RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 130 (1.2.2022) (här på svenska)

ET OLE YHTÄ KUIN ONGELMASI!

Kuinka helposti käykään niin, että samaistumme vastoinkäymisiimme, vammoihimme, sairauksiimme ja epäonnistumisiimme ja annamme niiden muotoilla kuvan itsestämme, seurauksena vain avuttomuutta ja itsesääliä. Sen sijaan voisimme opetella erottamaan itsemme huolistamme kiinnittämällä huomion sellaiseen, mikä ei ainakaan juuri sillä hetkellä rasita meitä.

Otetaan esimerkkinä vaikkapa kaksi ihmistä, jotka molemmat ovat vammautuneet onnettomuudessa. Toinen jää invalidin rooliin koko loppuelämäkseen. Toiselle vammaisuus on vain yksi hänen elämänsä rooleista ja hän laittaa painopisteen muille rooleilleen.

Meillä kaikilla on siis monia erilaisia rooleja tässä elämässä ja on tärkeää vetää tarkka raja meidän minäkuvamme ja ongelmien välille. Olemme aina jossakin roolissa, ammattilaisia, asiantuntijoita, vanhempia, sisaruksia, kokouksiin osallistujia, lumenluojia, ruoanlaittajia, puolisoja, ystäviä, urheilijoita, harrastajia jne., ja voimme aina valita, mihin rooliin haluamme missäkin tilanteessa asettua. Kaikkiin rooleihin liittyy ongelmia ja takaiskuja, mutta pysymällä tietoisena siitä, että meillä on niin monta erilaista, vähennämme riskiä siitä, että annamme ongelmien muovata itseämme. On eroa sen välillä, että ”olen huono johtaja” tai että ”arvioin tilanteen väärin”, tai ”olen huono koulussa” tai että ”en selviytynyt tästä kokeesta”.

Ihminen, joka samaistuu vastoinkäymistensä kanssa, sulkeutuu helposti kuoreensa ja rakentaa siitä kovan ja välinpitämättömän. Hän ei pysty olemaan heikko, joten hän vähättelee tilannetta tai kieltäytyy ylipäänsä näkemästä ongelmaa. Hän uskoo, että paras strategia on esiintyä vahvana ja etäisenä. Se ottaa kuitenkin pitkän päälle voimille.

Tähän sopii vertaus raudasta ja teräksestä. Rauta on hyvin kovaa, mutta teräksellä on se etu, että se on elastista, se taipuu mutta ei taitu. Siksi pilvenpiirtäjät tehdään teräksestä. Tai että kova tuuli kaataa koivun, mutta ruohonkorsi vain taipuu.

Jotta meillä olisi kyky toipua elämän isommista kriiseistä, sairauksista, romahtaneista parisuhteista, irtisanomisesta tai konkurssista, meidän pitäisi opetella erottamaan minäkuvamme siitä vaihtelevan suuruisesta kielteisestä, mikä meihin itse kuhunkin aina joskus iskee. Voimme opetella pienillä asioilla, kuten bussista myöhästyminen, pohjaan palanut ruoka, peruutettu juhla tai moka. Michael Neillin klassinen kysymys ”Kuoliko kukaan? Loukkaantuiko joku vakavasti?” on silloin hyvänä apuna. Sillä tavoin opimme kuittaamaan pienet vastoinkäymiset olankohautuksella ja käsittelemään elämän isompia draamoja strategisemmin. Don Miguel Ruiz ohjeistaa: ”Älä ota mitään henkilökohtaisesti!”

Haluan siis sanoa tällä sitä, että

  1. voimme tehdä eron minäkuvamme ja ongelmiemme välillä ja että voimme silloin paljon paremmin ja elämästä tulee sillä tavoin antoisampaa

  2. ympärillämme olevat ihmiset, jotka käyttäytyvät käsittämättömästi, eivät näe muuta mahdollisuutta. Kuten Brené Brown sanoo: ”Kaiken mitä he tekevät, he tekevät suojellakseen itseään.” Kun ymmärrämme sen, emme reagoi tunteenomaisesti heidän sanomisiinsa ja tekemisiinsä.


Kuukauden mietelauseet:

Mitä useat meistä eniten tarvitsevat, on joku, joka saa meidät tekemään sen, mitä tiedämme. – Ralph Waldo Emerson

Kiukku on usein se, miten kipu näyttäytyy julkisesti. - Krista Tippet


Kuukauden lukuvinkit:

Richard Templar: The Rules of Thinking, 2019
Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen, 2001 (1997)
Brené Brown, youtube: Brené Brown - 30 Minutes for the NEXT 30 Years of Your LIFE - Bing video

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi