TERVE JÄRKI — UNOHDETTU RESURSSI

Menemme sinne, minne historia meitä vie. Emme voi kieltäytyä tulevaisuudesta ja sen muutosvaatimuksista. Se tarkoittaa, että meidän täytyy toimia uusilla tavoin ja joskus jopa keksiä jotain ihan ennen näkemätöntä. Historia ei välttämättä aina vie meitä mihinkään parempaan, mutta emme voi silti palata siihen toimivaan vanhaan, koska historia ei mene taaksepäin.

Vaikka ’historia’ nyt alkaa tajuta, että ei ole hyvää ajankäyttöä, että lääkäri toimii oman tehtävänsä ohella myös sihteerinä ja siivoojana, tai että opettajien työtä hallitsee dokumentointi ja projektikonsultit, se ei tarkoita sitä, että vanhat sihteerit tulisivat takaisin tai että kaikista projekteista luovuttaisiin. Mikään ei kuitenkaan estä sitä, että ’historia’ paketoisi vanhan hyvin toimineen uuteen kääreeseen.

Se, mikä voisi saada ’historian’ tuottamaan ihan oikeasti toimivia uusia paketteja, on nykyään valitettavan väheksytty Terve Järki. Tämän päivän työelämässä ympärillämme ei ole välttämättä idiootteja (Thomas Erikson), vaan asiantuntijoita; eksperttejä, jotka pelastavat meidät ottamasta itse vastuuta ja jotka samaan aikaan tekevät meistä avuttomia ja saavat meidät menettämään uskon omiin kykyihimme, huolimatta kaikesta saamastamme koulutuksesta.

Mihin usko terveeseen järkeen sitten katosi? Verrataanpa tilannetta vaikkapa auton navigaattoriin. Välistä se johtaa meidät aivan päättömille reiteille — tai olemattomille teille peltojen keskelle. Seuraammeko me silti aina orjallisesti tämän ekspertin ohjeita? Tuskin. Useimmat luottavat luultavasti tällaisissa tilanteissa terveeseen järkeensä. Siksi, että on pakko.

Kyse on siitä, kuka uskaltaa työelämässä nostaa päänsä ja vedota terveeseen järkeen? Luonnollisestikaan päteviä tutkimustuloksia väheksymättä — ne eivät ole ristiriidassa terveen järjen kanssa, vaan nämä tukevat toisiaan.

Päänsä esiin pistäminen ei ole helppoa. Siitä kertovat nämä pari sananlaskua:

”Se naula, jonka pää on ylimpänä, saa ensimmäiseksi vasarasta” —Japani
”Pisin kasvi joutuu ensimmäisenä viikatteen katkaisemaksi”. Englanti

Kuitenkin juuri vähän tervettä järkeä silloin tällöin tarvittaisiin. Ehkä saisimme siihen tarvittavaa rohkeutta tästä pienestä tarinasta, jonka löysin Michael Neillin kirjasta Creating The Impossible. Hän puolestaan oli lukenut sen Benjamin ja Rosamund Zanderin kirjasta The Art of Possibility.

Kaksi pääministeriä istuu huoneessa ja keskustelee valtioiden välisistä asioista. Äkkiä huoneeseen ryntää vihainen mies, huutaa, polkee jalkaa ja iskee nyrkkiä pöytään.

Pääministeri, jonka luona neuvottelu pidetään, sanoo rauhallisesti: ”Peter, muista sääntö numero 6.”

Peter rauhoittuu välittömästi, pyytää anteeksi ja poistuu paikalta.

Poliitikot jatkavat neuvotteluaan, kunnes taas 20 minuutin kuluttua sisään ryntää hysteerinen nainen, tukka sekaisin ja viittoillen villisti.

Sisään saapunutta ojennetaan ystävällisesti: ”Maria, voisitko muistaa säännön numero 6”.

Myös hän rauhoittuu välittömästi ja poistuu anteeksi pyydellen.

Kun sama toistuu vielä kolmannen kerran, toinen pääministeri ei voi enää pidätellä, vaan lausuu: ”Hyvä ystävä, olen nähnyt paljon tässä maailmassa, mutta en mitään tämän kaltaista. Voisitko jakaa kanssani salaisuuden, mikä on sääntö numero 6?”

”Hyvin yksinkertaista”, vastaa toinen pääministeri. ”Sääntö numero 6 kuuluu: Älä ota itseäsi niin halvatun vakavasti.”

”Ahaa”, sanoo hänen vieraansa, ”se on hieno sääntö. Ja voinko kysyä, mitä ne muut säännöt ovat?”

”Muita ei ole”.

Kuukauden lukuvinkki: Jordan B. Peterson: 12 uutta elämänohjetta (2021) (Beyond Order)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi