RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 6 (tässä suomeksi)

KONSTEN ATT ORKA OCH MÅ BRA

I sommar har jag, än en gång, fördjupat mig i begreppet ”empowerment” (voimaantuminen på finska), som närmast betyder något i stil med att förnimma sin egen stryka och sina egna möjligheter och utveckla dem, att orka och må bra. Juha Siitonen gjorde 1999 en doktorsavhandling på ordet och enligt honom är det fråga om en inneboende process hos var och en, vilken hänger ihop med en blandning av målsättningar, övertygelser och känslor. En dylik inre styrka är ett personligt tillstånd och går inte att överföra till andra. Den är inget konstant tillstånd, men har allt att göra med hur bra vi mår. För att bli så här stark krävs ett helt batteri av självständighet, målinriktad aktivitet, energi, självförtroende och positiv laddning. 

Freud gjorde det enklare för oss. Han tyckte att det räckte med arbete och kärlek. Så vill vi må bra ser vi till att alltid ha något jobb att sätta krafterna på. Extra plus är föstås att också få betalt för jobbet, men huvudsaken är att det är till nytta för samhället och andra männsikor. Arbete är det alltså ingen brist på, det kan alla hitta. Med kärleken är det knepigare, men omständighten underlättas av att den behöver inte riktas mot bara nära och kära. Lika väl kan man tala om kärleken till litteraturen, till naturen, till musiken, till havet, osv. osv. 

Räcker det faktiskt med arbete och kärlek? Gamle filosofen Spinoza lyfter fram glädjen som en förutsättning för välmående. ”Ju större glädje som bemäktigar oss, desto fullkomligare blir vi”, säger han i sitt verk Etiken. ”En vis männsika bör därför glädja sig så mycket som möjligt åt det som kommer henne emot.” Musikern och humoristen Pove Ramel tyckte på sin tid att det borde bildas ”föreningar för fåntratteriets befrämjande”. Och det ligger väl något i det. Vi har kanske börjat ta humorn väl allvarligt och överväger vad vi nedlåter oss att skratta åt. På det sättet går en massa glädje – och välmående – oss förbi. Det gäller att inte vara onödigt kinkig, om man vill må bra. 

Nu kan vi alltså arbeta, älska och skratta oss till välmående, och det låter ju bra. Men så kommer ännu alla dessa forkningsrapporter, som framhåller att vi dessutom bör röra på oss. Så och så många timmar av raskt promenerande svarar mot så och så många timmar psykoterapi (mot depression), förkunnar en rapport. Arbetstagare, som går på aerobisk träning en gång i veckan, har minimalt med sjukfrånvaro jämfört med sådana, som inte rör på sig regelbundet, utbasunerar en annan studie. En tredje rapport föreslår större terapirum, så man kan hålla kroppsliga workout-program där istället för samtalsterapi. Så det är väl bara att lägga konditionsträning till listan. En arbetskamrat till mig uttryckte för ett par år sedan sin harm över att enda sättet att orka med jobbet var att gå på en rask promenad tre kvällar i veckan. 

Det är naturligtvis upp till var och en hur mycket eller litet man vill jobba, älska, skratta och röra på sig. Som arbetsplatskonsulten Lars-Ove Eiwergård säger: ”Allting blir vad man gör det till – och gör man inget, så blir det inget.”

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens boktips:
Alla romaner av P.G. Wodehouse. Ifall böckerna om Jeeves är alltför bekanta från TV-serien, finns bland annat de dråpliga böckerna om Blandings och Lord Emsworth. Njut av språket och stilen vid sidan av episoderna.
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

”Det är ett kännetecken för intelligens, att vad du än gör, så se till att ha roligt medan du gör det.”

”Saliga äro de, som kunna skratta åt sig själva, ty de hava aldrig tråkigt.” 
 Klassiskt citat
------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi