RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 137 (12.11.2022) (här på svenska)

TYÖNSÄ TULOSTEN NÄKEMISEN VAIKUTUS MOTIVAATIOON

Palkitsevien dopamiinisuihkujen vaikutus tulee nykyään esiin yhä useammin motivaatioon liittyvissä asiayhteyksissä. Jo kuukausikirjeissä 84, 91 ja 99 (kirjassani 100 kirjettä) esitin, miten uuden oppiminen ja uudet saavutukset aktivoivat samoja aivojen palkitsemiskeskuksia kuin huumeet ja pelaaminen.

Dopamiini on mielihyvähormoni, joka aktivoi aivojen palkitsemisjärjestelmät. Kun onnistut jossakin, aivoissasi erittyvä dopamiini tuo sinulle nautinnon tunteen ja saa sinut tekemään samaa vielä enemmän. Dopamiini antaa lupauksen siitä, että vaativat suoritukset tulevat olemaan hyvin palkitsevia. Motivoidut saavuttamaan yhä uusia tuloksia. Itse palkinto ei siis saa sinua suorittamaan, vaan voimakas palkinnon odottaminen.

Vaikka tämä on monimutkaisen prosessin yleistämistä, voisimme hyödyntää sitä niin kouluissa, töissä kuin yksityiselämässämmekin paljon nykyistä enemmän. Yksi hyvin yksinkertainen tapa tuottaa toistuvia dopamiinikylpyjä on antaa tekemisemme tulosten näkyä niin usein kuin mahdollista. Kun pelaa mobiilipelejä, saa koko ajan tietoa edistymisestä esim. pisteiden muodossa, mistä seuraa, että haluaa jatkaa ja jatkaa. Eräässä tutkimuksessa tietokonepelin pelaajat jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä ei saanut mitään tietoa edistymisestään, toinen saattoi koko ajan nähdä pisteidensä kasvavan. Kuten odottaa saattoi, ensinmainitun ryhmän innostus lopahti nopeasti eikä se saavuttanut kovin hyviä pelituloksia. Jälkimmäisen ryhmän jäsenet sitävastoin eivät halunneet lopettaa lainkaan ja ylittivät itsensä.

Muutostilanteissa on tarpeen voida koko ajan seurata pieniäkin edistymisiään, jotta lisädopamiinin saamisen himo pysyy päällä. Toistuva dopamiinin erittyminen antaa lupauksen seuraavasta kylvystä, mikä auttaa selviytymään väistämättömistä takaiskuista ja vastoinkäymisistä. Tosiasia on, että pitkästymme, jos saavutamme päämäärän liian helposti. Aivot tarvitsevat koko ajan haasteita ja uusia näkökulmia pysyäkseen vireinä.

Se on siis eräänlainen sisäisen palkitseminen, mikä motivoi meidät jatkamaan, kun itse suoritus tai sen tulos laukaisee dopamiinisuihkut. Samalla selittyy se, miksi ulkoinen palkitseminen ei ole motivoivaa, vaan toimii mieluummin päinvastoin luodessaan kuvan, että kyseessä oleva toiminta on niin tylsää, että sen tekemisestä täytyy antaa palkinto.

Miten voimme sitten hyödyntää tätä? Koulutehtävien suorittamisesta voisi saada tietokonepelien tavoin pluspisteitä jokaisesta oikeasta vastauksesta, ja olisi paljon pieniä tehtäviä, joista voi kerätä pisteitä. Kouluarvosanat ovat kiistanalaisia, mutta ehkä voitaisiin vähitellen luopua niistä ja ottaa sen sijaan käyttöön jonkinlaiset ’dopamiinipisteet’.

Töissä voisimme esimerkiksi kehittää tapoja jakaa työtehtävät pieniksi eriksi. Jo pelkästään ’to do’ -lista, josta voi viivata yli asioita, joita on suorittanut, lisää dopamiinin eritystä ja saa aikaan sen, että haluamme jatkaa yliviivaamista uusien dopamiinisuihkujen toivossa. Dokumentin kirjoittaminen alkaa otsikolla ja muutamalla alustavalla sanalla. D-suihku laskee sitten kynnystä jatkaa. Antaa tavallaan ensin pikkusormen ja sinne menee koko käsi.

Uuden tavan voisi halkoa pieniin osasiin, jotka voi ruksata sitä mukaa kun ne on suorittanut. Iltalenkin voisi jakaa ruksiin per kilometri. Monet ovat saaneet tässä apua älykelloista, toisilla on taas omia tapojaan kirjata edistymisensä. Viikkosiivouksen voisi alkaa ensin pienellä tehtävällä, joka erittää dopamiinisuihkun, joka saa jatkamaan kohti seuraavaa d-suihkua ja niin edelleen.

Ei muuta kuin kehittelemään keinoja dopamiinisuihkujen vauhdittamiseen…
 

Kuukauden mietelause:

On helpompaa päästä uuteen ajattelutapaan toiminnan kautta kuin uuteen toimintatapaan ajattelemisen kautta. – Millard Fuller / Warren Berger

Kuukauden lukuvinkki:

Daniel Pink: Milloin? Oikealla hetkellä toimimisen taito, 2019 (Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us)

 The puzzle of motivation | Dan Pink - Bing video

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi