RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 113 (5.3.2020)    (här på svenska)

MIKSI EMME SANO USEAMMIN EI?

Kursseilla ja seminaareissani on usein noussut esiin kysymys, miksi emme sano useammin ei. Olemme tulleet siihen tulokseen, että ei olekaan kyse ei-sanan lausumisesta, vaan siitä että enemmän tai vähemmän tietoisesti harkitsee, mitä saattaa menettää sanomalla ei.

Suunnilleen näin:
 
Jos sanot ei, ehkä
- missaat jotakin (FOMO) (Tämä on luultavasti kaikkein tärkeintä)
- vaikutat haluttomalta auttamaan etkä saa itse apua muilta tarvitessasi
- vaikutat itsekkäältä
- asiat tehdään eri tavalla kuin haluaisit
- annat jäykän ja väsyneen kuvan itsestäsi
- sinulta ei kysytä seuraavalla kerralla - jne, jatka listaa…

Mitä sitten voitat sanomalla ei? Korvaako tämä kaiken sen, mitä saatat hävitä? Miten pystyt äkkiä punnitsemaan hyödyt ja haitat toisiaan vasten? Usein emme ehdi tehdä arviota huolellisesti, jos meidän täytyy vastata nopeasti. Siksi voi olla hyvä pyytää vähän harkinta-aikaa, jos se on mahdollista. Voi sanoa jotakin tyyliin ”Vastaan tunnin kuluttua / huomenna / vähän myöhemmin”. Se ei ole kuitenkaan aina mahdollista, ja silloin on vain yritettävä tehdä parhaansa siitä, mitä on vastannut.

Jos asia jää harmittamaan jälkeenpäin tai jos samanlainen tilanne toistuu (joutuisit lapsenvahdiksi, tekemään ylitöitä, jonkun toisen korvaajaksi, siivoamaan sukulaisen luona, järjestämään syntymäpäiväkutsut, maksamaan jostakin mistä et haluaisi, tms.), voi olla hyvä, että ohjelmoi itsensä etukäteen sanomaan ei. Olet päätynyt siihen, että tämä on jotakin, mitä ehdottomasti et halua tehdä ja olet siksi harjoitellut ei-vastaustasi etukäteen.

Anteeksipyyntely ja selittely ei ole tarpeen, vaikka meillä onkin luontainen taipumus siihen. Sillä tuntuu olevan tekemistä aivofysiologiamme kanssa. Olemme ohjelmoituja kuulumaan joukkoon, haluamaan sen hyväksyntää ja selittämään sille toimintatapojamme. Jos yritämme poiketa tästä tehdasasetuksesta (default), se aiheuttaa stressireaktion kohonneine adrenaliini- ja kortisolitasoineen. Silloin tuntuu vapauttavalta palata vain takaisin vanhaan ja turvalliseen, että ei sano ei.

Onneksi voimme siis ohittaa tehdasasetuksen ohjelmoimalla etukäteen käyttäytymisen, jonka katsomme itsellemme parhaaksi.


Kuukauden sitaatti:

" Kaikki tekevät parhaansa siihen nähden, millainen ajattelu tuntuu heille todelliselta.” - Sydney Banks

Kuukauden kirjavihje:

Amy Brann: Make Your Brain Work (2020)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi