RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 110 (22.11.2019)    (här på svenska)

VAIKEAT IHMISET

Richard Templar käsittelee kirjassaan The Rules of People myös kommunikaatiota ja vuorovaikutusta ns. vaikeiden ihmisten kanssa. Hänen mukaansa emme pysty muuttamaan heitä, mutta voimme säädellä omia reaktioitamme.

Monilla meistä on vaikeaa Pompottajien kanssa, jotka yrittävät pienentää  kanssaihmisiään ja tehdä heistä uhrejaan. Syyt siihen, miksi he toimivat niin saattavat vaihdella, mutta yhteistä heille on, että he tuntevat itsensä riittämättömiksi ja pyrkivät siksi pätemään painamalla muita alas. Richard Templar kertoo, että hän on tavannut paljon tällaisia ihmisiä vuosien varrella, mutta ei koskaan yhtään oikein onnellista. Ihmisen, joka on suhteellisen tyytyväinen itseensä, ei tarvitse simputtaa muita. Hän ei hyötyisi siitä mitään. Kun ymmärrämme tämän, emme ota sitä, mitä pompottaja sanoo, henkilökohtaisesti.

Myös Emotionaalinen Kiristäjä voi saada kenet tahansa pois tasapainosta. Se on hän, joka saa sinut tuntemaan syyllisyyttä. Se voi olla työtoveri tai perheenjäsen, joka työntää vastuun hyvinvoinnistaan sinulle. Ja koska usein on kyse henkilöstä, jonka tunnet hyvin, sorrut helposti tähän rooliin. Mutta silloin teet tällaiselle henkilölle karhunpalveluksen, koska hän ei opi koskaan pitämään huolta itsestään. Meidän täytyy ystävällisesti mutta päättäväisesti vetää raja tällaiselle, vaikkapa sanomalla suoraan: ”Kiristätkö minua emotionaalisesti?”

Sitten meillä on Ammattipurnari, tyyppi, jolle pystyy harvoin tekemään mitään. Hänen elämäntehtävänsä on narista ja valittaa kaikesta ja sillä tavoin estää kaikki muutokset ja ratkaisut. Hänelle on turha esittää järkiperusteita tai yrittää saada hänet ymmärtämään. Se on hukkaan heitettyä aikaa, koska hän ei halua ymmärtää. Parasta on vain yrittää suunnata keskustelu päämäärään, siihen, mitä täytyy tehdä. Jos hänet saa jotenkin aktiiviseen rooliin, on paljon voitettu.

Richard Templar mainitsee myös Narsissistit ja toteaa, että heitä tulee niin pitkälle kuin mahdollista välttää. He voittavat aina, koska he eivät kaihda mitään keinoja. Koska heille on kaikkein tärkeintä saada huomiota ja olla huipulla. Jos heidät täytyy kohdata, on parasta olla mahdollisimman muodollinen ja yksiselitteinen.

Itse tapaan ajatella, että hankalat ihmiset ovat kuin hyttyset kesällä: välttämätön paha, jota ei suorastaan pelkää, mutta jota pyrkii välttämään niin pitkälle kuin mahdollista – eikä ole mitään järkeä yrittää saada niitä kaikkia hengiltä…

 

Kuukauden sitaatti:

Neliskanttiset tapit eivät mene pyöreisiin reikiin. Ainoa tapa on säätää reikää, koska neliskanttinen tappi tulee aina olemaan neliskanttinen tappi. – Richard Templar

Inspiraation lähde:

Richard Templar: The Rules of People (2017)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi