RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 107 (2019)    (här på svenska)

TULEVAISUUDENHALLINTA

Se, miten hyvin tulemme selviytymään elämässä riippuu henkilökohtaisesta omakuvastamme ja siitä, kuka me luulemme olevamme täällä maailmassa, sanoo Paul McKenna. Aivomme seuloo pois kaiken, mikä ei sovi tähän sisäiseen kuvaamme. Osa meistä voi hyvin kun menee hyvin ja huonosti, kun menee huonosti ja ajattelee, että emme voi vaikuttaa asioihin kovin paljoa. Tämän ajattelutavan mukaan olemme olosuhteiden uhreja.

Kaikessa näyttäisi olevan kyse asenteista siinä merkityksessä, että missä tulokulmassa lähestyt asioita tai ihmisiä. NLP:ssä tästä käytetään termejä ’framing’ ja ’reframing’. Viktor Franklinin mukaan asenteet eivät kuitenkaan onneksi ole synnynnäisiä vaan jotakin minkä voimme valita. Kohtaloasi ei ratkaise se, mitä olet saanut syntyessäsi tai mitä sinulle tapahtuu elämäsi aikana, vaan valinnat, joita teet matkallasi.

Emme me tietenkään ole aina itse niin tietoisia omista asenteistamme, mikä tietysti tekee oikean asenteen valinnan vaikeammaksi. Miten voimme siis tietää, mihin meillä on toimiva asenne ja mihin vähemmän toimiva? Ola Wallström (www.olawallstrom.com) sanoo niin osuvasti, että

Ympärillämme oleva on asenteidemme peili!

Voisimme siis yksinkertaisesti ympäristömme kautta saada vihjeitä, miten suhtaudumme tähän tai tuohon asiaan. Tässä vallitsee syyn ja seurauksen laki: jos ympäristösi ei reagoi odottamallasi tavalla, voisit yrittää muokata tapaasi ajatella, mikä puolestaan vaikuttaisi omakuvaasi. Silloin myös aivojesi seulontaprosessi muuttuu ja näet asiat vaihtoehtoisessa valossa.

On todellakin helpompi muuttaa omaa suhtautumistapaansa kuin maailmaa – ja joskus todellakin myös maailma muuttuu samalla. Kun esimerkiksi autat ihmisiä, jotka eivät ollenkaan ansaitsisi sitä, he voivatkin äkkiä alkaa ansaita sen. Ja kun sinusta tuntuu, että puhut joukolle luupäitä, jotka eivät tajua mistään mitään, on ympäristö silloinkin sinun oman asenteesi peilikuva. Miten sinun sitten pitäisi suhtautua heihin, jotta pääsisit heidän kanssaan haluamaasi tulokseen? Ja samalla luultavasti itsekin voida paremmin.

Paul McKennan mukaan saamme otteen tulevaisuudesta ja itsestämme

  • näkemällä itsemme toimijana sen sijaan kuin kohteena

  • muodostamalla itsellemme toimivan kuvan menneestä, nykyisyydestä ja tulevasta

  • visualisoimalla, miten haluamme olla ja toimia

3)   Hänen mukaansa tehokas tapa muokata omakuvaamme ja asenteitamme on kirjoittaa joka päivä muistiin kolme uutta asiaa, mitkä olemme havainneet itsestämme ja elämästämme. Sillä tavoin uusi saa koko ajan automaattista ja välttämätöntä vahvistusta.


Kuukauden sitaatit:

Kohtalomme ei ole kirjoitettu tähtiin vaan itseemme. - William Shakespeare

Kun irrotat katseen tavoitteestasi, alat nähdä ongelmia. - Brian Tracy


Kuukauden kirjavihje:

Paul McKenna: The 3 Things That Will Change Your Destiny Today (2015)

 
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi