RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 111 (9.1.2020)    (här på svenska)

MITÄ OLET OPPINUT?

Eräs WhatsApp-ryhmän jäsen kysyi tässä eräänä päivänä muilta ryhmän jäseniltä, mitä he oppivat vuonna 2019. Samalla nousi esiin kysymys, mitä haluaisimme oppia vuonna 2020. Hyviä kysymyksiä, sillä me opimme koko ajan jotakin, olipa se suunniteltua tai ei. Mietin itsekin vähän näitä kysymyksiä ja päädyin siihen, että se on elämä, joka opettaa. Tai ainakin elämä päättää, mitä opimme.

Kuulin joskus kauan sitten tarinan pojasta, joka ryntäsi sisään ja kertoi iloisesti: ”Olen opettanut koiraamme viheltämään!”. Vanhempi sanoi hämmästyneenä: ”Mutta eihän koiramme osaa viheltää.” Johon lapsi vastasi huolettomasti: ”Mutta olen opettanut sitä.”

Työhömme kuuluu usein opettaa ja neuvoa muita. Mutta mikä ratkaisee, onko vastaanottaja oppinut? Jos se on ylipäänsä vastaanottajan oman kapasiteetin puitteissa, oppimisesta päättää Elämä. 

Me suunnittelemme, mitä kaikkea aiomme oppia vuonna 2020 (uusimman Excelin, uuden kielen, että alamme tulla ajoissa, soittamaan uudella soittimella, laittamaan terveellistä ruokaa…), mutta mikä määrää sen, että myös opimme sen? Elämä.

Jos Elämä ei vaadi sitä meiltä, mitään oppimista ei tapahdu, opit eivät mene perille. Niinpä se, mitä opimme viime vuonna, on sellaista, mikä on hyödyttänyt Elämää, ts. auttanut meitä selviytymään vertailuryhmässämme tai tehnyt Elämän selvästi helpommaksi. Ja se, mitä tulemme oppimaan tänä vuonna, riippuu siitä, mitä Elämä, oman ajatusmallimme mukaan, vaatii meiltä. Kuinka tiukasti pidämmekin kiinni päätöksessämme oppia jotakin tiettyä, häviää se aina Elämän asettamille vaatimuksille.

Siis, miten saat laitettua sen, mitä haluat oppia vuonna 2020, linjaan Elämän vaatimusten kanssa?

Månadens citat:

“Mitä enemmän hiekkaa on valunut elämän tiimalasin läpi, sitä kirkkaampana näemme sen.”  – Niccolò Machiavelli

“Elämää on se, mitä tapahtuu sillä aikaa kun teet muita suunnitelmia.” – John Lennon

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi