RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 131 (1.3.2022) (här på svenska)

JOHTAJAN ROOLI                                                                                     

Mats Ehrnrooth uskalsi asettaa Hufvudstadsbladetissa 8.2.2022 kyseenalaiseksi sen, mitä yleensä toitotetaan johtajan roolina. Kymmenen viime vuoden aikana hänen tutkimustiiminsä on pystynyt esittämään uutta näyttöä, joka näyttäisi ainakin osittain kumoavan 30 viime vuoden aikana tapahtuneen johtajatutkimuksen.

Otin tämän ilolla vastaan, koska minua itseäni on pitkään ärsyttänyt se vallitseva passivoiva asenne, että kaikki riippuu johtajasta. Jo aikanaan koulumaailmassa työskennellessäni kuulin jatkuvasti, että ”Se on maikasta kiinni”. Eri ikäiset oppilaat ja opiskelijat kieltäytyivät oppimasta mitään, jos opettaja ei ollut heidän mielestään hyvä. Kun kysyin heiltä, olivatko he todella valmiita opettajan uhreiksi ja antamaan tulevaisuutensa riippua yhdestä henkilöstä, josta he eivät edes pitäneet, he selvästi hämmentyivät ja sanoivat, että he eivät olleet ajatelleet asiaa siltä kannalta.

Sama asenne työntyy esiin työpaikoilla. Se on johtajasta / esimiehestä kiinni. Emme voi tehdä mitään, koska johtaja on sellainen kuin on. Kun kysyn, ovatko he todella valmiita sellaiseen uhrin rooliin, he näyttävät vähän vaivaantuneilta.

On niin paljon helpompaa syytää kaikki vastuu opelle tai pomolle. Silloin ei tarvitse itse aktivoitua ja ryhtyä etsimään ratkaisuja ’kohtalotovereiden’ kanssa. Mutta jos haluaa päästä eteenpäin elämässä, on vain avattava silmät mahdollisuuksille. Olen esimerkiksi kohdannut työryhmiä, jotka selviävät erinomaisesti omin päin, kun he ovat havainneet, että he eivät ole riippuvaisia esimiehestä, joka vain odottaa eläkepäätöstään.

Se voi olla myös päinvastoin. Siis että johtaja valittaa turhautuneena alaisistaan. Joskus ihan turhaan. Olin yritys A:n mukana vierailulla samanlaiseen yritykseen B. Yrityksen A johtaja huokaili: ”Voi kun minulla olisi yhtä hyviä työntekijöitä kuin täällä!” Totesin, että itse asiassa hänellä oli, sillä minulla sattui olemaan vähän tietoa hänen henkilökunnastaan. Johtaja katsoi minua epäileväisenä ja sanoi, että niitähän joutuu koko ajan valvomaan, johon huomautin, että juuri se loukkasi työntekijöitä ja loi huonon ilmapiirin. Asian käsittely ohjatuissa keskusteluissa työntekijöiden kanssa yksitellen ja ryhmissä korjasi epäkohdan.

Mikä johtajan rooli oikein on tänä päivänä? Mitkä ovat esimiehen tehtävät? Vastaus riippuu tietenkin siitä, minkä tyyppisestä organisaatiosta ja työstä on kyse ja mikä on asetettu tavoite. Yhteinen nimittäjä kuitenkin on, että johtaja ei koskaan johda ryhmää ja ryhmä ei ota mitään vastuuta. Johtaja tai esimies johtaa henkilöä A, henkilöä B, Henkilöä C jne., jotka ovat puolestaan yhteydessä toisiinsa. Jos johtaja siis haluaa saada alaiset sitoutumaan, hänen kannattaa luoda jonkinlainen suora henkilökohtainen suhde jokaiseen, antaa jokaiselle huomiota.

Se on tietenkin mahdotonta isoissa organisaatioissa, joten miten siis toimia? Delegoimalla. Pienemmissä työryhmissä se, joka kantaa päävastuun, hoitaa suhdetoiminnan ja saa jokaisen työntekijän tuntemaan itsensä joukkoon kuuluvaksi ja merkittäväksi. Jos haluaa saada henkilöt A, B ja C toimimaan hyvin yhdessä, vaaditaan ennen kaikkea, että he oppivat tuntemaan toisensa, koska vasta silloin pystymme arvostamaan toisiamme kaikkine puutteinemme ja voimavaroinemme.

Kuukauden sitaatit:
Tulevaisuus on jo saapunut. Se vain ei ole jakautunut vielä tasaisesti.
Silti kukaan ei enää selviydy eilisen logiikalla.

Kuukauden lukuvinkit:
Patrick Lencioni: Getting Naked

R.Meredith Belbin: Beyond the Team

Christer Olsson: Youtube-esityksiä
Paavo Järvilehto & Lauri Järvilehto: PIM! Olet luova

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi