RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 108 (15.8.2019)    (här på svenska)

SUORITUS: KOKEMUS SEKÄ KEHITTYMINEN

Saavuttaaksemme jotakin uutta joudumme jättämään mukavuusalueemme, ja vieläpä niin paljon, että se ei tunnu yhtään mukavalta. Jos jatkamme monimutkaistenkin asioiden tekemistä entiseen malliin, vaikka kuinka moneen kertaan, emme tule yhtään taitavammiksi, vaan päinvastoin taannumme. Näin kerrotaan kirjassa ’Peak: Secrets from the New Science of Expertise’. Pelkkä suurempi kokemus ei johda välttämättä parempiin suorituksiin, jollei aina väliin pakota itsensä kehittämään osaamistaan. Monien tutkimusten mukaan esimerkiksi kokeneet talousasiantuntijat eivät pysty valitsemaan menestysosakkeita paremmin kuin aloittelija tai sattuma, yleislääkärit suorittavat joskus vuosikymmenten kokemuksella huonommin kuin vain muutaman vuoden lääkärinä toimineet ja laillistetut psykiatrit ja psykologit eivät ole pelkällä kokemuksella parempia antamaan terapiaa kuin maallikot. Puhumattakaan urheilijoista ja heidän suorituksistaan.

Mukavuusalueensa ulkopuolelle meneminen uuden oppimiseksi on vaativaa, ja voi olla hyvä kerätä sen varalta vähän voimia. Paul McKenna kertoo yksinkertaisen ja hauskan tavan voimien tankkaukseen: Kirjoita muistiin kaikki hienot, mukavat, mielenkiintoiset ja hauskat tapahtumat menneeltä kesältä. Sillä tavoin teet ne näkyviksi ja pystyt kokemaan ne uudelleen. Ja jos voit tehdä tapahtumista valokuvakollaasin, ne muistuvat mieleen vieläkin elävämpinä. Nykyään otamme kännykällä niin paljon kuvia, että ne kaikkein osuvimmat helposti hukkuvat massaan ja unohtuvat, jos emme poimi niitä esiin.

Mikään ei myöskään estä meitä jossakin ryhmässä tai perheen parissa muistelemasta säännöllisesti yhteisiä mukavia kokemuksia vuosien varrelta. Mitä enemmän niistä puhumme, sitä useampia palautuu mieleen ja tällä tavoin aktivoimme aivojen positiivisia hermokytkentöjä. Tämän tekeminen antaa meille perspektiiviä elämään, siihen keitä olemme ja millaiseksi haluamme tulla.

Saamme näin paremman mielenlaadun, ns. mindsetin, joka sisältää toivorikkaamman kuvan itsestämme ja maailmasta. Mehän siivilöimme automaattisesti pois kaiken, mikä ei sovi mindset-kuvaan, joten on syytä kehittää aktiivisesti paremmin palveleva kuva. Tämä ei tietenkään tarkoita, että sulkisimme silmät kaikelta negatiiviselta, vaan että näin keräämme voimia löytämään ratkaisuja asioihin, jotka ovat meidän ratkaisuvallassamme.

Sellaista, joka on toimintavaltamme ulkopuolella, ainakin tällä hetkellä, mutta silti herättää kivuliaita tunteita, voimme käsitellä keskittymällä itse tunteeseen eikä siihen, mikä sen aiheutti. Silloin tunne häviää eikä tule takaisin ennen kuin seuraavan kerran ajattelemme taas samaa ikävää tapausta, jolloin taas siirrämme huomion pelkästään tunteeseen. Kuulemme tosin siitä, kuinka tärkeää on olla torjumatta tunteita mutta on iso ja tärkeä ero sen välillä sulkeeko tunteensa pois vai oppiiko käsittelemään niitä.

Siis, minkälaisia hyviä muistoja sinulla on tältä kesältä, kun nyt aktivoit juuri ne. Ota ne talteen nopeasti, niin kauan kun vielä muistat. Ja ei haittaa, vaikka vielä vähän kaunistelisit niitä. Voit siitä vain vielä paremmin.

Kuukauden sitaatti:

Eikö olisi sääli elää ihana elämä – ja olla huomaamatta sitä?
- Michael Neil
 

Kuukauden kirjavihje:

K Anders Ericsson & Robert Pool: Peak: Secrets from the New Science of Expertise (2016)

Paul McKenna: The 3 Things That Will Change Your Destiny Today (2015)

 
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi